Seda Aktepe serbest

Seda Aktepe serbest

İTALYA'da tutuklu bulunan Seda Aktepe serbest bırakıldı. İsviçre'ye dönmeye hazırlanan Aktepe Doğan Haber Ajansı muhabirinin sorularını yanıtladı.

2013.05.09 20:30 - Son Güncellenme: 2013.05.09 20:30 - Dünya
A
Seda Aktepe serbest

Aktepe, "Türkiye'ye dönmeyi düşünmüyorum. Havaalanında anneme mi sarılacağımı, yoksa tutuklanıp hapse mi atılacağımı bilmiyorum. Ama Türkiye'yi çok özlüyorum" dedi.

İNTERPOL'ÜN ARADIĞINI TUTUKLANINCA ÖĞRENDİM

2010 yılında İsviçre'ye gittiğini ve siyasi sığınma talebinde bulunduğunu hatırlatan Aktepe, "2013 Şubat ayında siyasi oturum hakkı verildi. Yasa gereği geçen sürede ülkeden çıkamadım. Şubat ayında oturum hakkını alınca, erkek arkadaşımla birlikte özgürlüğün tadını çıkartalım istedim. Kısa bir tatil için İtalya'ya geldik. Kalacağımız otele kayıt yaptırdıktan kısa bir sonra polisler gelip, beni Livorno'da bir polis merkezine götürdüler. Orada interpol tarafından arandığımı öğrendim. Bundan haberim yoktu. Hırvatistan da aynı davadan yargılandığımız Başak Şahin tutuklandığında avukatlarıma sormuştum, ama benim hakkında böyle bir karar olmadığını söylediler. Yanlış bilgilendirildim. O yüzden İsviçre'den çıktım. Önceden bilseydim bunların hiç biri yaşanmazdı" dedi.

ODADA ÜÇ KOVA

Sekiz gün tutuklu kaldığı Pisa Don Bosco Hapishanesi'nde Almanca-İtalyanca sözlük aracılığıyla gardiyanlarla iletişim kurduğunu, bu arada diğer mahkumlardan izole edildiğini söyleyen Aktepe, "Bu arada devlet tarafından atanan Cecilia Vettori avukatlığımı üstlendi. Uluslararası Af Örgütü'ne bağlı bazı avukatlar da müdahil oldu. Tam anlamıyla bir şok ve yorgunluk hali yaşadım. Türkiye'deki sürecin bir benzerini yaşamaktan korktum. 6 Mayıs'da mahkemeden siyasi sığınma hakkımın İtalya'da da tanınmasını istedim. Beş gün içinde karar vereceklerdi. Hapishaneye döndüm. Hapishanede bir yatak, bir masa ve üç kova vardı. Kovalardan birini tuvalet, birini çöp, birini de su için kullanmam gerekiyordu. Hijyen açısından sıkıntı yaşadım, ama kötü muamele görmedim" dedi.

8 Mayıs günü öğle saatlerinde sadece İtalyanca bilen bir gardiyanın İtalyanca'da özgürlük anlamına gelen 'liberta' demesi üzerine serbest kalacağını anladığını söyleyen Aktepe, "Daha sonra avukatım gelip bilgilendirdi. Akşam geç saatlerde de serbest kaldım. Çıkınca ilk işim erkek arkadaşıma sarılıp, bize destek veren arkadaşlarımla özgürlüğü kutlamak oldu" diye konuştu.

HEMEN İSVİÇRE'YE DÖNECEĞİM

Türkiye'deki politik iklimin güven vermediğini söyleyen Seda Aktepe, kendisine ulaşan karar metninde de bazı ifadelerin yoruma açık olduğunu söyleyip, "Türkiye'ye dönmeyi düşünmüyorum. Havaalanında anneme mi sarılacağımı, yoksa tutuklanıp hapse mi atılacağımı bilmiyorum. Bu nedenle hemen İsviçre'ye dönüp, durumu netleştirmek istiyorum. Önce Türkiye'deki avukatlarla görüşüp, kararın detay ve kapsamını öğrenmem gerekiyor. Ne zaman ki özgürlüğümün elimden alınmayacağından emin olacağım, o zaman döneceğim. Türkiye'yi çok özlüyorum" dedi.
 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.09 20:30 - Son Güncellenme: 2013.05.09 20:30 - boş7
A