TARİHİ KİTAPLAR GÜNYÜZÜNE ÇIKTI
Büyükşehir Belediyesi, Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından günümüz Türkçesine çevrilen 6 farklı eseri bastırarak meraklıların ilgisine sundu.
2011.03.09 16:49 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, merkezin şehir için katma değer üreten çalışmalar sergilediğine dikkat çekerek, "Şu anda Bursa'da nufusun yüzde 85'i şehir merkezinde yaşıyor. Şehir medeniyet ve kültür demektir. Bu Osmanlı'da da, Cumhuriyetin ilk yıllarında da günümüzde de bu şekildeydi. Bursa bir kültür başkentidir. Kentlerde nimetleri bolluğu vardır. Bu sebeple geçmişte Bursa ile alakalı bir çok yazarlar, farklı bilgiler ihtiva eden eserler hazırladılar. Hatta bunlardan bazıları tek nüsha olarak günümüze kadar geldi. Tesadüflerle araştırmacıların eline geçti. Belediye olarak bizde bu eserleri günümüz insanların anlayabileceği bir dilde, araştırmacılarımızın katkıları ile bastırarak Bursa kamuoyunun istifadesine sunuyoruz" dedi.
Araştırmacı Mevlüt Özhan'ın Kukla ve Gölge Tiyatroları, Süheyl Ünver'in Bursa Defteri, Hüseyin Vassaf'ın Bursa Hatırası kitabı Prof. Dr. Mustafa Kara ve Prof. Dr Bilal Kemikli tarafından tercüme edilip basılarak, günümüz meraklılarına kazandırıldı. Bursa eski Valilerinden Ahmet Vefikpaşa'nın kızı Fatma Fahrünnisa hanım tarafından kaleme alınan 1896 Baharında Bursa isimli çalışma da Kütüphaneci Nezaket Özdemir tarafından sadeleştirilerek yayına hazır hale getirildi ve basıldı. Bursa'daki gönüllerin yakın çevreye yaptığı Bursa Gezileri kitabı ve Uludağ Buluşmaları da Büyükşehir Belediyesi tarafından kitaplaştırılarak yapılan değerlendirmeler tarih için kayıt altına alındı.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kara, Hüseyyin Vassaf'ın şehirde 15 gün kaldığını, eserleri ile alakalı kayıtlarda yer almasına rağmen yakın bir zamana kadar bulunamayan Bursa Hatırası kitabının tesadüfen İstanbul'da bir araştırmacı da olduğunu öğrenmesi üzerine bu kitabı Bilal Kemikli ile birlikte yayına hazırladıklarını söyledi. Eserde 110 yıl öncesine ait şehirle alakalı ilgi çekici bilgiler yer alıyor.
Araştırmacı Nezaket Özdemir de, Bursa'nın geçmişte birçok seyyahın uğradığı, merak edilen ve gezilen bir şehir olduğunu belirterek, "180 seyyah Bursa'ya gelmişler ve seyyahatnameler yazmışlar veya eserlerinde bahsetmişler. Ancak bugüne kadar bunların içerisinden Evliya Çelebi ve İbnül Sezai dışındaki seyyahların eserleri günümüz Türkçesi ile basılmadı. Ben de bu eksikliğin ızdarabı ile emekli olduktan sonra seyyahatnameleri tercüme etme, günümüz lisanına uyarlama konusunu kendime misyon edindim. Fatma Fahrünnisa hanım 5 yıl Bursa'da babasının valiliği sebebiyle kalmış ve kadınlara mahsus bir gazetede hatıralarını yazmış. Bu çalışmaları bularak kitap haline getirdik" dedi.
Araştırmacı Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan da daha önceki yıllarda çalışmalarını kitap olarak basma imkanı bulamazken, günümüzde büyükşehir belediyesinin sahiplenmesi ile eser üretmeye zorlandıklarını söyledi Büyükşehir Belediyesi yayına çıkan eserlerini, Kültür Aş'nin Merinos'daki merkezinde ve Balibey Han'daki Bursa Kitaplığında meraklılara maliyetine fiyatlarla satışa sunacak. Bursa Hazireleri, Bursa Spor Tarihi gibi 7 eser daha hazırlıklarının tamamlanmasından sonra kısa bir zamanda basılarak meraklıların hizmetine de sunulacak.