Silah sahibi olmak bu kadar kolay mı?
Türkiye'de artan şiddet ve cinayet olaylarında çoğunlukla ateşli silahlar kullanılması, ruhsatsız silahların arttığını gösterirken, ruhsatlı silah almak için ise gerekli prosedürlerin yeterli olup olmadığı merak konusu oldu. Klinik Psikolog Melis Çaplı, silah ruhsat alımında kişilere uygulanan psikiyatrik prosedürler hakkında Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.
2024.10.20 16:18 - Son Güncellenme: 2024.10.28 17:48 - Güncel - MERVE DENİZ EKİCİ
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Günümüzde yaşanan cinayet ve şiddet olaylarının genellikle ateşli silahlarla işlenmesi, akıllara 'silahlara ulaşım bu kadar kolay mı?' sorusunu getirdi. Klinik Psikolog Melis Çaplı, ruhsatlı silah sahibi olmak için kişilere uygulanan prosedür hakkında Bursada Bugün'e değerlendirmelerde bulundu.
KLİNİK PSİKOLOG ÇAPLI, ATEŞLİ SİLAH RUHSATI ALIM SÜRECİNİ ANLATTI
Klinik Psikolog Melis Çaplı, ruhsatlı silah sahibi olmak için belirlenen prosedürlerin kolay olması sebebiyle ruhsatsız kullanılan silahlara yönelik denetimin eksikliği, ateşli silahlı ölüm ve yaralama olaylarının artmasına da neden olduğunu belirtti. Çaplı, "Ateşli silah ruhsatı alım sürecinde sağlık kurulu raporu muayenelerinin standartlarının belirlenmemesi de problemlere yol açmaktadır. Bu sebeple, Türkiye Psikiyatri Derneği, ateşli silah ruhsatı için başvuran kişilerin psikiyatrik muayenelerinin, daha ayrıntılı yapılması gerektiğini belirterek belirli bir standart oluşturabilmek amacıyla Ateşli Silah Ruhsatı için Başvuran Kişilerin Psikiyatrik Muayene Kılavuzu'nu paylaşmıştır. Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından hazırlanan kılavuza göre; ateşli silah ruhsatı için yapılan muayenede gözetilmesi gereken unsurlar şu şekilde belirlenmiştir; Adli sicil kayıt incelenmesi, silah ruhsatı için başvuran kişilerin adli sicil kayıtları incelenmelidir. Muayeneyi isteyen emniyet müdürlüğü, kişinin silah bulundurmasına engel sabıkası varsa ruhsat vermemektedir. Fakat yasal engel oluşturmayan sabıkaların muayene edecek psikiyatr tarafından öğrenilmesi kişinin ruhsal ve kişilik yapısı hakkında önemli ipuçları verebileceğinden dolayı önem taşımaktadır. Rutin psikiyatrik muayene, muayene sırasında uzman tarafından belirti ve bulgu taraması yapılır. Yardımcı yöntemlerin kullanılması, ruhsatlı silah sahibi olmak için başvuran tüm kişilere muayene edilen kurumda psikolog tarafından mutlaka psikolojik bir test uygulanmaktadır. Bu testler; MMPI, Rorschach, TAT vb. olabilmektedir. Güvenirlik ölçeği içermesi nedeniyle MMPI öncelikle önerilir. Muayenede dikkat çeken organik bulguların olması veya bilişsel işlevlerin sınırda olması durumunda nöropsikolojik testler istenir. Ayrıca ilkokul mezunu ve altı eğitime sahip kişiye ve muayene sırasında zihinsel kapasitesi sınırlı olduğu düşünülenlere bir zekâ testi yapılır" şeklinde belirtti.
"RUHSAT SÜRECİNDE HEKİM VE UZMANLARIN ROLÜ ÇOK BÜYÜKTÜR"
Çaplı, ateşli silah ruhsatına sahip olma sürecinde hekim ve uzmanların rolü oldukça önemli olduğunu belirterek, "Yukarıda belirtildiği gibi ayrıntılı psikiyatrik ve nörolojik muayenenin yanında şuur durumunu etkileyen dahili herhangi bir hastalığının olup olmadığı da araştırılarak muayene bulgularının detaylandırılması gerekmektedir. Hekimlerin detaylı muayenesi ve tıbbi kayıtların doğru tutulmasıyla birlikte ruhsat almaması gereken kişilerin bireysel silahlanmasının önüne geçme konusunda katkı sağlar" dedi.
"SİLAH RUHSATI BARIŞÇIL YAPISI OLAN KİŞİLERE VERİLMELİ"
Silah ruhsatı almak isteyen bireylerin detaylı bir ruhsal muayeneden geçmesi gerektiğini belirten Çaplı, "Silah ruhsatı talep eden kişilere, sürücü ehliyetinde olduğu gibi belirli bir süre eğitim alma zorunluluğu getirilebilir. Ayrıca silah ruhsatı başvurusunda bulunan kişinin barışçıl bir yapıya sahip olup olmadığı uzmanlar tarafından saptandıktan sonra silah ruhsatı verilebilir. Yapılan çalışmalar, suç işlemiş bireylerde yalnızlık, düşük benlik algısı, depresyon, anksiyete, intihar girişimleri, anti-sosyal kişilik bozuklukları gibi birçok psikolojik sorun görüldüğünü göstermektedir" şeklinde açıkladı.
"SORUNLARI BARIŞÇIL YOLDAN ÇÖZEN KUŞAKLAR YETİŞTİRMELİYİZ"
Çaplı, "Ruhsatsız silah bulundurmayı caydıracak çok etkili önlemlerin alınması gerektiğini düşünmekteyim. Şiddete başvurma gereksinimini ve aracı olan silah kullanımını toplumumuzda yok etmek, hiç değilse aza indirmek gerekmektedir. Bunun için de bölgesel ve toplumsal koşullarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Şiddete gerek duymadan sorunları barışçıl yollardan çözmeyi başaracak kuşakların yetişmesi gerekmektedir. Bunu da öğretimimizi değiştirmekle başarabiliriz" açıklamalarıyla ruhsatsız silah kullanan kişiler için caydırıcı cezalar uygulanması gerektiğini vurguladı.
Çocukların ateşli silahlara olan merakı arttı
Ateşli silah taşımanın psikolojik etkileri nelerdir?
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
00:26
-
00:12
-
00:20
-
00:07
-
00:36
En Çok Okunanlar
- Dev bankada işler iyi gitmiyor! 95...
- Ekrem İmamoğlu tutuklandı
- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sevk...
- Yarın gece başlayacak! Akaryakıta...
- Emekliye bayram ikramiyesinde tarih belli...
- Bursa'daki eylemlerde yine arbede çıktı!
- Tutuklanan İmamoğlu'ndan ilk açıklama
- İçişleri Bakanlığı: İmamoğlu görevden alındı
- Başkan Bozbey'den Bursa detayı!...
- Bursa'da sandalyeler masalar havada uçtu
- CHP Bursa İl Başkanı Yeşiltaş eylemlerde...
- Instagram ve Twitter'da bant daralması!...
- Köpeği uçağa kabul edilmeyince dehşet...
- Bursa'da "pide" kavgası
- Alman otomotiv devi işçilerine 20 milyon...