SICAK HAVALARA DİKKAT!

SICAK HAVALARA DİKKAT!

Son günlerde hava sıcaklıklarındaki aşırı artışlar başta sıcak çarpması, sıcak yorgunluğu olmak üzere adına 'sıcak acilleri' denilen birçok olumsuzluğa neden olabilmekte. Doruk Sağlık Grubu Dâhiliye Uzmanı Dr. Önder Akkaya, 'sıcak acilleri' ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

2011.05.25 15:35 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
SICAK HAVALARA DİKKAT!

Dr. Önder Akkaya, sıcak acillerinin vücudun ısı merkezinde hasara yol açtığı belirterek bunlar içerisinde en önemlisinin sıcak çarpması olduğunu ifade etti. Sıcak çarpmalarında vücut ısısının tehlikeli olarak arttığını belirten Akkaya; " Isı düzenleyici mekanizmanın bozulması sonucunda vücut ısısı tehlikeli şekilde yükselir. 40,6 dereceye kadar ulaşan ısı, beyin hücreleri ve kan damarları başa olmak üzere hücrelerde hasara neden olur" diye konuştu.


YAŞLILAR, HAMİLE BAYANLAR VE ÇOCUKLAR DİKKAT!
Akkaya, ağır hazmı güç gıdalar yerine meyve sebze ağırlıklı gıdaların tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle yaşlıların ve kalp hastalarının sıcak havalara dikkat etmesinin önemli olduğunu bildiren Önder Akkaya, "Bol sıvı tüketilmeli öte yandan kıyafet seçimi de önemli. Açık renk ve pamuklu giysiler seçilmelidir. Ayrıca öğle saatleri gibi günün sıcak saatlerinde kalp hastaları mümkünse dışarı çıkmamalı" dedi.

Dr. Akkaya, sıcaklığın 32 derece, nemin ise yüzde 60'ın üzerinde olduğu durumlarda görülen sıcaklık sendromlarının yaşlılarda, damar setliği ve kalp yetersizliği olanlarda, şeker hastalarında, alkoliklerde ve idrar söktürücü ilaç kullananlarda daha sık rastlandığını söyledi. Dâhiliye Uzmanı Akkaya; "Sıcak sendromları, organizmanın henüz sıcaklara uyum sağlayamadığı, sıcak dalgasının ilk günlerinde daha fazla görülür ve daha tehlikelidir" dedi.

SICAK ÇARPMASININ ÇEŞİTLERİ
Akkaya, sıcak çarpmalarının ikiye ayrıldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Sıcak çarpması etkilediği farklı gruplar nedeniyle ikiye ayrılabilir. Bunlardan klasik ( pasif ) sıcak çarpması: Genellikle sıcak hava dalgalarında görülür. Çok yaşlı, çok genç veya güçsüz kişiler, kronik hastalığı olanlar (diabet, kalp yetmezliği vs), alkolikler, diüretik ve trankilizan kullananlar etkilenirler. Sıcak havanın etkisiyle meydana gelen aşırı terleme ve dehidratasyon sonucunda klasik sıcak çarpması görülür." İkinci çeşit sıcak çarpmasının egzersize bağlı sıcak çarpması olduğunu söyleyen Akkaya; "Genellikle genç ve sağlıklı kişilerde (atlet, asker gibi) görülür. Aşırı sıcak ve nemli havada egzersiz yapıldığında, özellikle dış ortamın ısısı vücut ısısına yaklaşmış ve nem oranı yüzde 60 civarında seyrediyorsa sıcak çarpması meydana gelir" dedi.

BELİRTİLER VE YAPILMASI GEREKENLER
Önder Akkaya, sıcak çarpmasının belirtileri hakkında şu sözleri söyledi: "Sıcak çarpması sonucunda kişide zihin karışıklığı, (konfüzyon), huzursuzluk taşkınlık (deliryum), koma, hızlı değişen nabız, hızlı solunum ve 40,6 derecenin üzerinde vücut ısısı gibi belirtiler baş gösterir." Sıcak çarpmasına maruz kalmış bir hastaya karşı alınacak önlemler hakkında da bilgi veren Dr. Akkaya; "Hastanın soluk yolunun açıklığı ve devamlılığı sağlanmalı ve oksijen verilmeli. Oksijen hastanın durumuna göre ayarlanabilirse de, yüksek yoğunlukta ve geri dönüşsüz maske ile verilmesi uygundur. Hasta serin ve gölgelik bir ortama alınır. Üzerindeki giysiler çıkartılır. Başı yükseltilir. Bilinci kapalı ise yan yatar pozisyon verilir. Hasta acilen ve hızla soğutulur" diye konuştu.

HASTAYI SOĞUTMA YÖNTEMLERİ

Soğultma için iki yöntem kullanılabileceğini ifade eden Akkaya, sözlerini şu şekilde devam ettirdi: "Bunun için iki soğutma yöntemi birden kullanılır. Hastanın vücudu ılık musluk suyu ile silinir veya bu suda ıslatılmış havlu ya da çarşafla sarılır. Varsa vantilatör veya ambulansa alınmışsa havalandırma çalıştırılır, ya da kapı pencere açılarak cereyan yaptırılır. Kısa aralıklarla hastanın rektal ateşine bakılır. Vücut ısısı 39° C dereceye düştüğünde soğutma işlemlerinden birine hemen son verilir ve ateş düşene kadar sadece bir soğutma işlemi uygulanır. Vücut ısısını birden bire 37° C ye düşürürseniz ısı düzenleme mekanizmalarını bozar ve ölüme neden olabilirsiniz, o nedenle bu konuda dikkatli olun. Elimizde buz paketleri varsa, hastanın koltuk altlarına, kasıklarına, boynuna ve başına küçük havlulara sardıktan sonra konabilir."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2011.05.25 15:35 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A