Siyer kelimesinin anlamı nedir? Siyer ilmi nasıl tanımlanır?

Siyer kelimesinin anlamı nedir? Siyer ilmi nasıl tanımlanır?

Siret kelimesi tarihe mâl olmuş önemli kişilerin ahlakını ve karakterini tanımlamak için kullanılır. Siyer ise bu kelimenin çoğuludur. İslam coğrafyasında ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, tarihteki en önemli şahsiyet, hiç şüphesiz Hz. Muhammed'dir. Onun hayatını konu alan, doğumundan vefatına kadar olan süreci ayrıntılarıyla anlatan eserlere siyer denir. Siyer kelimesinin anlamı nedir? Siyer ilmi nasıl tanımlanır?

2024.03.14 11:24 - Son Güncellenme: 2024.03.14 11:27 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Siyer kelimesinin anlamı nedir? Siyer ilmi nasıl tanımlanır?

Bu zamana kadar onlarca siyer ve siyer hakkında kitap yazılmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır. 

 1- M. Hanefi Palabıyık - Siyer'in 200'ü 

 2- Şaban Öz - Siyere Giriş 

 3- Osman Kesikoğlu - Siyer-i Nebi 

 4- Atik El Gays El - Beladi - Siyer Coğrafyası 

 5- Siyer-i Nebi - Alemlere Rahmet Olarak Gönderilen Hz. Muhammed'in Hayatı 

 6- Ebeydullah Arslan - Akide - Fıkıh - Siyer 

 7- Muhammed Emin Yıldırım - Siyer Dersleri 

SİYER NEDİR? 

Peygamber efendimiz ve sahabesinin hayatını konu edinen eserlere siyer denir. İlk siyer kitabı, Hz. Muhammed ile aynı dönemde yaşamış olan İbn-i İshak'tır. Büyük bir alim olan İbn-i İshak dürüstlüğüyle bilindiği için kendisine "Emirul Müminin" lakabı verilmiştir. Büyük İslam düşünürü, siyer dışında 100'den fazla hadis nakletmiştir. Yazdığı siyer ise, bugün bile en çok faydalanılan kaynaklar arasında yer almaktadır. 

SİYER TDK SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK?

Siyer kelimesi, siret sözcüğünün çoğuludur. Siret, bir kişinin karakteri, mizacı ve benliği anlamına gelir. Tasavvufta ise bu sözcük, kişinin iç dünyasındaki gizli hazineler demektir. Örneğin Niyazi-i Mısri bir şiirinde şöyle demiştir: "Surette nem var benim / sirettedir madenim" Yani dış görünüş hiçbir şeydir. Önemli olan kişinin iç dünyası ve karakteridir." 

Siyer kelimesinin sözlük anlamı ahlakı yüksek olan kişilerdir. Bu kişilerin başında da Hz. Muhammed gelir. Tasavvufta, kainatın yaratılma nedeni olarak Hz. Muhammed olarak gösterilir. Allah'ın yarattığı ilk nur da Hz. Muhammed'in nurudur. 

SİYER İLMİ NASIL TANIMLANIR?

Posta'nın haberine göre, Siyer ilmi, Hz. Muhammed'in biyografisi olarak tanımlanır. Genelde siyerler peygamberlik öncesi ve peygamberlik sonrası olarak ikiye ayrılır. İlk dönemde Hz. Muhammed'in 40 yaşına olan hayatı, herkese örnek olan şahsiyeti, çocukluğu, annesini ve babasını kaybetmesi, amcasının yanında ticarete atılması ve Hz. Hatice ile evlenmesi atılır. 

İkinci bölümde ise Hz. Muhammed'in peygamber oluşu, insanları hak dinine davet edişi, Mekke'den Medine'ye hicret edişi, katıldığı savaşlar, Kabe'yi fethetmesi ve İslam'ı Arabistan'da yayması detaylı bir şekilde anlatılır. Siyerlerde sıklıkla hadislerden de faydalanılır.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.03.14 11:24 - Son Güncellenme: 2024.03.14 11:27 - HABER MERKEZİ
A