Taliban'dan kaçan Afganlar ABD'ye vardı

Taliban'dan kaçan Afganlar ABD'ye vardı

Taliban rejiminden kaçan Afganlar arasında beş günlük bir yolculuk sonucunda ABD'ye varanlar yaşadıklarını anlatıyor.

2021.08.26 11:02 - Son Güncellenme: 2021.08.26 11:10 - Dünya
A
Taliban'dan kaçan Afganlar ABD'ye vardı

Kabil Havalimanı'na ulaşabilen binlerce insandan sadece bir avuç kişi Afganistan'ı terk edebildi. Geçmişte ülkedeki ABD unsurlarıyla çalıştıkları için özel göçmen vizesi alarak ülkeyi terk edebilenler karışık duygular içinde.

Türkiye'den de onlarca vatandaş Türk Hava Yolları uçağı ile yurda dönüş yaptı. Bu vatandaşların büyük bir çoğunluğunu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oluştururken inşaat işçisi olarak çalışan Musa Mutlu ABD uçaklarına havalimanında Afganlar tarafından akın olduğunu ama Türk askerinin aldığı önlemler sebebiyle Türk uçaklarına yanaşmadıklarını söyledi.

Afganistan'da mühendis olarak çalışan Cem Ayşen ise uçak kalkmadan üç saat kadar uçağın içinde beklediklerini aktardı. Türkiye'nin gönderdiği uçaklarla Afganistan'dan Türkiye'ye gelenlerden biri de Afgan pop şarkıcısı Aryana Sayeed'di. O da yaşadıklarını uçağa bindikten sonra bir sosyal medya gönderisi ile dile getirirken "Size anlatacak çok hikayem var" dedi.

Bu izlenimler devletin imkanları ile Türkiye'ye dönenlere ait. Türkiye'ye Afganistan'dan düzensiz göçmen yoğunlaşması olurken ABD yıllar içerisinde kendisi için çalışmış Afganların bir kısmını aileleri ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne oturum izni vermek üzere getiriyor.

FUAR MERKEZLERİNE GÖNDERİLDİ

Çarşamba günü Washington D.C.'ye uluslararası uçuşların gerçekleştirildiği Dulles Uluslararası Havalimanı'na gelen Afganlar Covid-19 testi için ayrıldı. Testlerini veren Afganlar buradan sonra otobüslere bindirilerek ilerideki fuar merkezlerine gönderildi. Burada geçici olarak kendilerine kalacak bir yer sağlandı.

Bu mültecilerin çoğu yanında az bir kıyafet getirmişti. Çocuklarda sadece sırt çantası olurken aileler ellerinde bebek bezleriyle çocuklarının altını değiştirebilecekleri bir yer arıyorlardı. Diğerlerinin elinde plastik poşetlere konmuş kıyafetler vardı.

Virginia Valisi Ralph Northam'ın verdiği bilgilere göre eyaletlerine son günlerde 6 bin Afgan geldi. Bu Afganların çoğu kısa bir süre merkezlerde tutulduktan sonra ülkenin farklı eyaletlerine dağılacak.

Kabil'den çıkan vatandaşların bir kısmı dün Belçika'ya getirildi. Fotoğraf: Reuters

İKİ KOT İKİ TİŞÖRT

23 yaşındaki Kamran sabaha karşı 4'te Dulles Havalimanı'na inmiş. Kabil'den önce Bahreyn'e gelirken buradan yanında kız kardeşi ve dört kuzeni ile birlikte Washington D.C.'ye hareket etti. Kamran kendisini dinlenme merkezine götürecek otobüse binerken, "Burada kendimi güvende hissediyorum. Galiba burası daha iyi bir yer" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'ye yolculuğu beş gün süren Kamran evinden çıkarken iki tişört, iki kot, iki spor ayakkabı ve telefon şarjını yanına almış. Evinden havalimanına gitmeye çalışırken Taliban tarafından tartaklanmış. Ardından havalimanında iki gün yattıktan sonra bir şekilde ABD'ye giden bir uçağa kendini atabilmiş.

Kamran şu an ABD'de ne yapacağını bilmiyor. İlk hedefi bir şekilde Califorina'da yaşayan kız kardeşine ulaşabilmek.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.08.26 11:02 - Son Güncellenme: 2021.08.26 11:10 - Sevcan Sarıkaya
A