Sigara içenler bu habere dikkat

Sigara içenler bu habere dikkat

Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Bedri Kandemir, Göğüs Hastalıkları Uzmanları Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya ve Uzm. Dr. Adem Dirican tarafından yapılan çalışmada akciğer kanserinin Türkiye'de histopatolojik değişime uğradığı gösterildi.

2013.10.14 15:24 - Son Güncellenme: 2013.10.14 15:24 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Sigara içenler bu habere dikkat


 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya "Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde akciğer kanserinin tipi daha çok adenokarsinom iken, ülkemizde "squamous cell carcinoma" (yassı hücreli karsinom)akciğer kanseri tipi daha fazla görülmektedir. Akciğer kanseri türü, içilen sigaranın tipine göre değişim gösterir. Filtreli sigaralar 1940'lı yıllarda Amerika'da ve ikinci dünya savaşı ile Avrupa'da içilmeye başlanmış ve yaklaşık 30 yıl sonra akciğer kanseri squamous cell carcinoma (yassı hücreli karsinom) tipten adenokarsinom tipine doğru artış olmuştur. Ülkemizde de filtreli sigaralar 1970'li yıllarda yaygınlaştı, yaklaşık 30 yıl sonra akciğer kanser türündeki değişim ülkemizde de başlamıştır." diye konuştu.

Prof. Dr. Bedri Kandemir, "Yaklaşık 1000'in üzerinde akciğer kanseri hastalarımızla yaptığımız çalışmada bu değişimi gösterdik. Bu histopatolojik değişim, hastalarımızın daha geç semptom vermesine ve daha geç tanı konmasına neden olmaktadır. Özellikle sigara içen insanlarımızın şikâyetleri ortaya çıksın veya çıkmasın mutlaka doktor kontrolünde olmaları gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican ise "Özellikle Light sigara adı altında tüketilen tütün mamüllerinin de akciğer kanserinin histopatolojik değişiminde önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir." dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.10.14 15:24 - Son Güncellenme: 2013.10.14 15:24 - HABER MERKEZİ
A