Şoray'dan filmlere salon bulun çağrısı

Şoray'dan filmlere salon bulun çağrısı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Altın Portakal Film Festivali'ne 2008 yılında 7.7 milyon lira olan devlet katkısının bu yıl 250 bin liraya indiğini söyledi. Jüri başkanı Türkan Şoray ise festival filmlerinin halka uluşması için festival yönetiminin girişimde bulunmasını istedi.

2013.10.08 18:21 - Son Güncellenme: 2013.10.08 18:22 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Şoray'dan filmlere salon bulun çağrısı

 

Başkan Mustafa Akaydın, Türkan Şoray'ın başkanlık ettiği 50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi ile bir basın toplantısı düzenledi. Jüri başkanı Şoray, "Ödül alan, kazanan filmlerin daha da önünü açmak için dağıtımına da önem verilmeli. Kazanan filmler 200 sinemada oynamalı. Festivalin yönetimine de bu konuda bir çalışma yapılması çağrısında bulunuyorum" dedi.

Su Otel'deki basın toplantısına Türkan Şoray'ın yanı sıra jüri üyeleri Ümit Ünal, Reis Çelik, Şükrü Avşar, Mahir Günşıray, Burçak Evren, Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, Aslı Öymen, Rahman Altın ve Zekariya Kurtuluş katıldı.Jüri Başkanı Türkan Şoray, Altın Portakal'ın 50'nci yıl jürisinde yer almakla çok onurlu bir görev üstlendiklerini belirterek şunları söyledi: "Bunun sorumluluğunu yürekten hissediyoruz. Jüride sinemamızdan çok değerli arkadaşlar var. Filmleri en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Belli ki karar verirken çok zorlanacağız. Türk sineması gelişen ve genç bir sinema. Çok önemli bireysel çalışmalar var. Bu festivalin özelliği başka festivallerde yarışmamış yeni filmlere kapıyı açması. Bu yeni sinemacıların önünü açma adına önemli. Yeni filmleri ve ilk filmlerini yapan yönetmenlerin filmlerini izliyoruz.."

FESTİVALE DESTEK AZALDI

Basın toplantısında Başkan Akaydın, kendisine yöneltilen "Hükümet bu festivale gereken desteği verdi mi? Miktarda düşüş var mı?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Ben Belediye Başkanı olmadan önceki son yıl, devletin festivale 7 milyon 700 bin lira katkısı oldu. 2009'da 2.5 milyona indi. Bu rakamın yarısı bir önceki dönemin borçlarına kesildi. Yani AKSAV'ın kasasına 1 milyon 250 bin lira girdi. Sonra 800 bine ve 500 bine indi ve bu yıl destek 250 bin lira olarak gerçekleşti. Bu da henüz AKSAV'ın kasasına intikal etmiş değil."Festivalin maliyetinin sorulması üzerine Başkan Akaydın, 2008 yılında 28 milyon lira olarak gerçekleşen maliyetih kendileri döneminde 5-6 milyon lira arasında değiştiğini, bu yıl da bu rakamlar seviyesinde gerçekleşeceğini söyledi.

BAKANLIĞIN DESTEK POLİTİKASINA ELEŞTİRİ

Jüri üyelerinden Şükrü Avşar ise bir soru üzerine, Kültür Bakanlığı'nın filmlere verdiği destek politikasını eleştirdi. Çok fazla filme destek verilmesi yerine, az ve nitelikli filmlere destek verilmesi gerektiğini savunan Avşar şöyle konuştu: "Kültür Bakanlığı bu desteği kendi bütçesinden vermiyor. Bizim bakanlığa ödediğimiz rüsum kesintisinden oluşan bir fondan karşılıyor. Destek verdiği bütün filmler niteliksiz, ticari anlayıştan uzak. 200 bin lira para veriyor ve bu parayla film yap diyor. 200 bin lira ile yapılan film maalesef olamıyor. Çok kişiye destek veriyor. Destek miktarı bölündüğü için küçük bütçelerle niteliksiz film yapılıyor."

ÜNLÜ YÖNETMENDEN SKRTÖR YORUMU

Verilen desteğin 750 bin ile 1 milyon liranın altında olmaması gerektiğini vurgulayan Şükrü Avşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "42 yıldır bu sektördeyim. Bana göre önce film yapılsın gelsin sonra destek verilsin. Sadece filmi yapmakla bitmiyor. Bir o kadar da stüdyosu, post prodüksiyonu var. Bunlara destek verilebilir. Dört duvar arasında geçen, yarım saat bir odada konuşmaları içeren filmleri çekmenin ve desteklemenin bir anlamı yok."Yönetmen Reis Çelik de konuşmasında Türkiye'de yapımcı sektörünün gelişmemiş olmasından yakındı.

"Bu sene Antalya Altın Portakal Film Festivali akil mi çapulcu mu? 50'nci yıl töreninde her yer sinema, her yer direniş sloganları yükseldi. Sinema direnişçi midir" sorusunu jüri üyesi Feride Çiçekoğlu yanıtladı. Artık kendisi için karar veren yeni bir kuşak yetiştiğini belirten Başkan Akaydın, "Yakında çok güzel çapulcu filmler izleyeceğiz. Özellikle kısa film olarak" dedi.

ŞORAY'IN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ 

Jüri Başkanı Türkan Şoray, kendisine yöneltilen "Filmleri izlerken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz" şeklindeki soru üzerine şunları söyledi: "İlk önce ne anlatmak istediği ve bunu nasıl anlattığı önemli. Yönetmenin nasıl anlattığına bakıyoruz. İzleyicilere nasıl bir tat verdiği, nasıl etkilediği, oyuncuların performansı, karakterlerin nasıl etkilediği, ışığı, görüntüleri... Kriterler bunlar." "Festivallerde size haksızlık yapıldığını düşündüğünüz filminiz oldu mu" sorusuna ise Türkan Şoray, "Uğramışımdır" yanıtını verdi. Bu konuda film adı vermekten kaçınan Şoray, "Ancak her zaman jürinin kararına saygı duymak gerekir. Önemsenen bazı filmlerimin yönetmeni, görüntü yönetmeni, kameramanı ödül aldı ama ben alamadım. Sonrasında yeterince iyi oynayamadım mı diye düşündüğüm olmuştur" diye konuştu.
 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.08 18:21 - Son Güncellenme: 2013.10.08 18:22 - HABER MERKEZİ
A