Suriye'den ticaret misillemesi

Suriye'den ticaret misillemesi

Suriye, Tellebyat sınır kapısını ticarete kapattı.

2011.12.05 12:00 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Suriye'den ticaret misillemesi

Akçakale sınır kapısından Suriye'ye çimento taşıyan kamyonların, Suriye tarafından geri çevrildiği, insan geçişlerin normal bir şekilde devam ettiği sınır kapısında, sınır ticaretinin Suriye tarafından askıya alındığı ifade edildi. Sabah saatlerinden itibaren Suriye'ye çimento götürmek için gelen kamyon ve Tırlar, geçiş olmayınca sınır kapısını terk etmeye başladı. Dün akşam saatlerinde Gümrük Bakanlığı tarafından Suriye'ye uygulanacak 9 maddelik yaptırımların devreye sokulacağını duyurması üzere, Suriye tarafı bu sabah kapılarını ticarete kapatarak, Türk kamyonlarını geri çevirdi.

Sınır kapısının ticarete kapandığını duyan şirket sahipleri ve şoförler duruma tepki göstererek, "Bunun bedelini Güneydoğu Anadolu halkı ağır ödeyecek" diyerek, Türk yetkililerin bu soruna daha akılcı ve barışçıl bir yol bulmalarını istedi. Suriye'ye ihracat yapan şirket sahiplerinden Dehem Gündoğdu, "Şu anda Akçakale sınır kapısı kapanmış durumda. Kapanması ile ilgili gümrük Bakanlığımızın açıklamış olduğu 9 maddelik yaptırımlardan dolayı. Daha önceki durumumuz Suriye'ye ile iyi ilişkilerdi ve iyi bir kazanç getiriyor idi. Bu ilişkiler hem halkımıza hem devletimize iyi gelir getiriyordu. Ancak şu anda ilişkiler bozuldu bize karşı çok tepki göstermeye başladılar. Başbakanımız onlara yardım ederken ilişkilerimiz gayet iyiydi, ancak şimdi bizlere karşı tepki gösteriyorlar. Suriye'nin Türkiye'de yatırımları yok, ancak bizlerin Suriye'de yatırımları çok. Olan Türk yatırımcısına oldu. Suriye'ye yaptığımız yatırımların yüzde 90'nı çökecek şimdi. Hangi kapıya yönelsek, İran kapısı Irak kapısı aynı. Bizim en yakın kapımız Suriye. Bizim yetkililerden ricamız uygulamaları bir nebzede olsa barışçıl yollarla, diplomatik yollarla çözmeleri. Yapılan açıklamalar, bize zarar getiriyor, kooperatiflere borçlarımız var, banklara borçlarımız var ve bunların arkasında hacizler var. Bu kapıda çalışan şoförler var, işçiler var, 50 kilometre boyunca bu kapıdan faydalanan bir sürü insan ve esnaf var" dedi.

Akçakale sınır kapısında Suriye'ye çimento taşıyan Tır şoförlerinden Kamil Doğan ise "Açıklanan 9 maddelik yaptırım açıklaması ile Suriye Devleti bunu bir fırsat bilerek, kapılarını Türkiye'ye kapatmış durumdadır. Bunun en büyük etkisi Güneydoğu halkının tamamına ve yüzde 90'nına etki verecektir. Sınır kapısının kapanması ile birlikte her sınıftaki esnaf bu uygulamadan zarar görecektir. Ben bir şoför olarak ekonomik olarak bu işten 30 yıldır çoluk çocuğuma ekmek götürmekteyim. Daha önce Irak kapısında çalışırken düzenli bir hayatımız vardı. Yabancı güçlerin devreye girmesi ile Irak tarafından hayatımız dondu. Yetkililerin Suriye'ye yapacağı yatırımları açıklaması ile burada da hayat durma noktasına gelmiş durumda. Devletimizden ricamız bu soruna daha ılımlı ve barışçıl bir şekilde yaklaşmasını bekliyoruz. Bir şoför olarak hayatımızın donmaması ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin tamamının hayatının donmaması için, başkasının açıklamaları ile kolları sıvama bölgeye zarar verir. Yapılan bu yaptırımlar esasında Suriye devletine değil, Suriye halkına ve Güneydoğu Anadolu bölgesi halkına yapılmıştır" diye konuştu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.12.05 12:00 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A