Somuncu Baba fırını ziyaretgah oluyor

Somuncu Baba fırını ziyaretgah oluyor

Ulucami'nin inşaası sırasında yaptığı somunlarla onlarca işçiyi doyuran Somuncu Baba'nın günümüze kadar muhafaza edilen Molla Fenari Mahallesi'ndeki çilehanesi ve fırını kamulaştırıldı.

2012.05.22 09:20 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Somuncu Baba fırını ziyaretgah oluyor

Osmangazi Belediyesi tarafından iç fonksiyonları yeniden düzenlenecek olan fırın ve çilehane, ziyaretçilerin daha rahat edebilecekleri bir mekan haline getirilecek. Recep Altepe'nin Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı çalışma, yapının kamulaştırmasındaki hukuki sürecin uzaması neticesinde ancak 7 yıl sonra gerçekleşti. Somunca Baba'nın neslinden olan bir aileye ait olan ev ve fırın ile çilehanenin bulunduğu bölüm, Osmangazi Belediyesi'nin ısrarlı takibi neticesinde ziyaretgah yapılmak üzere re'sen satın alındı.
Dünyanın en eski evi unvanı da bulunan ekmek fırını üzerindeki tarihi ev de tasavvufi eşyaların sergilendiği özel bir mekana dönüştürülmesi planlanıyor. Yaklaşık 90 metrekarelik fırının üzerindeki kerpiç evin, 8 yıl önce son ustalar tarafından kerpiç sıva ile restore ettirilmesi de bir şans oldu. Günümüzde kerpiç ustası bulmanın imkansızlaşması sebebiyle bu tamirat ile fırın üstündeki evin uzun yıllar ayakta duracağı tahmin ediliyor. Amerikadan gelen bir heyetin yaptığı testler neticesinde dünyanın en eski yapılarından kabul edilen Somuncu Baba'nın fırınları ve üzerindeki 2 odası bulunan yapının, sadece özel konuklar için ziyaret edilebilecek bir tasavvuf sergisi bölümüne dönüştürülmesi planlanıyor.
Fırınların olduğu bölümdeki alanda düzenlenecek. Ailenin ikamet olarak kullandıkları evde hanımların namaz kılması için bir bölüm ile misafirlerin oturması için bir salon planlanırken, tuvalet ve abdest alma yerleri de elden geçirilecek. Bu arada çilehane, ziyaretçilerin ibadetleri evde yapması ile rahatlayacak. Vatandaşlar, fırın ve çilehanenin bulunduğu bahçeye bakan yandaki parselin de kamulaştırılması ile bölgenin daha da rahatlayabileceğini belirterek, bu evin de kamulaştırılmasını istedi.
Tadilatın 8 ay sürmesi bekleniyor. Tamirat projelerinin kuruldan geçmesi ve yoğun ziyaret dönemi olan yaz aylarından sonra iç bahçenin düzenlenmesine başlanması bekleniyor. Darende'de bulunan Somunca Baba Vakfı'nın da tamirat konusunda görüşlerinin alınması düşünülüyor.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.05.22 09:20 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A