Şoförler odasından benzin zammı tepkisi

Şoförler odasından benzin zammı tepkisi

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, benzindeki fiyat artışıyla ilgili, "Taşımacılık faaliyeti ile uğraşan bir esnafın bu fiyatlarla para kazanması çok zor" değerlendirmesinde bulundu.

2013.07.17 16:16 - Son Güncellenme: 2013.07.17 16:17 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Şoförler odasından benzin zammı tepkisi


TŞOF'tan yapılan yazılı açıklamada, yakıt fiyatlarındaki son artışlarla 98 oktan benzinin satışının 5 lirayı aştığına dikkati çeken Apaydın, zamların taşımacı esnafın maliyetlerini arttırdığını vurguladı. Apaydın, "Düşük vergili ucuz akaryakıt istiyoruz, yoksa eve ekmek götüremeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Apaydın, Türkiye'de kullanılan benzin miktarı kadar yurtdışına litresi 1,5 liradan benzin ihraç edildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bundan sonra pahalılıkta dünya birinciliği rekorumuzu gene biz kıracağız. Halbuki bir litre benzin üzerinde yüzde 61,17 ÖTV-KDV payı, yüzde 10,78 oranında da dağıtıcı, bayi ve rafineri payı var. Fiyatlara zam yapmak yerine vergiler düşürülerek taşımacı esnafına ucuz akaryakıt verilmesini istiyoruz."

Taşımacılıkta en büyük maliyetinin motorin olduğunun altını çizen Apaydın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mazot fiyatlarıyla baş edecek durumumuz kalmadı. Taşımacılık faaliyeti ile uğraşan bir esnafın bu fiyatlarla para kazanması çok zor. Kazancımızı yakıt ve yedek parçaya veriyoruz. Mazotun litre fiyatı 2012 haziran ayında 3,62 lira olup, yaklaşık yüzde 19 artışla bugün 4,31 liraya çıkmıştır. Ülkede mazot kullanımı arttıkça mazota yapılan zamlarda artıyor. Maliyetlerin hızla arttığı bir ortamda şoför esnafımızın ödemek zorunda olduğu gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, zorunlu trafik sigorta primleri düşünüldüğünde, gece gündüz yollarda direksiyon sallayan nakliyeci esnafının mesleki faaliyetini sürdürmekte ne kadar zorlandığı aşikardır. Başka ülkelerde ticaret amaçlı kullanılan ucuz motorin imkanı bizde de olmalıdır."

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.07.17 16:16 - Son Güncellenme: 2013.07.17 16:17 - HABER MERKEZİ
A