Seyir halindeki uçaktan düşen Afgan genci hakkında bilinmeyenler

Seyir halindeki uçaktan düşen Afgan genci hakkında bilinmeyenler

"Kendi hayatının ressamı sensin fırçayı kimsenin eline verme." Tüm dünya bu sözlerin sahibi Zaki Anvari'yi 'uçaktan düşen Afgan' olarak biliyor. 17 yaşındaki bu genç adamın hikayesi Taliban rejiminden kaçmak isteyen binlerce insandan biri.

2021.08.25 09:33 - Son Güncellenme: 2021.08.25 09:37 - Dünya
A
Seyir halindeki uçaktan düşen Afgan genci hakkında bilinmeyenler
05:32 Afganistan'dan kaçmak isterken uçağa tutunan Afganların cansız bedenleri görüntülendi(+18)

İLGİLİ VİDEO

Afganistan'dan kaçmak isterken uçağa tutunan Afganların cansız bedenleri görüntülendi(+18)

Yüzlerce Afgan 140 tonluk Amerikan uçağına tırmanmaya çalışıyordu. 17 yaşındaki Zaki Anvari uçağın en önüne kadar koşabilmiş ve iniş takımlarını yakalayabilmişti. Uçak saatte 180 kilometre hıza ulaştığında daha sıkı tutunmaya başladı.

Bu olaydan saatler önce Taliban, Kabil'de kontrolü sağlamıştı. Lise son sınıfta eğitim gören Anvari ağabeyini arayarak ülkeden kaçamazsa bir daha asla futbol oynayamayacağını söyledi. Afganistan genç milli takımında ofansif orta saha oyuncusu olarak görev yapan Zaki'ye ağabeyi, "Gitme, geri dön, sen akıllı birisin" diyerek nasihat etti. Zaki, "Denemek zorundayım" cevabını vererek telefonu kapattı.

Milyonlarca insan daha sonra olanları gördü. C-17 Globemaster III kargo uçağı Kabil üzerinde havalanırken iki kişi bu uçaktan yere düştü. Topu iyi sakladığı için takım arkadaşlarının 'kalkan' lakabını verdiği Anvari rüzgara daha fazla kalkan olamadan yere çakıldı.

HAVA KUVVETLERİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Uçağı yakalamaya çalışan onlarca insan da son dakikada vazgeçmeseydi, kaderleri Zaki gibi olacaktı. Anvari ile birlikte bir kişi daha uçaktan düşerek bir kişi ise iniş takımlarının ezmesi sonucu hayatını kaybetti.

Uçağa atlamak için yaşanan mücadelede ölenlerin hepsi Afganistan'dan Taliban rejiminden sonra doğan ama Taliban'ın ne kadar baskıcı olduğunu büyüklerinden duyan gençlerdi. 

ABD Hava Kuvvetleri dünyanın gördüğü uçaktan düşen insanlar görüntülerinin tekrar yaşanmaması için olay hakkında geniş çaplı bir soruşturma yürüteceklerini söyledi.

17 yaşındaki Zaki'nin milli takıma kadar yükseldiği futbol ise acılarla dolu Afganistan'da gençlerin kafalarını boşaltmak için de tutundukları bir spor. Ülkede ulusal anlamıyla bir lig olmadığı için Manchester United, Chelsea ve Barcelona gibi uzak diyar takımlarını destekliyorlar.

FUTBOL OYNADIĞI YERDE İNFAZLAR YAPILIYORDU

Zaki Anvari'nin birkaç hafta öncesine kadar futbol oynadığı saha eskiden Taliban'ın infazlarını gerçekleştirdiği bir alan. Bu alanda 'taşlanması gereken' insanlar taşlanıyor, hırsızlık yapanların ise uzuvları kesiliyordu.

Taliban rejimi özellikle sporcular için bir kabus demek çünkü spor yapılması büyük ölçüde yasak. Geçen salı günü Uluslararası Profesyonel Futbolcular Federasyonu 77 kadın sporcu ve ailelerinin Avustralya'ya kaçmalarına destek vermiş ve onları ülkeden çıkarmıştı.

Anvari daha Taliban Kabil'e yaklaşmadan bile onlar gelirse ülkeyi terk edeceğini arkadaşlarına söylüyordu. Zaki Anvari ABD'nin Afganistan'ı işgalinden iki yıl sonra ülkenin en özgürlükçü şehri Kabil'de doğdu. Emekli bir iş insanının oğlu olan Anvari, Fransız eğitimi verilen bir lisede okuyordu.

MESSİ VİDEOLARI İZLİYORDU

2015 yılına kadar yerel takımlarda futbol oynadıktan sonra Afganistan genç milli takımına seçilmiş ve 10 numaralı formayı giymişti. Messi'ye takıntı derecesinde hayrandı, onun videolarını izleyip hareketlerini taklit etmeye çalışıyordu.

2018 yılında milli takıma seçildiğini öğrendiğinde bütün arkadaşlarını hamburger yemeye götürmüştü. Kendi hayatını bildiği doğrular ile yaşayacağı çok küçük yaşlarda belli olan bu genç adam, "Hayatının ressamı sensin, fırçayı kimsenin eline verme" ifadelerini kullandığı bir Facebook gönderisi de paylaşmıştı.

Afganlardan bazıları uçağın durup kendilerini de alacağını düşünerek peşinden koşarken...

Ve o pazartesi günü geldi çattı... Sabah ağabeyini arayan Zaki aile otomobillerini temizlemeye götürdüğünü söyledi. Ağabeyi aradan bir süre geçtikten sonra Zaki'yi aradığında arkadan kalabalık sesleri geliyor ve uçak motorunun gürültüsü duyuluyordu. 

"Allah'a güvenmek için bu bir şans" dedi ve telefonu kapattı. C-17 uçağı hızlanmaya başladıkça uçağın etrafında koşanlar bir bir geride kaldı. Uçağa tırmananlardan bazıları "Rüzgar bizi vuracak" diyerek kendilerini piste attılar. Birkaç saat sonra Zaki'nin ağabeyi Zakir bir telefon aldı. Karşıdaki ses "Zaki Anvari'yi tanıyor musunuz?" diyordu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.08.25 09:33 - Son Güncellenme: 2021.08.25 09:37 - Şeyma Nur Sezgin
A