Suudi Arabistan'dan kritik hac kararı!

Suudi Arabistan'dan kritik hac kararı!

Bu yıl yalnızca Suudi vatandaşlarının gidebileceği hac için yeni önlemler açıklanıp hazırlıklar tamamlanırken, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Hac ibadeti sırasında izni olmadan kutsal alanlara girenlere 10 bin Suudi Riyali (2 bin 67 dolar) para cezası kesileceğini açıkladı.

2021.07.05 13:42 - Son Güncellenme: 2021.07.05 13:43 - Dünya
A
Suudi Arabistan'dan kritik hac kararı!

Suudi Arabistan'da Hac dönemine sayılı günler kala Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Mekke'de Mina, Müzdelife ve Arafat gibi kutsal alanlara izinsiz girenlere 10 bin Suudi Riyali (2 bin 67 dolar) para cezası verileceğini duyurdu. Bakanlık Hac izini yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında getirildiğini vurgularken, aynı suçun tekrarlanması halinde para cezasının iki katına çıkarılacağını vurguladı.

Bakanlık, 18 Temmuz'da başlaması beklenen yıllık Hac dönemi için yapılan hazırlıklar kapsamında Hac izinin uygulamasının bugünden itibaren yürürlüğe girdiğini açıkladı. Hac iznin uygulamasını ihlal edenler, güvenlik personeli tarafından takip edilecek. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Güvenlik görevlileri, kontrol noktalarının yanı sıra Mescid-i Haram'a giden site ve koridorları kontrol ederek düzenlemeleri ihlal etmeye yönelik herhangi bir girişimi önleyecek" ifadelerini kullandı.

Bu yıl yalnızca Suudi Arabistan'da yaşayan 60 bin kişiye Haz izni verileceği açıklanmıştı. Alınan karar kapsamında yalnızca Suudi Arabistan vatandaşları ve Suudi Arabistan'da ikamet eden yabancılar Hac ibadetini gerçekleştirebilecek. Hacı adaylarının, 18-65 yaş aralığında, aşı yaptırmış olması ve 5 yıl içinde Hac ibadeti gerçekleştirmemiş olması gerekiyor.

ZEMZEM ROBOTLARLA DAĞITILACAK

Hac ibadetinin başlamasına sayılı günler kala Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı hazırlıkların devam ettiğini açıkladı. Bakanlık bu sene sıkı koronavirüs tedbirleri aldığını duyurdu. Tedbirler kapsamında temasları en aza indirmek için zemzem şişelerinin dağıtımında ve kutsal alanları temizleme işlemlerinde robotlar ve yapay zeka kullanılacak.

Suudi Arabistan İki Kutsal Cami İşleri Genel Başkanı Şeyh Abdul Rahman Al Sudais, "Hac adaylarına sterilize edilmiş zemzem su şişeleri dağıtılacak. Su şişeleri robotlar ve yüksek teknolojili akıllı araçlar kullanarak dağıtılacak" dedi.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı daha önce yeni tip korona virüse (Covid-19) karşı alınan önlemler kapsamında bu yıl yalnızca ülkede yaşayan 60 bin kişiye hac izni verileceğini açıklamıştı. Kronik hastalığı bulunmayan, 18-65 yaş aralığında ve aşı yaptırmış olanlar ile son 5 sene içerisinde hac ibadeti gerçekleştirmemiş olanların başvuru yapabileceği bildirilmişti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.07.05 13:42 - Son Güncellenme: 2021.07.05 13:43 - Ali Yaşar
A