Soğuk hava
Soğuk, büyük kentlerde olunca Türkiye üşüyor. Okullar, kamu kurumları tatil ediliyor. Panik, dört bir yanı sarıyor. Kentlerde kırmızı alarm veriliyor. Oysa kışları uzun ve genellikle "dondurucu" geçen kentler, ilçelerde bu soğuk koşullar genellikle göz ardı ediliyor. Çok çarpıcı bir örneğin fotoğrafları Kars Sarıkamış'tan geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sitesindeki verilere göre ilçede bugün en düşük sıcaklık -19 derece. En yüksek sıcaklık daha da ilginç -10... Yarını merak edenlere hemen belirtelim, en düşük -20, en yüksek -11 derece olacak. Yollar, kaldırımlar cam gibi buz. Binaların çatılarından yerlere kadar ok gibi uzanan sarkıtlar var. Yürümenin, hareket etmenin olanağı yok gibi gözüküyor. Üstelik Kars, Sarıkamış genelinde yoğun sis ulaşımı etkileyecek ölçüde. Fakat ilk öğretim okulları dahil her yer tam kadro açık.
2014.01.02 11:24 - Son Güncellenme: 2014.01.02 11:25 - Yaşam - HABER MERKEZİ
Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 15 dereceyle Iğdır'da ölçüldü. Marmara'da ise önümüzde hafta başına kadar yağış yok.
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Sibirya üzerinden gelen yüksek basınç sistemi altında bulunan bölgede soğuk hava ve don olayları görülecek.
Gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere, Iğdır'da 15, Erzurum'da 14, Erzincan'da 10, Ardahan'da 9, Ağrı ve Kars'ta 8 olarak kaydedildi.
Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Erzincan'da 3, Erzurum'da sıfırın altında 2, Ardahan'da sıfırın altında 3, Kars ve Iğdır'da sıfırın altında 4, Ağrı'da sıfırın altında 6 derece olması tahmin ediliyor. Kar kalınlıkları Erzurum kent merkezinde 10, Palandöken Kayak Merkezi'nde 50, Konaklı Kayak Merkezi'nde 65, Kars kent merkezinde 4, Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde 26, Ağrı'da 16, Iğdır'da 9, Ardahan'da 5 santimetre olarak ölçüldü.
Soğuk hava nedeniyle çatılarda buz sarkıtları oluşurken bitkiler ve ağaçlar kırağı ile kaplandı. Sarıkamış'ta sis nedeniyle görüş mesafesi 50 metreye kadar düştü. Belediye ekipleri cadde, sokak ve kaldırımlarda buz temizliğine devam ediyor.
Bu arada, meteoroloji yetkilileri, etkili olan soğuk hava nedeniyle buzlanma ve don olaylarının yaşanmasına karşı vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.
MUĞLA İÇİN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Muğla'nın Marmaris, Datça, Köyceğiz, Bodrum ve Ula ilçelerinde kuvvetli ve çok kuvvetli yağış uyarısında bulunuldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, sahil bölgelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak, iç kesimlerde öğleden sonra yağmur ve karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde ise kar yağışı bekleniyor.
Hava sıcaklıkları Antalya'da 15, Muğla'da 10, Isparta ve Burdur'da ise 8 derece şeklinde olacak. Antalya ve Muğla'da hava sağanak ve gök gürültülü sağanak, Isparta ve Burdur'da ise karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde kar yağışı tahmin ediliyor. Muğla'nın Marmaris, Datça, Köyceğiz, Bodrum ve Ula ilçeleri için ise kuvvetli ve çok kuvvetli yağış uyarısında bulunuldu.
Rüzgar güney yönlerden orta kuvvette esecek. Denizlerde ise rüzgar güneydoğudan 3 ile 5 kuvvetinde, dalga yüksekliğinin 1 ile 2 metre olması öngörülüyor.