Suudi Veliaht Prens dünyayı sarstı!

Suudi Veliaht Prens dünyayı sarstı!

Cep telefonuna WhatsApp üzerinden gelen bir video mesajı gördü, gönderen isim doğrudan Veliaht Prens Selman'dı. Videoyu izledikten beş ay sonra bir cinayet işlendi, dokuz ay sonra ise evlilik dışı ilişkinin fotoğrafları yayınlandı. Birleşmiş Milletler uzmanları, olayla ilgili acil soruşturma açılması için ABD'ye çağrıda bulundu.

2020.01.22 18:57 - Son Güncellenme: 2020.01.22 18:57 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Suudi Veliaht Prens dünyayı sarstı!

İngiltere'nin saygın gazetesi The Guardian, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın dünyanın en zengin insanları arasındaki Jeff Bezos'un telefonunu hacklettiğini özel haberiyle duyurdu.

Veliaht Prens, Amazon ve Washington Post'un sahibi olan Bezos'un cep telefonuna WhatsApp uygulamasını kullanarak bir video mesaj gönderdi.

Jeff Bezos'un 1 Mayıs 2018'de telefonuna gelen mesajı tıklamasıyla özel bir kodun içine gizlenmiş virüs tüm programları sardı.

Habere göre, bin Selman olarak kayıtlı olan numaradan gelen mesajın Spyware adlı bir casusluk programı içerdiği ve bu program sayesinde de Bezos'un telefonundaki bilgilere ulaşıldığı belirtildi.

The Guardian gazetesine konuşan, ancak ismi verilmeyen bir kaynak da Spyware casusluk programı gönderilmeden önce Bezos ve bin Selman'ın WhatsApp üzerinden dostane bir şekilde mesajlaştıklarını aktardı.

Haberde, gönderilen casusluk programından kısa bir süre sonra da Bezos'un telefonundan büyük miktarda veri çekildiği belirtildi.

Haberde Bezos'un telefonunun hacklenmesi ile Washington Post gazetesi muhabiri Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi arasında da bir bağlantı kuruldu.

Haberde Bezos'un Washington Post gazetesini 2013 yılında satın aldığına ve Kaşıkçı'nın da Bezos'un telefonunun hacklenmesinden beş ay sonra öldürüldüğüne dikkat çekildi.

Bezos'un telefonunun hacklenmesinden sonra 2019 yılında özel hayatına ilişkin detaylar da basına sızmaya başladı.

Ocak 2019'da ABD'nin bulvar basınında Bezos'un evlilik dışı ilişkisi olduğuna ilişkin haberler ve fotoğraflar yer aldı. Aldatma skandalının ardından da Bezos eşinden ayrılmak durumunda kalmıştı.

Bezos, Şubat 2019'da eski FOX TV sunucusu kız arkadaşı Lauren Sanchez'e gönderdiği mesajları yayımlayan National Enquirer'ı şantajla suçlamıştı. Bunun bir ay öncesinde Bezos'un 25 yıllık eşi MacKenzie Bezos boşanacaklarını açıklamıştı.

 

Geçen Mart'ta Bezos'un yaptırdığı özel soruşturmada telefonun hacklenmesinden Suudi Arabistan sorumlu tutulmuştu.

Yazılarında Suudi Kraliyetini sık sık eleştiren Kaşıkçı, Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmüştü.

Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini doğrudan Suudi Veliaht Prens'in verdiği belirtilse de Riyad yönetimi suçlamaları kabul etmiyor. Washington Post gazetesinin sahibi Bozes, geçtiğimiz yıl İstanbul'daki anma törenine katılmıştı.

Suudi Arabistan'da Kaşıkçı cinayetiyle ilgili gizli görülen bir davada cinayete katılmak suçlamasıyla yargılanan 8 kişiden 5'ine idam, 3'üne de 24 yıl hapis cezası verildi.

Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçiliği ise, The Guardian'ın özel haberinde yer alan bilgileri reddetti.

Büyükelçilik, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Prens'in Jeff Bezos'un telefonunun hacklenmesinin arkasına olduğuna ilişkin haberlerin 'saçma' olduğunu savundu.

Reuters haber ajansına Davos'ta konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ise, hack haberinin aptalca olduğunu söyledi.

Suudi Bakan Abdullah, ayrıca olayın soruşturulması için güvenilir kanıtların önlerine konulmasını istedi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2020.01.22 18:57 - Son Güncellenme: 2020.01.22 18:57 - HABER MERKEZİ
A