Şam'dan son dakika manevrası

Şam'dan son dakika manevrası

Annan planına göre Suriye askerlerinin bugün geri çekilmesi gerekiyor. Sürenin dolmasına saatler kala Şam yönetimi plana uyacağı taahütünü verdi

2012.04.10 14:00 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Şam'dan son dakika manevrası

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı plan çerçevesinde Suriye'de  çatışmaların sona ermesi için verilen süre bugün doluyor. Sürenin dolmasına saatler kala Suriye'den yeni bir manevra geldi.

Dün Rusya'ya giden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile Moskova'da görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Muallim ile planın uygulanması konusunu detaylı bir şekilde görüştük. Suriyeli yetkililerin kent ve kasaba merkezlerindeki ağır silahların kullanımıyla ilgili taahhütlerine bağlı olduklarının teyit edildiğini not ettik" dedi

Muaalim ile yaptığı basın toplantısında Lavrov ayrıca, Suriye muhalefetine de ateşkes çağrısında bulundu. "Annan planı Suriye Ulusal Konseyi tarafından kabul edilmemiş görünüyor" diyen Lavrov, Suriye'de soruna siyasi çözüm bulunabilmesi için tüm tarafların anlaşmaya uyması gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE'YE ÇAĞRI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dün telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Lavrov, ''Bir kez daha muhalefete ve muhalefet üzerinde ve özellikle silahlı muhalefet üzerinde etkisi olan tüm devletlere, bu güçlerini acil bir ateşkes için kullanmaları çağrısında bulunuyoruz. Dün Türkiye Dışişleri Bakanı ile yaptığım telefon görüşmesinde de söylediğim buydu. Yarın Washington'da yapılacak Sekizler dışişleri bakanlarıyla görüşmede de bunu anlatmayı düşünüyorum'' diye konuştu.

MUALLİM: ASKER ÇEKTİK, GARANTİ İSTİYORUZ
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ise, pek çok kentlerden asker çektiklerini söyledi. Muallim, uluslararası gözlemcilerin Suriye'ye ateşkesle eşzamanlı olarak gelmesi gerektiğini de belirtti. Suriye Dışişleri Bakanı ayrıca, özel temsilci Kofi Annan'dan da muhaliflerin ateşkese uyacağı konusunda garanti istedi.

"TÜRKİYE DE YAŞANANLARIN BİR PARÇASI"
Muallim ayrıca "Türkiye de yaşadıklarımızın bir parçası" diyerek, Ankara'nın da Annan planına bağlılığını bildirmesi gerektiğini söyledi.

SÜRE DOLUYOR
Annan planı gereğince bugün silahların susması ve askerlerin kuşatılan kentlerden çekilmesi, 48 saat içinde de tam ateşkes yapılması gerekiyor.

KENTLER VURULMAYA DEVAM EDİYOR
Suriye'den ise çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Muhalifler dün gece kuzeydeki Mare kasabasının top ateşinin hedefi olduğunu, Humus kentinin de havan atışıyla vurulduğunu bildirdi.

Gece saat 02.00 dolaylarında Hama'da da silah seslerinin yükseldiği ve sokaklarda tankların dolaştığı belirtildi.

SINIRDA ÇATIŞMALAR
Dün de Türkiye ve Lübnan sınırları yakınlarında çatışmalar yaşanmış, Türkiye'ye kaçmaya çalışanların üzerine açılan ateş sonucu 2 kişi, Lübnan'daki çatışmalar sırasında da bir Lübnanlı gazeteci ölmüştü.  Yaşananlardan sonra, halen Çin'de bulunan Başbakan Erdoğan, olayların bir sınır ihlali olduğunu ve Türkiye'nin yapması gerekeni yapacağını açıkladı.

ANNAN'DAN KRİTİK ZİYARET
Bu yaşananlar sırasında Kofi Annan bugün iki kritik ziyarette bulunuyor. Annan ilk olarak Hatay'a geldi. Saat 11:50 sularında hatay'a ulaşan Annan burada Suriyeli sığınmacıların kaldığı çadırkentte incelemelerde bulunacak. Annan, daha sonra İran'a geçecek.

SURİYE'DEN U DÖNÜŞÜ
Suriye geçtiğimiz hafta planı kabul ettiğini duyurmuştu. Ancak Şam yönetimi, pazar günü yaptığı bir açıklamayla askerlerin çekilmesi için muhaliflerden yazılı garanti istedi ve aksi takdirde askerlerin çekilmeyeceğini duyurdu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2012.04.10 14:00 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A