Suriye'ye ilk yaptırım enerjiden

Suriye'ye ilk yaptırım enerjiden

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Suriye devletine ait petrol şirketinin, altı kuyuda yürüttüğü ortak arama çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı.

2011.11.15 23:08 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Suriye'ye ilk yaptırım enerjiden

"Enerji Sektörü Değerlendirme Platformu" toplantısı sonrasında gazetecilerim soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, Suriye'yle gerginleşen ilişkilerin ardından, bu ülkeye verilen elektriğin de kesilebileceğinin sinyalini verdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Suriye'ye elektrik verilmesi işini de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a arz edeceklerini ve ondan sonra karar alacaklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Bizim komşularımızla sıfır sorun politikamızda herhangi bir değişiklik yok. Fakat bunun istismar edilmesine, bunun özellikle tek taraflı bir gerginliğe dönüştürülmüş olmasına kayıtsız kalamayız. Hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız. Hele hele artık insanlık suçu haline gelebilecek bir yapıyı hiç tasvip edemeyiz. Orada işler iyi gitmiyor. Bugün itibariyle, yani salı günü itibariyle biz oraya elektrik veriyoruz. Fakat bu seyir devam ederse bu kararı tekrar gözden geçirmek zorunda kalabiliriz. Sektörümüzle alakalı bu gelişmeyi sayın başbakanımıza aktaracağım."

"SUYU KESMEYİZ"

Suriye'ye bugün itibariyle elektrik verildiğini vurgulayan Yıldız, "Fakat önümüzdeki hafta ne olur bilemiyorum" dedi. Bir basın mensubunun "su verilmesi konusunda da bir karar alacak mısınız?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Su bu ilişkinin istisnasıdır. Suyla ilgili bir kararımız yok" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ayrıca, TPAO ile Suriye devletine ait petrol şirketinin, altı kuyuda yürüttüğü ortak arama çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı.

Suriye'deki olaylar nedeniyle hali hazırda gergin olan Ankara-Şam ilişkileri, geçtiğimiz Cumartesi akşamı Şam, Halep ve Lazkiye'deki Türk diplomatik misyonlarına yapılan saldırıların ardından daha da gerilmişti.

DAVUTOĞLU: YAPTIRIMLAR SURİYE HALKINA ZARAR VERMEMELİ

Türk-Arap Forumu toplantısına katılmak üzere Fas'a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Türkiye'nin Suriye'ye uygulanacak yaptırımların, Suriye halkına zarar vermemesini istediğinin altını çizdi.

Davutoğlu, Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında, bundan sonra atılacak adımlarla ilgili olarak yarınki toplantıda bu konuyu da ele alacaklarını söyleyerek, Suriye için Arap Birliği'nin tedbirlerini desteklediklerini belirtti.

"Buradaki istişarelere göre de önümüzdeki dönemde en etkin ve Suriye halkına zarar vermeyecek müeyyideleri uygulamaya kararlıyız" diyen Bakan  Davutoğlu, ancak bu adımları Arap Birliği ile istişare içinde uygulamaya kararlı olduklarını da ifade etti.

"RESMİ ÖZÜR BEKLİYORUZ"

"Suriye rejimine son bir şans verdik ama bunu kullanmak istemediler" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin, Suriye'den resmi özür talebini de yineledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in dünkü basın toplantısında Suriye'deki diplomatik misyonlara yönelik saldırılardan dolayı özür dilediğini hatırlatan Davutoğlu, "Ancak biz mutlak ve kesin anlamda korumanın sağlanmasını talep ediyoruz. Bu özrün de sadece basın önünde değil resmen ve  diğer ülkelerden de yani Suudi Arabistan ve Katar'dan da dilenmesini bekliyoruz. Bu temel devlet ilkesine saygı duyulmasını beklemek hakkımızdır" dedi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.11.15 23:08 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A