Sporda kullanılan takviye gıdalara dikkat! (ÖZEL HABER)

Sporda kullanılan takviye gıdalara dikkat! (ÖZEL HABER)

Kaslı bir vücuda sahip olmak ve kısa sürede sonuç elde etmek isteyenler takviye olarak birçok ürün tüketiyor. Kullanan pek çok kişi bu ürünlerin zararlı olup olmadığını merak ediyor. Konuyla ilgili Bursa Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Alparslan Acar, "Hiç kullanılmamalı dersek yanlış söylemiş oluruz çünkü kullanılıyor ve kullanıp faydasını görenler var. Uzun süre kullanılması ise zarara yol açabilir. Bu ürünlerin hepsinin üzerinde prospektüsleri belli. Neden üretilmiş, ne işe yarar, etkileri neler, nereden lisans alınmış, kullanım koşulları neler gibi soruların bilinmesi lazım. Özellikle sporcunun, hangi sisteme ait olduğunu bilmesi lazım" dedi.

2021.03.08 08:45 - Son Güncellenme: 2021.03.08 09:25 - Bursa Bölge
A
Sporda kullanılan takviye gıdalara dikkat! (ÖZEL HABER)
03:48 Sporda kullanılan takviye gıdalara dikkat! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Sporda kullanılan takviye gıdalara dikkat! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Sporu kimisi zayıflamak, kimisi formda kalmak kimisi de vücut geliştirmek için yapıyor.

Vücut geliştirmek ve kısa sürede sonuç almak isteyenler sporun yanında takviye olarak birçok ürün tüketiyor.

Bu takviye ürünlerin zararlı olup olmadığı ya da kullanımına gerek olup olmadığı pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor.

"FAZLA KAS KÜTLESİ ÜRETME YA DA HİÇ ÜRETMEME GİBİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLİR"

Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Alparslan Acar, "Bu tür ürünler kullanılmalı ya da kullanılmamalı diye bir kavram yok. Bu ürünler imal ediliyorsa ve satışa varsa kullanılıyor demektir. Burada önemli olan nokta kullanıcıların belirlenmesi. Bu ürünleri spor yapan ve ihtiyacı olan kişiler eksiği tamamlamak için kullanmalı. Bu eksiği de antrenör ya da diyetisyen belirleyecek çünkü bu süreç takip edilmesi gereken bir süreç. Eğer takip edilmezse problem çıkabilir. Uzun süreli kullanımlar metabolizmada bazı hasarlara neden olabiliyor. Bunların yanı sıra böbrek yetmezliği, karaciğer yağlanmaları, organ yetmezliği, fazla kas kütlesi üretme ya da hiç üretmeme gibi sorunlar ortaya çıkabilir" ifadelerine yer verdi.

"ÜRÜNLERİN NEREDE YASAK OLDUĞUNU, NEREDE OLMADIĞINI BİLMEKTE FAYDA VAR"

"Hiç kullanılmamalı dersek yanlış söylemiş oluruz çünkü kullanılıyor ve kullanıp faydasını görenler var" diyen Dr. Alparslan Acar, "Uzun süre kullanılması ise zarara yol açabilir. Bu ürünlerin hepsinin üzerinde prospektüsleri belli. Neden üretilmiş, ne işe yarar, etkileri neler, nereden lisans alınmış, kullanım koşulları neler gibi soruların bilinmesi lazım. Özellikle sporcunun, hangi sisteme ait olduğunu bilmesi lazım. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ya da WADA (Dünya Anti-Doping Ajansı) gibi sistemleri biliyor olması lazım çünkü FDA'da seberst olan ürünler WADA'da yasaklı ürünler listesinde olabiliyor. Ürünlerin nerede yasak olduğunu, nerede olmadığını bilmekte fayda var. Doz aşımına dikkat etmekte fayda var. Bu ürünler kısa vadede sonuç vermez. Uzun bir süre kullanmak gerek, uzun vadede de zararları var. Kullanmak gerekli mi değil mi bunu çok iyi düşünmek gerek" şeklinde konuştu.

"İHTİYAÇ VAR MI YOK MU BUNUN BELİRLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

Dr. Alparslan Acar, "Bu ürünleri elit sporcular kullanmalı. Her spor yapan kişi kullanmamalı. Elit sporcular da kullanırken planlı bir şekilde kullanacaklar. İhtiyaç var mı yok mu bunun belirlenmesi çok önemli. Hep duyuyoruz, birçok ürün var piyasada. Beslenme, destek, gıda takviyesi adı altında fazla fazla ürünler mevcut. Bu ürünlerin yasal izinleri de var. Peki, zararlıysa bu ürünler neden yasal izinleri var? Demek ki belirli miktarlarda kullanıldığı zaman yararı var. Örneğin; arı ürünlerini kullanıyoruz. Propolis ya da polen var. Polen alerjisi olan kişi kullandığı zaman zararını görecek ya da arı alerjisi olan kişi kullandığı zaman ters etkisini görecek. Alerjisi olan kişi için bu durum zararlı ama alerjisi olmayan kişi için de yararlı. Balık yağı da aynı şekilde. Günde belirli miktarda balık yağı kullandığınız zaman dikkatli olmanızı, doğru davranışlara yönlendiriyor. Yüksek miktarda kullandığınız zaman ise belli toksiklere maruz kalırsınız. Spor ürünlerini de böyle düşünmek gerek" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.03.08 08:45 - Son Güncellenme: 2021.03.08 09:25 - Şeyma Nur Sezgin
A