Su kabağı Bursalı mühendisin ellerinde sanata dönüşüyor (ÖZEL HABER)

Su kabağı Bursalı mühendisin ellerinde sanata dönüşüyor (ÖZEL HABER)

Bursa'da yaşayan ziraat mühendisi Ahmet Peker, hem mesleğini yapıyor hem de su kabaklarına yeniden hayat verip nasıl yapıldığına dair eğitimler düzenliyor. Hobi edinmek isteyenler için farklı bir seçenek olarak öne çıkan bu sanat, insanların günlük yaşamın sıkıntılarından ve stresten kurtulmak için başvurduğu belki de en güzel yöntem.

2021.01.18 09:10 - Son Güncellenme: 2021.01.18 09:43 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Su kabağı Bursalı mühendisin ellerinde sanata dönüşüyor (ÖZEL HABER)
08:27 Su kabağı Bursalı mühendisin ellerinde sanata dönüşüyor (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Su kabağı Bursalı mühendisin ellerinde sanata dönüşüyor (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Ahmet Peker, Bursalı bir yüksek ziraat mühendisi. İşini yapmaya devam ettiği süreçte yeni bir hobi edinmek için başladığı su kabağı sanatı yolculuğunu şimdilerde profesyonel olarak yapıp, kendisi gibi bu hobiyi icra etmek isteyenlere eğitimler de veriyor. Tahtakale'de bulunan bu dükkana gelenlerin, günlük hayatın sıkıntılarından ve stresten uzaklaştıklarını, doğal bir ambiyansa sahip bu dükkanda keyifli vakit geçirdiklerini söyleyen Peker, yeni bir hobi arayışında olan herkesi su kabağını düşünmeleri konusunda teşvik ediyor.

"BURASI KENDİMİZİ BULDUĞUMUZ BİR DÜKKAN"

"Bu dükkan bizim kafamızı dinlediğimiz, kendimizi bulduğumuz bir dükkan" diyerek söze başlayan Peker, "Su kabağından, tavan ve masaüstü lambalar, farklı objeler yapıyoruz. Sadece yapmakla kalmayarak bunu seven insanlara bununla ilgili eğitimler verip malzeme tedariği sağlıyoruz. Su kabağına dayalı her şeyi yapabiliyoruz. Kullandığımız kabaklar tamamen Bursa ürünü. Çiftçilerimize kendimizin seçtiği kalitedeki tohumları su kabakları yetiştirmesi için veriyoruz" dedi.

BEN BU İŞİ SEVMEDİM DİYEN YOK!

Su kabağından yapılabileceklerin sınırı olmadığını ifade eden Ahmet Peker, "Su kabağından şekerlikler, masaüstü lambalar, doğum günleri, yılbaşı hediyeleri, yumurtalık gibi pek çok obje yapabiliyoruz. Ahşap özellikli bir ürün olduğu için üzerine her türlü desen çalışması yapabiliyoruz. Tamamen insanların hayal gücüne bağlı. Su kabağı doğal bir ürün sanayi ürünü olmadığı için her zaman istediğiniz şekilde olmuyor. Elimize gelen kabağın şekline göre bir tasarım yapıyoruz ve ona göre çalışıyoruz. Ürünün kendi şekli yapacağımız tasarıma yön veriyor. Biraz daha uğraşmayı seven kişiler için ideal bir kafa dinleme ve kendini rahatlatma hobisi. Biz verdiğimiz derslerde gördük ki bu işi yapamayacak insan yok. Millet olarak becerikliyiz. Sadece kimi çok ince çalışıyor kimi daha basit. Vereceği emeğe ve zamana bağlı. Bunu yapıp ben bu işi sevmedim diyeni henüz görmedim" şeklinde konuştu.

"GENÇLER DE İLGİ GÖSTERİYOR"

Ahmet Peker, bu hobiye pandemi döneminde gençlerin de büyük ilgi gösterdiğini söyledi ve ekledi; "Pandemiden dolayı mesafe konusunda dikkatli davranmak adına eğitimleri vermiyoruz. Pandemi başında eğitimi yeni alanlar ciddi talepte bulundular. Malzeme istekleri tahmin ettiğimizden çok daha fazla oldu. İnsanlar evdeyken telefon ve televizyondan artık sıkılıyorlar farklı bir şeyler yapmak istiyorlar. Bundan dolayı insanların kendine daha çok zaman ayırmaya başladılar ve hobilere yöneldiler. Eskiden bu tarz işlere insanlar emeklilikte başlıyordu bu yüzden yaş ortalaması yüksekti ama şimdi bu tarz hobilere gençler de ilgi gösteriyor."

HER BÜTÇEYE GÖRE SEÇENEK VAR

Fiyatlar hakkında bilgi veren Peker, "Ham kabak satışımız 5 lirayla 50-60 lira arasında. Su kabağından yapılan ürünlerin fiyatıysa 30 ve 250-300 lira arasında değişiyor. 450-500 liraya sattığımız lambalar da var. Bu işe sıfırdan başlamak istiyorum diyen kişi alacağı ekipmanlarla birlikte ortalam 200-300 lira ile 2 bin lira arasında para harcayabilir, tamamen alacağı ekipman ve kullanacağı malzemeyle alakalı. Her bütçeye uygun olarak bu işi yapabilirsiniz. Bir yemek parasıyla bir hobi edinebilirsiniz" diyerek günlük sıkıntılarından uzaklaşmak isteyen herkesi su kabağı ile uğraşmaya davet etti.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.01.18 09:10 - Son Güncellenme: 2021.01.18 09:43 - HABER MERKEZİ
A