Spor fıtığa yol açabilir

Spor fıtığa yol açabilir

Acıbadem International Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun ısınmadan yapılan sporun bel ve boyun fıtığına yol açabileceğini belirtti.

2014.02.05 14:13 - Son Güncellenme: 2014.02.05 14:13 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Spor fıtığa yol açabilir

 

 

Acıbadem International Hastanesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sun, beyin ve sinir cerrahisi polikliniğine başvuran hastalarda, ısınmadan yapılan sporun oluşturduğu patolojilerin en sık bel ve boyun ağrıları şeklinde olduğunu bildirdi.

HER 10 HASTADAN BİRİ SPOR AĞRISI ÇEKİYOR
Bel ve boyun ağrısıyla başvuranlarda ortalama 10 hastanın birinde spor sırasında yapılan bir egzersizle başlayan ağrılar görüldüğünü anlatan Sun, bu hastalarda en sık kas ağrısı görüldüğünü ifade etti. Sun, omurganın kişiye göre değişen bir dayanma gücünün olduğuna dikkati çekerek, bu gücün farkında olmadan aşılması durumunda belde birtakım patolojilerin oluşabileceğini kaydetti.

Omurların çevresindeki bağların yırtılması ile listezis oluşabilirken, diskin zorlanması sonucu da fıtıklar gelişebileceğini aktaran Sun, kırıkların omurda yükseklik kaybı şeklinde olduğu gibi eklem bileşkesinde bütünlüğü bozacak şekilde de gerçekleşebileceğini belirtti.

"AĞRI GEÇER DİYE DÜŞÜNMEYİN FITIK OLABİLİRSİNİZ"
Sun, iki türlü ısınma şekli olduğunu, ilkine ağır sporlardan 1 ay önce başlandığını, diğer ısınma şekline ise spora başlamadan 15-30 dakika önce başlandığını ifade etti. Ağrı varken spor yapılmasının zor olduğunu vurgulayan Sun, egzersiz sırasında ağrının geçtiği düşünülerek vücut için zararlı yüklenmeler olabileceğini ve bunun sonucunda el ve boyun fıtıkları, listezis, kırıklar, bağ kopmaları ve eklem bozuklukları oluşabileceğini kaydetti.

Sun, spor yaparken ağrı oluştuğu taktirde egzersizi bırakmak gerektiğini vurgulayarak, bu süre içinde dinlenilmesi ve kasların bağların kendilerini toparlamaları için zaman ayırılması gerektiğini aktardı. Sun, ağrının rahatsız edici düzeyde olması durumunda nöroşirürji uzmanına başvurulması gerektiğini bildirdi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2014.02.05 14:13 - Son Güncellenme: 2014.02.05 14:13 - HABER MERKEZİ
A