Şipşak haciz dönemi başlıyor!

Şipşak haciz dönemi başlıyor!

Maliye Bakanlığı bir yılı bulan mal varlığı araştırmasını beklemeden borçlu kişiye otomatik olarak haciz koyabilecek.

2013.10.08 11:41 - Son Güncellenme: 2013.10.08 11:42 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Şipşak haciz dönemi başlıyor!

Tahsilat tebliğinde yapılan değişiklikle haciz işlemlerinde yöntem değişti. 1 Kasım'dan itibaren başlayacak uygulama ile bazen bir yılı bulan mal varlığı araştırmasını beklemeden borçlu kişiye otomatik olarak haciz konulabilecek.

Maliye Bakanlığı birikmiş alacaklarını tahsil için önemli bir yasal avantaj elde etti. Star Gazetesi'nden Ercan Baysal'ın haberine göre, tahsilat tebliğinde yapılan değişiklikle mal varlığı araştırmasıyla kaybedilen süre ortadan kaldırıldı. Maliye hakimin önüne borçlu kişinin mal varlığını koyacak ve anında blok işlemi başlayacak. Bazen bir yılı bulan mal varlığı araştırmasını beklemeden otomatik olarak haciz konulabilecek. PTT, tapu ve bankalar tüm varlık bilgileri elektronik ortamda verecek. Gayrimenkul, taşıt, uçak, yat ve tüm bilgiler de bu kapsamda yer alacak. Uçak ve jete haciz için sivil havacılıktan da onay çıktı. Yeni süreç 1 Kasım 2013'te başlıyor.

TAHSİLATLARI ARTIRACAK!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni model ile hem tahsilatın artırılması hem de bir kişinin paravan şirket kurup piyasayı dolandırıp ortadan kaybolmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Sistemde mevcut durumda bazı bilgiler olsa da koordinasyon kurulamadığı için haciz işlemi tam olarak gerçekleştirilemiyor. Maliye tarafından sürecin hızlandırılması için Enerji Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarına tahsilat tebliğinin detaylarına ilişkin yazılar gönderilmeye başlandı.

50 MİLYAR TL'NİN ÜZERİNDE ALACAK VAR

Maliye başta olmak üzere ekonomi yönetiminin tahsilatı artırması çalışmasının perde arkasında alacak stokunun her geçen gün artması yatıyor. 50 milyar TL olarak telaffuz edilen rakamın daha da fazla olduğu belirtiliyor. Geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği'ne göre hacze konu olaylarda mal varlığı araştırmasının elektronik ortamda yapılabilmesi durumunda takip konusu tüm amme alacakları için tutar sınırı olmaksızın yurt çapında mal varlığı araştırması elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Vergi aslına isabet eden tecil faizi hesaplanırken, ödenen vergi aslı tutarı ile tahsil edilen tecil faizi çarpılarak, tahsil edilen toplam borç tutarına da bölünecek.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.10.08 11:41 - Son Güncellenme: 2013.10.08 11:42 - HABER MERKEZİ
A