Sakarya'da selin izleri silinmeye çalışılıyor! Dere taştı, evler kullanılamaz hale geldi
Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde etkili olan şiddetli sağanak nedeniyle taşan Kanlıçay Deresi'nde ıslah çalışmaları gerçekleştirildi. Taşkının ardından yolların bazı bölümlerinde çökmeler yaşanırken ağaçlar ve elektrik direkleri devrildi. Evlerine ulaşamadıklarını ve araçlarını çıkaramadıklarını belirten mahalle sakinleri, bölgede yaşadıkları mağduriyeti anlattı.
2026.10.18 18:13 - Son Güncellenme: 2026.10.18 18:13 - Güncel - AA
Sakarya'da çarşamba akşamı başlayan ve sabah saatlerine kadar etkisini sürdüren yoğun yağış, kent genelinde hayatı olumsuz etkiledi. Yağışın ardından bazı dereler taşarken yollar, tarım arazileri ve evler su altında kaldı. Karapürçek ilçesine bağlı Kanlıçay Mahallesi'nde de taşkın nedeniyle ciddi hasar meydana geldi. Bölgedeki ekipler, suyun yeniden dere yatağında akmasını sağlamak ve yeni taşkınlara karşı önlem almak amacıyla çalışma yürüttü.
Kanlıçay Deresi taştı, mahallede hasar oluştu
Karapürçek ilçesindeki Kanlıçay Mahallesi'nden geçen Kanlıçay Deresi, yoğun yağışın ardından yükselen su seviyesi nedeniyle yatağından taştı. Taşkın sularının etkisiyle mahalledeki yolun bazı noktalarında çökmeler meydana gelirken çevrede bulunan ağaçlar ve elektrik direkleri de devrildi. Su baskınları nedeniyle bölgedeki ulaşım aksadı, dere kenarındaki evlerde yaşayan vatandaşlar zor durumda kaldı.
Yağışın şiddetini artırmasıyla birlikte dere yatağından taşan suyun çevreye yayılması, özellikle dereye yakın noktalarda yaşayan mahalle sakinlerini etkiledi. Bazı evlerin çevresinde hasar oluşurken vatandaşlar evlerine ulaşmakta güçlük çekti. Araçlarını bulundukları yerlerden çıkaramayan bölge sakinleri, günlük yaşamlarını sürdürmekte de sorun yaşadıklarını ifade etti.
Taşkının ardından bölgede inceleme ve müdahale çalışmaları başlatıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Kanlıçay Deresi'nde çalışma gerçekleştirerek suyun yeniden kendi yatağında akmasını sağladı. Dere yatağındaki düzenlemelerin yanı sıra çevredeki zeminlerde de müdahalelerde bulunuldu.
DSİ ve Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden dere yatağında çalışma
Taşkının ardından bölgeye yönlendirilen DSİ ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Kanlıçay Deresi'nde ıslah çalışmalarını sürdürdü. Müdahaleler kapsamında dere yatağında düzenleme yapılırken suyun akışını kontrol altında tutmaya yönelik uygulamalar gerçekleştirildi.
Çalışmalar sonucunda dere yeniden normal akışına döndü. Dere kenarlarında ise şevlendirme olarak bilinen eğim düzenlemeleri yapıldı. Ayrıca suyun yeniden yükselmesi ve çevredeki yerleşim alanlarını tehdit etmesi ihtimaline karşı çeşitli önlemler alındı.
Bölgedeki çalışmaların önemli bir bölümünü dere yatağının çevresindeki zeminin düzenlenmesi oluşturdu. Taşkın sırasında suyun etkilediği alanlarda ekipler tarafından müdahalede bulunulurken bazı noktalara taş döşenerek önlem alındı. Mahalle sakinleri, yapılan çalışmaların ardından yeni bir taşkın yaşanmaması için gerekli tedbirlerin sürdürülmesini beklediklerini belirtti.