'Suriye'deki tarihi eserler tehlikede'

'Suriye'deki tarihi eserler tehlikede'

UNESCO iki yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye'deki 6 tarihi mekânı, "Tehlike Altındaki Kültürel Miras" listesine aldı. Bunların arasında Şam ve Halep'in eski kent merkezleri de bulunuyor

2013.06.21 07:14 - Son Güncellenme: 2013.06.21 07:14 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
'Suriye'deki tarihi eserler tehlikede'

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), "Tehlike Altındaki Kültürel Miras" listesine, Suriye'den 6 tarihi mekânı dâhil etti. UNESCO'dan yapılan açıklamada, söz konusu mekânların, iki yıldan fazla bir süredir devam eden iç savaş ve çatışmalar nedeniyle ciddi şekilde hasar gördüğü vurgulanarak, "Suriye'deki silahlı çatışma durumu, evrensel değere sahip tarihi eserlerin korunmasını mümkün kılmamaktadır" denildi. UNESCO'nun açıkladığı listede Şam eski kent merkezi, Halep eski kent merkezi, Busra antik kenti, Krak des Chevaliers Kalesi (Salahaddin Kalesi), Palmira antik kenti ve Kuzey Suriye'deki antik kentler sıralandı. Tüm bu mekânlar, UNESCO komitesinin Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'te düzenlediği toplantıda ele alınarak, tehlike altındaki eserler olarak değerlendirilmesine karar verdi. Suriye'de devam etmekte olan savaş nedeniyle, tarihi eserlerin ve mekânların aktüel durumları hakkında bilgi almanın imkânsız olduğunu kaydeden UNESCO yetkilileri, sosyal medyadaki görüntü ve fotoğraflarla Suriyeli resmi ağızların yaptığı açıklamaların durumu tam olarak anlatmadığını kaydetti. Yetkililer, dışarıdan göründüğü kadarıyla yıkımın "kısmi" olduğunu belirterek, yine de tedbir alınmasının zorunluluğu olduğunu hatırlattı.

İKİ YILDA 93 BİN KİŞİ ÖLDÜ
UNESCO'dan yapılan açıklamada, Suriye'deki en büyük tarihi eser tahribatının, ülkenin kuzeyindeki Halep kenti ve çevresinde gerçekleştiği belirtildi. Tarihi Halep Kalesi'nin rejim güçleriyle muhaliflerin ateşi arasında kaldığı kaydedilirken, nisan ayında Halep Emevi Camii'nin 13'üncü yüzyıldan kalma minaresinin tamamen yıkıldığına atıf yapıldı. Açıklamada ayrıca Şam ve Halep başta olmak üzere eski mezar ve türbelerin de hedefte olduğu vurgulandı. 2011 yılının mart ayında ülkenin güneyindeki Dera kentinde başlayan halk ayaklanmasının iç savaşa dönüştüğü Suriye'de şimdiye kadar en az 93 bin insan hayatını kaybetti. Ölenlerin 6 bin 500'ünün çocuk olduğu belirtiliyor. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.06.21 07:14 - Son Güncellenme: 2013.06.21 07:14 - HABER MERKEZİ
A