SANAYİCİLER GIDA YASASI'NI TARTIŞTI

SANAYİCİLER GIDA YASASI'NI TARTIŞTI

ürkiye'nin sürekli bir büyüme ivmesi yakaladığını söyleyen MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, "Büyüyen Türkiye'de bazı aksaklıklar da yaşanıyor. Aksaklıkları hep birlikte düzeltmemiz gerekiyor" dedi.

2011.05.25 16:58 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
SANAYİCİLER GIDA YASASI'NI TARTIŞTI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi tarafından gerçekleştirilen 'Gıda Güvenliği ve Yeni Gıda Yasası' konulu panelde konuşan Şube Başkanı Hasan Çepni, son yıllarda önemli bir büyüme ivmesi yakalayan Türkiye'nin bu süreç içerisinde bazı aksaklıkları da beraberinde büyüttüğünü hatırlattı. Sorunların giderilmesi için toplumun tüm kesimleri tarafından el birliği ile çalışılması gerektiğini kaydeden Çepni, gıda konusunda da bir takım sıkıntıların olduğunu ve sıkıntıların konuşularak çözülmesi gerektiğini ifade etti.

"GIDAMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ"
Düzenlenen seminerin sektör temsilcileri ve vatandaşlar açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Çepni şunları söyledi: "Bugün burada tartışılacak olan gıda güvenliği ve yeni Gıda Yasası, aslında sadece sektörü değil, insan olarak hepimizi ilgilendiriyor. Soframızdaki yiyecekten, içeceğimize kadar her şeyin gıda olduğunu düşünürsek, gıdanın evrensel bir sorun olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde açlıkla mücadele eden insanlar var. Bir kap temiz içme suyu ve birkaç lokma yiyecek için savaş veren bu insanların olduğunu bilmek içimizi acıtıyor. İşte bu yüzden gıdamıza sahip çıkmalı, temiz ve sağlıklı gıdalara ulaşabilmek için mücadele etmeliyiz."

İnsana yakışanın gıdayı neden ve niçin ürettiğini bilerek üretim yapması olduğunun altını çizen Hasan Çepni, bu anlayış ile üreten, satan ve helal yollardan ekmeğini kazananların dürüst insanlar olduğunu vurguladı. Çepni son olarak, açlığın yaşanmadığı, kaynak sıkıntılarının olmadığı, mevcut kaynakların da adil bir şekilde tüketildiği dünyada yaşamak istediklerini ifade etti.

YENİ ANAYASA ÖNCESİ TESPİTLER YAPILACAK
Panelde moderatörlük görevini üstlenen MÜSİAD Bursa Şubesi Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, "Gıda sektörü üzerinde düşünülmesi ve tartışılması gereken bir sektör. MÜSİAD Bursa Şubesi Gıda Sektör Kurulu olarak bu panelin halka açık yapılmasını istedik. Her türlü konunun açıkça konuşulması ve yapılması gerekenlerin tespit edilmesi açısından faydalı bir panel olacağını düşünüyorum. Uzman konuklarımızın vereceği bilgiler doğrultusunda gerekli çalışmaları yapacağız" dedi.

Paneli düzenleme amaçlarının sektördeki haksız rekabeti önlemek olduğunu vurgulayan Sayılgan, moderatörlüğünü yaptığı panelin sonunda tespit edilecek konuları MÜSİAD Genel Merkezi'ne ileterek, yeni Anayasa öncesinde bu sorunların da gündeme alınmasına çalışacaklarına işaret etti. Panel sonunda sorunlar hakkında yapıcı sonuçlara ulaşmak istediklerini belirten Burhan Sayılgan, sorunların seçim sonrasında yapılacak Anayasa'da çözüme kavuşturulmuş halde yer bulmasını istediklerini sözlerine ekledi.
TÜKETİCİYİ ÇOCUK YAŞTA BİLGİLENDİRMEK GEREKİYOR
Panel'deki konuşmacılar arasında yer alan Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, gıda tüketiminde vatandaşa büyük görevler düştüğünü kaydetti. Tüketicinin bilinçli olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çopur, bilinçli tüketicinin kalitesiz ve denetimsiz ürünleri almamayı tercih edeceğini açıkladı. Tüketicilerin bilinçli olması için çocuk yaşta eğitimlere tabi tutulması gerektiğini kaydeden Çopur, alınacak temel eğitimin ardından çocukların bu konuda yetişmiş insanlara göre çok daha duyarlı olacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

CEZA VERMEKTEN ÇEKİNMEYİZ
Gıda sağlığına büyük önem verdiklerini belirten Tarım İl Müdür Yardımcısı Murat Demirkıran ise yeni kanun hakkında il bazında bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını açıklayarak, Kanun'a aykırı üretim yapan işyerlerine ceza kesmekten kaçınmadıklarını vurguladı. İnsan sağlığını ilgilendiren hiçbir konuda müsamaha göstermediklerini aktaran Demirkıran, üreticileri ve tüketicileri daha duyarlı olmaya çağırdı.

MERDİVEN ALTINA DİKKAT
Türkiye'deki gıda işletmelerinin yüzde 80'lik kesiminin küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluştuğuna işaret eden Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş da üretim yapan firmaların yeterince denetlemediğini vurguladı. Yeterli denetimin olmamasından dolayı birçok işletmenin merdiven altı tabir edilen yerlerde üretim yaptığını söyleyen Durmuş, denetim yapacak Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin de yeterli sayıda olmamalarından dolayı düzgün bir denetleme yapılamadığını ifade etti. 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.05.25 16:58 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A