Sivas'ta 3 bakanlı temel atma töreni

Sivas'ta 3 bakanlı temel atma töreni

Sivas'ta Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan tesislerin temel atma ve açılış programında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 10 yılda önemli mesafe kat ettiğini belirterek, "2050'li yıllarda ya Avrupa'nın ikinci en büyük ekonomisi olacağız ya da birincisi ile başa baş olacağız" dedi.

2013.07.27 19:35 - Son Güncellenme: 2013.07.27 19:36 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Sivas'ta 3 bakanlı temel atma töreni

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımına yeni başlanacak ve tamamlanan ve 97 milyon liraya mal olan baraj, gölet ve taşkın korumadan oluşan 40 tesisin toplu temel atma ve açılış töreni Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Ak Parti Sivas Milletvekilleri, Hilmi Bilgin, Ali Turan ve Mesude Nursuna Memecan, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ile protokolün katılımıyla gerçekleştirildi. Tören için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu uçakla kente geldi. Bakanları havaalanında dün kente gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve il protokolü karşıladı. Kent meydanındaki Kongre Müzesi bahçesindeki tören alanına gelen 3 bakan burada programa katılan vatandaşlarla tokalaştı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından programa geçildi.

'10 YILDA BÜYÜK DEĞİŞİM DÖNÜŞÜM'

Törende konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sözlerine Sivas'taki soğuk havaya dikkat çekerek başladı. Güneydoğunun yakıcı sıcaklarından sonra Sivas'ta Temmuz soğu ile karşılaştıklarını dile getiren Şimşek, Türkiye'nin son 10 yılda çok büyük değişim ve dönüşümden geçtiğini belirtti. Bakan Şimşek, 10 yıl önce herhangi bir temeli atılan yatırımın ortalama tamamlanma süresi 9 yıl, olduğunu, hükümetleri döneminde ise aralarında büyük yatırımların da bulunduğu projelerin tamamlanma süresinin 3 yıla indiğini söyledi. 10 yıl önce Türkiye'nin topladığı her 100 liralık verginin 86'sını devletin iç ve dış faize ödediğini, diğer hizmetler, yatırımlar ve maaşlara sadece 14 lirasının harcanabildiğini belirterek şöyle konuştu: "Şimdi her 100 liralık verginin 84 lirasını milletimize hizmet yatırım, eğitime sağlığa alt yapıya her alanda milletimize hizmet olarak harcıyoruz. Neredeyse yüzde 100'lik bir dönüşüm sağlamış oluyoruz. Bugün bütçenin neredeyse 5'te 1'i bu ülkenin uzun vadeli geleceğine yani eğitime harcanıyor. 5'te biri milletin sağlığına harcanıyor. Hiç bir dönemde olmadığı kadar altyapıya ciddi yatırım yapılıyor. Davamız siz güzel insanlara hizmet etmek. Bu yatırımlar da bunun bir yansımasıdır. Bunları büyüteceğiz. Yeter ki ülkemizde istikrar korunsun, güven ortamı zedelenmesin."

2050 HEDEFİ AVRUPA İKİNCİLİĞİ

Ülkenin son dönemdeki büyük çıkışından rahatsız olan çevreler olduğunu ve bunu normal karşıladıklarını belirten Şimşek şöyle devam etti: "Ülkeler yarış halindedir. Çıkar çakışması normaldir. önemli olan bizim birlik beraberliğimizi kardeşliğimizi istikrarırımızı pekiştirmemizdir. Bunları başarırsak eminim mikro düzeyde, ülke düzeyinde, makro düzeyinde bütün ihtiyaçlar zaman içinde karşılanır. Türkiye nitekim çok büyük mesafe kat etti. Bundan 10 yıl önce Türkiye'nin kişi başına milli geliri AB ortalamasının yüzde 36'sı idi. AB'de 28 ülke var. Onların milli geliri 100 Euro ise bizimki 36 idi. 10 yılda Türkiye batının en gelişmiş ülkeleriyle arasını hızla kapattı. Şimdi AB ortalamasının yüzde 56'sına vardı. Deme ki bu hızla 10 yıl daha gitsek arayı kapatacağız. 2050'li yıllarda ya Avrupa'nın ikinci en büyük ekonomisi olacağız ya da birincisi ile başa baş olacağız." ŞİMDİ PARAMIZ BOL

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Türkiye'nin son dönemde büyük bir değişimden geçtiğini, daha önce gitmekte zorlanılan Sivas gibi illere şimdi bölünmüş yol, havayolu ve yakında hızlı tren ile gidilecek noktalara geldiğini belirtti. Türkiye'de muhteşem bir dönüşüm olduğunu ve bu dönüşümün devam edeceğini belirten Bakan Eroğlu şöyle konuştu: "IMF'ye olan borçtan dolayı boynumuz büküktü. Geçmiş hükümetler IMF ne taleple gelirse şartları kabul ediyordu. Başbakanımızın talimatıyla 23.5 milyar IMF dolar borcumuz ödendi. Türkiye bu noktaya geldi. Geçmişte sorunlu tasarruf fonu vardı. Devlet durmadan parayı toplamış, 13.5 milyarı toplamış, vatandaşa ödemiş. Başbakanımız 'Devletin millete borcu olmaz' dedi. Maliye Bakanımız da bu parayı millete ödedi. Konut edindirme yardımı diye paralar vardı. 3.5 milyar lira. Onlar da ödendi. Merkez Bankası'nın kasası doldu, borçlar ödendi. Bütün Türkiye'ye yatırımlar dolu dizgin devam ediyor. Bizim sadece 4 bin şantiyemiz 3 vardiya çalışıyor. Ben DSİ'ye geldiğimizde neredeyse tüm şantiyeler durmuştu. Şimdi artık paramız bol. Yatırımlar dolu dizgin devam ediyor. Türkiye'de büyük yatırımlara devam ediyoruz. 1215 dev tesis açtık. 35 dev barajı hizmete sunduk.Yeni hidroelektrik santralleri inşa ederek elektrik üretimini 76 milyar kilowatt saate çıkardık."

BİN GÜNDE BİN PROJE

2060 yılına kadar tüm illerin su sorunlarını halledilmiş olacağını belirten Bakan Eroğlu, yeni bir çalışma içerisine girdiklerini belirterek şöyle konuştu: "Başbakanımız bize şu sözü söyledi; 'Su medeniyettir. Devletin vatandaşına yeterli su miktarı vermesi medeniyettir'. Bakanlık olarak bin günde bin gölet ve sulama projesi yapmak için çılgın bir proje başlatıyoruz. Ben bütün ekibime güveniyorum. Bin günde bin sulama projesini yapacağız. BunlardAn 44'nü Sivas'a kazandıracağız. Türkiye büyüyor. Yeter ki biz birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirelim. Büyük hedefleri olmayan milletlerin tarih sahnesinden silinmesi mukadderdir. Biz büyük bir ülkeyiz. Başbakanımız hedef ortaya koydu. Cumhuriyetin 100'üncü yılı. Biz Türkiye'yi dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına taşımak istiyoruz. Bu güç bizde var. İstanbul'in fethinin 600'üncü yılı. Orada da bir hedef var. Avrupa'da birinciliğe yükselmek hedefimizdir. 2071 yılı da Malazgirt zaferinin bininci yılı. Türkiye için büyük düşüneceğiz, büyük düşünmeyle devam edeceğiz."

YILMAZ'DAN AŞIK VEYSEL ÖRNEĞİ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, toprakla buluşan suyun bereket getirdiğine belirterek, "Sivas su gibi aziz ve temiz. Sahip olduğu su kaynakları bakımından da vazgeçilmez. Sivas Türkiye'nin su kaynağıdır dersek bir gerçeği ifade etmiş oluruz. Toprağın ve suyun kıymetini bilenler bizde. Bu toprağın insanı insanın da toprağın da kıymetini bilir. Hiç kimse Aşık Veysel kadar toprağın sırrına hakim olmamış ve hakikatini dile getirmemiştir. Sivas'ın bu gününü yarınından iyi yapmak için çalışıyoruz" dedi. Bakan Yılmaz yatırımlar için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bakanlar İsmet Yılmaz, Mehmet Şimşek, Veysel Eroğlu, milletvekilleri ve il protokolünün katılımıyla, Yıldızeli İlçesi'nde yapılan Nevruz Barajı projesine canlı bağlantı gerçekleştirilerek, temel atma törene gerçekleştirildi. Ardından yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılışı gerçekleştirildi. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.27 19:35 - Son Güncellenme: 2013.07.27 19:36 - HABER MERKEZİ
A