Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak? Uzman isim tarih verdi

Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak? Uzman isim tarih verdi

Türkiye'de dün 1.5 milyondan fazla kişi oldu. Tüm yasaklar ne zaman kalacak? Pazar günü sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak? Aşılamadaki hız böyle devam ederse tüm yasaklar kalkabilir. Öte yandan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi 3. doz aşı (hatırlatma aşısı) uyarısında bulundu. İşte uzmanların yasakların kalkacağı tarihle ilgili açıklaması...

2021.06.18 08:40 - Son Güncellenme: 2021.06.18 08:40 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak? Uzman isim tarih verdi
06:25 Bakan Koca açıkladı: 35 yaş üstüne aşılama başlıyor

İLGİLİ VİDEO

Bakan Koca açıkladı: 35 yaş üstüne aşılama başlıyor

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 225 bin 64 Kovid-19 testi yapıldı, 5 bin 904 kişinin testi pozitif çıktı, 62 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 509 olarak kayıtlarda yer aldı.

Ağır hasta sayısı 860 oldu, 4 bin 143 kişinin Kovid-19 tedavisinin veya karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 219 bin 797'ye yükseldi. Test sayısı 57 milyon 889 bin 862'ye ulaştı, vaka sayısı 5 milyon 354 bin 153, vefat sayısı 49 bin 12 oldu.

Türkiye'de Kovid-19'a karşı aşılama yeni rekora imza atacak sayıda hızlandı. Her gün bir önceki güne göre daha fazla kişi aşılanmaya başlandı. Günlük 1.5 milyondan fazla aşılama ile toplam yapılan aşı sayısı 39 milyona dayandı. Sağlık merkezlerinde aşılama yoğunluğu devam ederken, aşılamada da yaş sınırı düşürüldü. Organize sanayi bölgelerindeki tüm çalışanların aşılanmaya başlanması ve 35-39 arası kişilerin de aşı takvimine dahil edilmesiyle aşı merkezlerindeki kuyruklar daha da uzadı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen 35 yaş ve üzeri vatandaşlara ilk doz aşıları uygulandı. Aşılama öncesi personel tarafından, vatandaşlara bilgilendirme yapıldı.

'BU AY SONU 20 YAŞA İNER' 

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam, yaptığı açıklamada, insanların aşıya olan ilgisinin SGK'lı çalışanların aşılama programına alınmasıyla daha da arttığını dile getirdi. Sağlam, "Ciddi bir yoğunluk var hastanemizde. Randevu alıp hastanemize gelen insanlara hızlı bir şekilde aşılarını yapıyoruz" dedi.

Sağlam, Sağlık Bakanlığı'nın haziran sonunda 20 yaş üstü herkese aşı yapma hedefine ulaşacağını tahmin ettiklerini aktararak, şöyle devam etti:

"Toplumun yüzde 60'ını aşılayacak şekilde aşamaya gelirsek, tabii ki Bilim Kurulu'nun alacağı karar doğrultusunda ağustos, eylül ayı gibi hızlı bir normale dönüş olabilir diye tahmin ediyorum. Günlük aşı kapasitemiz 6000'i geçen hafta, bu hafta 12 bine çıkardık. Gerekirse bu kapasite artırabilir. Buna uygun zeminimiz var."

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da yaptığı açıklamada temmuz ayı için güzel haberler verdi. Prof. Dr. İlhan da kısıtlamaların vaka sayısına göre değerlendirildiğini belirterek, "Bireysel önlemler ve aşılar ile ilerleyeceğiz.

Toplumsal kısıtlamayı olabildiğince az yapmaya çalışıyor Türkiye Cumhuriyeti. 5000'li rakamları gördük. Temmuz ayına 15 gün kaldığını düşünürsek, temmuz ayında daha rahat bir sosyal ortamın olabileceğini öngörebiliriz şimdiden" dedi.

TEMMUZDA 3. DOZ AŞI

İlhan, üçüncü doz aşıya ilişkin ise "Üçüncü doz aşıyı pekiştirici olarak düşünmek gerekiyor. Dünyada aşıda 9 aylık bir deneyim var. 'Ne zaman yapıldığında acaba aşı ne kadar çok etki yapıyor' bunun sonuçlarına göre bu ay içinde bu da belli olacaktır.

Sağlık çalışanlarının aşılanması, 65 yaş üstü ile beraber ocak ayında başlamıştı, ikinci dozları şubatta yapıldı. Hesabı yaptığımızda temmuz-ağustos aylarında 3'üncü doz aşının da yapılmasının mümkün olacağını düşünebiliriz" dedi.

YENİ VAKA HARİTASI BELLİ OLDU

Bakan Koca sosyal medya hesabından bir son dakika gelişmesini paylaştı. Haftalık olarak açıklanan vaka haritasında illerin son durumu açıklığa kavuşmuş oldu. Koca yaptığı paylaşıma "İllerimizde 100.000 nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel halini ekte görebilirsiniz. Vaka sayılarının düşüş hızı azalsa da düşme eğilimi devam ediyor. Aşı ile bitecek." notunu düştü.

'1 MİLYONUNCU AŞI'

Koca bir diğer paylaşımında "Bugün 1 milyonuncu aşı, saat 15.20'de, Balıkesir Altı Eylül 14 No'lu Aile Hekimliği Birimi ekibi tarafından yapıldı. Bu kez aşıyı yapan, sorumlu hekim arkadaşımız Süheyla Camcı Diri idi. Aşı kampanyamızda doktorlarımız da kolları sıvamış durumda. Sağ olun." ifadelerini kullandı.

'1,5 MİLYONUNCU AŞI'

Gün bitmeden aşıda rakam yükseldi. Koca, "1,5 Milyonuncu doz aşı, 24 saatin dolmasına 2 saat 17 dakika kala yapıldı. Yer, Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi. Sağlık personeli, Dilek Coşkun. Aşıdan sorumlu hekim, Beraat Özdemir. Dünkü toplam sayı 1 Milyon 416 Bin 795'ti. Bu hız bu işi erkenden bitirecek." dedi.

Koca "Son bir haftada vaka sayısı en çok azalan illerimiz; Bilecik, Karaman, Malatya, Kastamonu ve Isparta. Vaka sayılarında düşüş devam edecek aşı ile bağışıklık kazanacağız. Aşı ile bitecek." ifadelerini kullandı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.06.18 08:40 - Son Güncellenme: 2021.06.18 08:40 - HABER MERKEZİ
A