Suriye'deki petrol sızıntısı Kıbrıs'a doğru yayılıyor

Suriye'deki petrol sızıntısı Kıbrıs'a doğru yayılıyor

Suriye'nin Banyas Termik Santrali'nde bulunan akaryakıt tankında meydana gelen sızıntı nedeniyle Kıbrıs adası kirlilik riskiyle karşı karşıya.

2021.08.31 00:17 - Son Güncellenme: 2021.08.31 00:18 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Suriye'deki petrol sızıntısı Kıbrıs'a doğru yayılıyor

Suriye'nin Banyas Termik Santrali'nde bulunan 15 bin ton akaryakıt içeren bir tankta 23 Ağustos'ta meydana gelen sızıntı, Akdeniz'de onlarca kilometre karelik bir petrol tabakasının yayılmasına neden oldu. Petrol sızıntısı Suriye'nin batı kıyılarından kuzeye ve Akdeniz üzerinden Kıbrıs kıyılarına doğru yayılıyor. İsrail geçen hafta sızıntının kendi kıyılarını tehdit etmediğini söylerken, Kıbrıs adası ise kirlilik riskiyle karşı karşıya.

Kuzey Kıbrıs'a yayımlanan Yenidüzen gazetesi, petrolün Kıbrıs'ın Karpaz kıyısına doğru ilerlediğini yazdı. Habere göre, petrol sızıntısının kuzeybatı kısmı pazartesi akşamı itibariyle Rizokarpasso'dan yaklaşık 20 kilometre uzakta ve Mağusa'nın yaklaşık 80 kilometre doğusunda yer alıyor.

Deniz akıntılarının durumuna göre, petrol sızıntısının adanın ilk olarak doğu kıyılarına yayılması bekleniyor.

TATAR: GELİŞMELERİ İZLİYORUZ

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar petrol sızıntısıyla ilgili gelişmeleri "yakından izlediklerini" söyledi. Yenidüzen'in haberine göre Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'la görüştüğünü, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin de devrede olduğunu ve ne yapılması gerekirse yapılacağını belirtti.

Başbakan Ersan Saner de petrolün Türkiye ile iş birliği içinde takip edildiğini ve Başbakanlık'ta bir kriz masası oluşturulduğunu açıkladı. Saner, "Ülkemizin bu sızıntıdan zarar görmemesi için gereken neyse onun yapılacağından kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fatih Ataoğlu ise, Türkiye'den 3 geminin ekipmanları ile yola çıktığını ve müdahale için hazır olduklarını kaydetti.

SURİYE'DE PETROL SORUNU

Suriye'nin Banyas ve Humus'taki iki faal petrol rafinerisi Beşar Esad hükümetinin kontrolü altında bulunuyor. Ülkenin doğudaki petrol kaynakları Suriye Demokratik Güçleri ve ABD askerleri tarafından kontrol ediliyor.

Middle East Eye haber sitesinin konuyla ilgili haberine göre, 2011'den önce Banyas rafinerisi, Suriye'nin yakıt ihtiyacının yüzde 20'sini sağlıyordu ve ülkedeki beş rafineriden biriydi.

Geçtiğimiz mayıs ayında, bir pompa istasyonunda meydana gelen sızıntının ardından Humus rafinerisinin önemli bir bölümünde büyük bir yangın çıktı. Bu, 2021 yılında sahada meydana gelen ikinci yangın oldu. Ocak ayının başlarında Humus istasyonunun yakınındaki depo alanında büyük bir yangın çıktı.

Nisan ayında İran'a ait bir tankerin Suriye açıklarında saldırıya uğraması sonucu üç kişi hayatını kaybetmişti. Suriye, iç savaşın on yıl önce başlamasından bu yana türünün ilk örneği olan saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu.

Suriye, ABD yaptırımları altında ve bu nedenle İran'dan gelen petrol kritik önem taşıyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.08.31 00:17 - Son Güncellenme: 2021.08.31 00:18 - HABER MERKEZİ
A