Savaşın gölgesinde Ramazan

Savaşın gölgesinde Ramazan

Türkiye sınırı yakınlarındaki bölgede kurdukları çadırlarda yaşayan Suriyeliler, elektrik ve suyun olmadığı bölgede zor şartlar altında ramazanı geçiriyor.

2013.07.17 12:51 - Son Güncellenme: 2013.07.17 12:52 - Güncel
A
Savaşın gölgesinde Ramazan

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye sınırına yakın bölgelere kaçan Suriyeliler, zeytin ağaçlarının altında kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda zor şartlar altında ramazan ayını geçiriyor.

Suriye'nin İdlib kentine bağlı Atme kasabası yakınlarında kurulan çadırlarda kalan yaklaşık 20 bin Suriyeli, evlerinden, memleketlerinden ve sevdiklerinden uzakta buruk bir ramazan geçirmenin yanı sıra elektrik ve suyun olmadığı bölgede yokluk nedeniyle de sıkıntı yaşıyor.

Yardım dernekleri tarafından kendilerine dağıtılan gıda maddeleriyle karınlarını doyurup oruç tutmaya çalışan Suriyeliler, iftar için kendilerine dağıtılan paketlerden çıkacak malzemeye göre yemek yapabiliyor.

Havaların ısınması nedeniyle su sıkıntısının had safhaya ulaştığı bölgede yaşam mücadelesi veren kadınlar, iftar ve sahur için yemeklerini çevreden topladıkları odunlarla yaktıkları ateşte pişiriyor. Kadınlar, dağıtılan malzemelerin yanı sıra bölgeden topladıkları yeşilliklerle de iftar sofrası hazırlıyor.

Fazla yemeklik malzemesi olanlar ise başka çadırlarda sofrasına koyacak yemek bulumayanlara destek oluyor.

Yeterli olarak gıda bulunmayan kampta, Türkiye'deki bazı yardım kuruluşlarının gönderdiği veya Suriye'nin diğer bölgelerinden ulaştırılan  malzemelerle çadırlarında yemek yapamayanlar için de yemek hazırlanıyor. Tek çeşit olarak hazırlanan iftar yemeğinin dağıtımında ise çocuklar ön planda yer alıyor. Ailelerine yemek götürmek için sıra bekleyen çocuklar, kimi zaman çadırlarına götürdükleri yiyecekleri yolda yiyor.

Suriye'nin Hama kentinden 8 çocuğuyla 10 ay önce gelen Ayşe Menlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, canlarını zor kurtararak geldikleri ülkelerinden uzakta ramazan geçirmenin hüznünü yaşadıklarını söyledi.

Kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda elektrik ve suyun olmaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Menlü, "Mübarek ramazan ayındayız. Burada ramazan çok zor geçiyor. Ülkemizden uzakta olmanın üzüntüsünün yanı sıra yokluk da var. Ramazan ayında Türkiye'den yardım bekliyoruz. Ayrıca ülkemize huzurun gelmesini ve yaşadığımız topraklara geri dönmeyi istiyoruz" diye konuştu.

Halep kentinden yaklaşık bir yıl önce geldiğini belirten Mustafa Ahmed de yokluk içeresinde ramazanın sıkıntılı geçtiğni, tek dileklerinin bir an önce ülkelerine barış ve huzurun gelmesi olduğunu, evlerine kavuşmanın hayalini kurduklarını kaydetti.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.07.17 12:51 - Son Güncellenme: 2013.07.17 12:52 - boş7
A