Somuncu Baba türbe sanılıyor ancak... - ÖZEL HABER

Somuncu Baba türbe sanılıyor ancak... - ÖZEL HABER

Kısa bir süre önce Osmangazi Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarına başlanan Somuncu Baba çilehanesi ve fırınıyla ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi. MHP'li meclis üyesi Cemil Aydın, dini ve kültürel açıdan türbe olarak adlandırılması mümkün olmayan yapının ancak müze ev olarak restore edilebileceğini söyledi.

2013.10.08 12:01 - Son Güncellenme: 2013.10.08 12:04 - Bursa Bölge
A
Somuncu Baba türbe sanılıyor ancak... - ÖZEL HABER

 

 

Rabia DENİZ/BURSADABUGUN.COM


Osmangazi Belediyesi'nin Somuncu Baba'nın Molla Fenari Mahallesi'ndeki çilehanesi ve fırınının restorasyonu için çalışmalara başlaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, bahçesi ve iç mekanlarında mezar ya da sanduka bulunmadığından yapının dini ve kültürel açıdan türbe olarak adlandırılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. Somuncu Baba yapısının 15. yy izlerini taşıyan özgün bir eser olduğu, türbe olarak tanımlanmasının hukuki olarak mümkün olmadığı belirtilen raporda, söz konusu fırının halka dağıtacak kadar ekmek üretilecek kapasitesinin bulunmadığı ifade ediliyor. Yapının toplumun sadece kültürel amaçlı gezilmesine imkan sağlanacak şekilde restore edilebileceği belirtilen raporda, Somuncu Baba'nın ancak müze ev olarak hizmete sunulabileceği kaydediliyor.


DİNİ DEĞİL KÜLTÜREL ZİYARET

Osmangazi Belediyesi MHP'li meclis üyeleri de işte bu rapora dayanarak restorasyonun ne şekilde yapılacağı konusunda bilgi sahibi olmak istediklerini söyledi. Konuyu defalarca meclis toplantısına taşıyan MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın, yapının ancak müze ev olarak kullanılabileceğini ifade etti. Ulu Cami'nin inşası sırasında yaptığı somunlarla onlarca işçiyi doyuran Somuncu Baba evinin yıllarca türbe olarak adlandırılmasına tepki gösteren Aydın, fırınının amacı dışında kullanılacağını savunarak, "Buranın türbe olarak adlandırılarak dini değerlerimiz üzerinden siyasi ve ticari rantın elde edilmesine karşı tavrımız olacaktır 14. yüzyılın izlerini taşıyan fırının ne şekilde restore edileceği çelişkidir" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.10.08 12:01 - Son Güncellenme: 2013.10.08 12:04 - Yavuz Gerçeksi
A