Sonbahar depresyonundan egzersizle kurtulun

Sonbahar depresyonundan egzersizle kurtulun

Soğuyan havalar, kısalan günler sonbaharla birlikte depresyonu tetikliyor.

2013.10.08 13:44 - Son Güncellenme: 2013.10.08 13:46 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Sonbahar depresyonundan egzersizle kurtulun



Life Fitness Akademi Uzmanlarından Özgür Güngör, uygun egzersizler ve doğru nefes yöntemleriyle kendimizi daha mutlu ve enerjik hissedebileceğimize dikkat çekiyor.

DÜŞÜK ŞİDDETLİ EGZERSİZLERLE OKSİJEN SEVİYENİZİ ARTIRIN

Herhangi bir kaynağı olmayan baş ağrısı ve halsizlik için Aerobic, Pilates, TRX Suspension Training System, Bosu gibi çok nefes nefese kalmadan yapılacak düzenli egzersizler etkili olacaktır. Bu tür egzersizler kanın oksijen bağlama kapasitesini artırır, yani kan vücudun gerekli yerlerine daha çok oksijen taşır. Beyin de buna dâhildir. Eğer baş ağrısından kurtulmak için egzersiz yapıyorsanız çok yüksek şiddetli egzersizden kaçının. Çok yüksek şiddetli egzersizlerde vücut oksijenden yana sıkıntı çekebileceğinden ve kandaki oksijen miktarı da yüksek şiddetli egzersizde daha az olacağından beyin de oksijensiz kalacaktır dolayısıyla eğer baş ağrısından ötürü egzersiz yapılıyor ise bu göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur.

BESLENME VE DİNLENMEYE DE ZAMAN AYIRIN VE KÜÇÜK HAREKETLERLE BAŞLAYIN

Halsizlik tamamen enerji seviyeleri ile alakalıdır. Enerji depolarını boşalttıktan sonra yerine koymalıyız. Egzersiz hiçbir zaman tek başına değerlendirilmemeli, beslenme ve dinlenme de mutlaka ele alınmalıdır. Depresyon nedeniyle harekete karşı isteksizlik ve halsizlik var ise çalışmaya küçük küçük başlamayı önerebiliriz. Örneğin; oturduğunuz yerde çeşitli esnetmeler, çeşitli kas ve eklem hareketleri ile başlanabilir. Sonrasında bir özel antrenör ya da sizi harekete geçirecek bir arkadaş bulmalısınız.

TEMBELLİKLE DEPRESYON KARDEŞTİR

Hareketsizlik tembelliği getirir, tembellik de insana kilo aldırır ve zaman içerisinde hareketlerini kısıtlar, aynı hareketleri daha zorlanarak yapmanıza yol açar giderek daha az hareketli bir yaşam sürersiniz, giderek sosyal hayatınız bozulabilir bu da depresyona yol açabilir. Bunun yanı sıra depresyona bağlı tembellikte mümkündür. Kendinizi kandırdığınız her egzersizin sonunda emin olun hareket etmeden önceki halinizden daha iyi hissedeceksiniz.

Egzersiz özgüven duygunuzu geliştirir. Bu da depresif ruh halinden uzaklaşmanıza yardımcı olur.
Güngör'e göre hareketliliğin bedene faydası, kimyasal ve fizyolojik etkilerden ötürü. Depresyonu yenmede etkisi ise kişinin kendisi için bir şeyler yapması, özgüven duygusunun gelişmesi, kişinin kendini daha önemli hissetmesi ve sınırlarını zorlaması ile gerçekleşiyor. Güngör; "Egzersiz toplumla birlikte yapılıyorsa ya da egzersizin sonuçlarıyla elde edilen kazanımlar toplum içerisinde belli durumlarda değerlendiriliyorsa yapılan sporun tabii ki sosyalleşme açısından da katkıları vardır" diyor. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.10.08 13:44 - Son Güncellenme: 2013.10.08 13:46 - HABER MERKEZİ
A