Şeyda Coşkun tartışmayı ateşledi!

Şeyda Coşkun tartışmayı ateşledi!

Yemek götüren, birlikte yürüyen yaşam koçları işe yarıyor mu?

2013.04.15 06:35 - Son Güncellenme: 2013.04.15 09:08 - Magazin - HABER MERKEZİ
A
Şeyda Coşkun tartışmayı ateşledi!

Son günlerde popüler olan yaşam koçları, müşterileriyle yürüyüşe çıkıyor, onları zayıflatıyor, hatta hayatlarında radikal kararlar alıp mutlu olmalarında destek oluyor. Yaşam koçları müşterilerinin evine ya da gittikleri restorana dahi özel hazırladıkları yemekleri götürüyor. Yaşam koçu Şeyda Coşkun da bunlardan biri... Galatasaray Erkek Basketbol Takımı Koçu Ergin Ataman'la bir oteldeki buluşmaları basına yansıyan Coşkun'un, basketbolcunun diyet yemeğini bıraktığı öne sürüldü. Peki aylık 3 ila 6 bin Euro arasında ücret aldıkları bilinen yaşam koçları gerçekten işe yarıyor mu? İşte görüşler...

Bire bir motive ediyorlar olumlu buluyorum'
Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Uzmanı Ender SARAÇ:

BEN olumlu buluyorum. Bu kişinin eğer temeli varsa, üniversite mezunu bir spor hocasıysa ya da beslenme eğitimi aldıysa kişiye faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü bire bir motive ediyorlar, bire bir spor yaptırıyorlar ve bire bir kontrol ediyorlar. Biz Türk halkı olarak zorlanmadan ne spor yaparız, ne sevdiğimiz yemeklerden vazgeçeriz, ne de motive oluruz. Bu nedenle doğru buluyorum. Sadece eğer yaşam koçu bunun eğitimini almadıysa, tehlikeli sonuçlar doğurabilir, örneğin diyet yaptırayım derken kişiyi aç bırakabilir. Belirli bir klinik ya da uzman desteği almakta fayda vardır. Bunun dışında yaşam koçunun kişiyi motive etmesi anlamında beslenmesini da takip etmesi başarılı sonuçlar doğurabilir.

'Etik değil, 'paralı arkadaşlık' gibi'
Davranış Bilimleri Uzmanı, Yaşam Koçu Aşkım KAPIŞMAK:

YAŞAM koçluğu burada anlatıldığı gibi bir şey değil. Yaşam koçlarının danışanlarıyla çok fazla yakın ilişki kurmaması gerekiyor, zaten bu etik de değil. Danışanınıza diyet yaptırabilirsiniz, bazı önerilerde bulunabilirsiniz ama onun ruh halini de iyi bilmek zorundasınız. Çok fazla dip dipe, iç içe olmak, yakınlık kurmak fayda sağlamaz, zarar getirir. Bu durum bana 'paralı arkadaşlık' gibi geliyor. İnsanlar yalnızlıklarına karşı parayla arkadaş tutmuş oluyorlar. Denetleyen bir kurum yok, bazıları eğitim dahi almadan "Ben yaşam koçuyum" diyor. Yaşam koçu seçerken birlikte çalıştığı bir psikolog ya da psikiyatr var mı diye dikkat etmeli. Yaşam koçluğu profesyonel bir meslektir. Başka alanlardan destek alır. Kuralları, standartları vardır. Yaşam koçu aşırılığa kaçmayacak, aşırı erkeksi, aşırı kadınsı gözükmeyecek, nötr olmamız lazım. Popüler kültürde kendini çok öne çıkarmayacaksın, alkışlanmak için bu işi yapmayacaksın, danışanlarla çok fazla vakit geçirmeyeceksin.

'Ancak uzmansa işe yarayabilir'
Uluslararası Koçluk Enstitüsü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yaşam Koçu ve NLP Uzmanı Arzu BIYIKLIOĞLU
:

ULUSLARARASI koçluk standartlarına baktığınızda böyle bir şey söz konusu değil. Bir yaşam koçunun danışanıyla dışarı çıkması, yemek yemesi, diyet programı uygulaması doğru değil. Bir yaşam koçu diyet programı veremez. Bu beslenme uzmanının işidir. Ama kişi yaşam koçluğu dışında ayrıca böyle bir eğitim aldıysa bilemem. Belki farklı bir isim konulması, farklı isimler altında bu hizmetin verilmesi gerekiyor. Biz profesyonel koçluğun nasıl olduğunu anlatmak, halkı bilinçlendirmek için belediyelerle anlaşmalar yaptık, ücretsiz seminerler düzenliyoruz. Yaşam koçu standartlarına baktığınız zaman yaşam koçunun görevi, kişinin şu anki durumunu tespit etmesi, gitmek istediği yer, o hedefi belirlemek, kendisi için en doğru adımı atmasını sağlamaktır. Yaşam koçu, kişiden üstün değildir, eşittir, akıl hocası da değildir. En önemlisi yeri geldiğinde çekileceksin, o kişiyi kendine bağımlı yapmayacaksın. Günün 10 saatini birlikte geçiriyorsanız o kişiyi kendinize bağımlı hale getirebilirsiniz.

'İnsan sağlığıyla oynanıyor'
Diyetisyen Songül KANIMTÜRK:

BENİM diyetisyen olarak bir yaşam koçunun uzaktan beslenmeyle ilgili ya da egzersiz programıyla ilgili ne kadar etkili olabileceği konusunda şüphelerim var. Ben çok onaylamıyorum. Kolay bir iş değil ve her önüne gelen yaşam koçu olamaz. Metabolik olarak ve fizyolojik olarak sakatlıklar olabilir. Yoğun egzersiz programı o kişiye uygun olmayabilir. İnsan sağlığıyla oynanıyor, bu nedenle tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Tıbbi bir müdahaleye giriyor aslında.

'Buna yaşam koçluğu denmemeli'
Yaşam Koçu Hakan ARABACIOĞLU:

BAHSETTİĞİNİZ durumda spor koçluğu ile yaşam koçluğu birbirine karışmış gibi görünüyor. Yaşam koçları danışanlarının hayatlarına ve seçimlerine karışmazlar. Ancak spor koçları, sporcunun beslenmesinden antrenman programına kadar her şeyi düzenleyen kişilerdir. Böyle bakınca bahsettiğiniz çalışmanın yaşam koçluğuna uymadığını görüyoruz. Özetle, yapılan çalışmanın işe yarayacağına inanıyorum ancak çalışmayı yaşam koçluğu olarak adlandırmanın kafa karışıklığına yol açacağını düşünüyorum.

'Diyet listesi vermek tehlikeli'
Diyetisyen Canan AKSOY:

HAREKETSİZ bir hayat sürüyoruz. Bu hareketsiz hayatın ortasında birinin size destek vermesi, spora, yürüyüşe yöneltmesi makul ve mantıklı sayılabilir. Ancak beslenme kısmı farklı. Biz bunun için yıllarca eğitim alıyoruz, hastanın kan tahlilerini inceliyoruz. Eğitim almadan böyle bir beslenme programı yapılmasını doğru bulmuyorum. Diyet listesi vermek çok tehlikeli. Hastayı riske atıyorsunuz demektir.
 

 

 

 

Diğer Magazin Haberleri için tıklayın


2013.04.15 06:35 - Son Güncellenme: 2013.04.15 09:08 - HABER MERKEZİ
A