Sokakta palaya yasak teklifi

Sokakta palaya yasak teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, sadece bir mesleğin veya sanatın icrasında kullanılması amacıyla üretimine izin verilen hatta et kesmeye yarayan mutfak eşyası sınıfından yer alan pala, hançer, kasatura, kılıç gibi aletlerin tezgah dışına çıkarılmasını yasaklayan yasa teklifi verdi.

2013.07.15 15:41 - Son Güncellenme: 2013.07.15 15:41 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Sokakta palaya yasak teklifi

 

Oran, TBMM Başkanlığı'na verdiği teklifle Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkında Kanun'a şu hükmün eklenmesini önerdi: "Ancak fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli tarzdaki bu bıçakların, sanat veya mesleğin icra edildiği mekânların dışında, özellikle kamuya açık yerlerde taşınması, amacı dışında kullanılması yasaktır."

Maddenin gerekçesinde "Fiilen saldırı ve savunmada da kullanılmaya elverişli olmasına karşın bir sanat veya mesleğin icrası için kullanımı gereken pala, satır, hançer, sivri uçlu-oluklu bıçaklar gibi, kesici-delici aletlerin, söz konusu sanat veya mesleğin icra edildiği mekanların dışında, özellikle kamuya açık yerlerde taşınması ve amacı dışında kullanılması yasaklanmaktadır" denildi.

İlgili yasa, ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımını yasaklıyor. Ancak bu kesici-delici aletlerin "Bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması halinde yapımına" İçişleri Bakanlığı'nın yönetmeliğiyle izin veriliyor.

Oran "Taksim Gezi Parkı olayları sonrasında hükümetin izlediği gerilim ve kutuplaştırıcı politikalar nedeniyle protestolar sırasında bazı vatandaşlar protesto hakkını kullananların üzerine pala, döner bıçağı gibi kesici-delici aletlerle saldırmasına karşın yasadaki eksiklikler nedeniyle cezasız kalmakta, kolluk kuvveti de bu nedenle olaylara müdahalede gerekli özeni göstermemektedir. Çok basit bir düzenlemeyle bu tartışmalara son vermek mümkündür" dedi.

FEYZİOĞLU: ZIRH KASAPTA MUTFAK ALETİDİR

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Sabri Çelebi'nin elindeki zırhın silah sayılarak ona göre yargılama sırasında ceza artırımı istenebileceğini de belirterek değerlendirmeyi yapmıştı:  "Yeri geldiğinden dolmakalem bile silah olarak kullanılabilir. Saldırı ve savunmaya elverişli her eşyanın somut olayda kullanılma biçimine göre silah olarak sayılması mümkündür.

Örneğin her evde bulunan ekmek bıçağını 'niçin mutfaktaki çekmenizde tutuyorsunuz' diye kimse size soramaz. Çünkü bulundurulması veya taşınması yasak değildir. Ama ekmek bıçağı ile birisini yararlanırsınız o zaman bu eyleminizin silahla gerçekleştirildiği kabul edilir ona göre de cezası çok artar. Dolayısıyla et kıymak için kullanılan zırh kasapta kullanıldığı sürece mutfak aletidir. Ama birine vurursanız artık silahtır. Kasap müşterisinin kafasına vurursa silahtır. Kasap, sokağa çıkıp insanlara saldırırsa o zırh artık dehşet verici bir silahtır"

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.15 15:41 - Son Güncellenme: 2013.07.15 15:41 - HABER MERKEZİ
A