Sahte altın nasıl anlaşılır? (ÖZEL HABER)

Sahte altın nasıl anlaşılır? (ÖZEL HABER)

Altının yükselmesiyle birlikte dolandırıcılar gün yüzüne çıkıyor. Bursa Kuyumcular Odası Başkanı İsa Altıkardeş, sahte altın hakkında bilgiler verdi. Sahte altının sesinden anlaşıldığını ifade eden Altıkardeş, " Biz onu sesinden ve duruşundan anlıyoruz. Kuyumculardan sahte altın alma olasılığı yok " dedi.

2021.03.04 08:58 - Son Güncellenme: 2021.03.04 09:34 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Sahte altın nasıl anlaşılır? (ÖZEL HABER)
05:49 Sahte altın nasıl anlaşılır? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Sahte altın nasıl anlaşılır? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Yatırım aracı olarak kullanılan altın, son zamanlarda insanları düşündürüyor.

Altının sahte olup olmadığını anlamak pek de kolay değil.

Bursa Kuyumcular Odası Başkanı İsa Altıkardeş, sahte altının nasıl anlaşılacağı konusunda bilgiler verdi.

"Sesinden ve duruşundan anlıyoruz"

Bursa Kuyumcular Odası Başkanı İsa Altıkardeş, "Öncelikle kuyum sektöründe, altının yükselmesiyle beraber para basma, altın basma gibi bazı olaylarla karşılaşmıyor değiliz. Bunu tüketicinin anlaması biraz imkânsız olur. Bununla ilgili bilirkişi olmak lazım. Bazı noktalarda sektörel anlamda çalışanlarımız da yanılabiliyor. Bir çeyrek altından yola çıkarsak, altını elinize aldığınız zaman rahat bir şekilde yamulması gerekiyor. Yamulduğu zaman içindeki materyallerin hepsinin tam olduğunu gösterir, ama insanlar bunların yorumlarını farklı yapabiliyorlar. Örneğin altın yamulursa kötü değil mi diyorlar. Asıl altın yamulursa iyidir. Cumhuriyette bunu değerlendiremezsin. Bir tüketici olarak öncelikle alışveriş yapmış olduğunuz yerin geçmişine ve güvenilir olmasına önem göstermeniz gerekiyor. Yoksa bugün için altının sahteliğinden ziyade düşük ayar olabilir mi diye daha ön planda tutmamız gereken bazı sebepler var. Bijutericilere baktığımız zaman zaten oralarda sahte altınlar satılıyor. Düğünlerde çıkan sahte altınlar, insanların kafasında direkt olarak kuyumculara yöneliyor. Biz bunun böyle olmadığını hep söylüyoruz. Kuyumculardan sahte altın alma olasılığı yok. Bilirkişiden alınan altın her zaman garantili ve güvenilirdir. Biz onun sesinden duruşundan anlıyoruz. Sizlerin bir tüketici olarak dikkat etmesi gereken altını elinizle hafif yamulttuğunuz zaman altının gerçek değerini görebilirsiniz " dedi.

" Kuyumcular ne söylüyorsa onu alın"

Yatırım konusuna da değinen İsa Altıkardeş, " Altın günümüzde çok değişken özelliğe sahip olabiliyor. Kimi zaman gram altın diye adlandırılan ürünler bazı zaman çok avantajlı duruma gelebiliyor. Cumhuriyet altınıyla ilgili, işçilik olayı biraz daha fazla olduğu zaman, Ata lira bazı günlerde daha pahalı kalabiliyor. Düğünler olmadığı için çok yoğun taleplerde geri dönüşüm de olmuyor. Yatırımcıların tercihlerinde çeyrek altın da olabiliyor. Elimizdeki bolluğa dayalı, işçilik fazla yükselmedikçe her birini ayrı değişken değerlendirmeye almak lazım. Yatırımcılar için has altın şu dönemlerde daha mantıklı, ama ona sıcak bakmayan tüketiciler,  genellikle Cumhuriyet ve çeyrek altını tercih edebiliyorlar. Yatırım konusunda ise o günün şartlarıyla doğru kuyumcuyla daha doğru yatırımı yapabilirler. Ticaret olarak baktığımız zaman, biz kuyumcular olarak para kazanmayı düşünmek zorundayız. Neticede işletmeleri yönetiyoruz. Bursa kuyumcuları, Türkiye kuyumcularından biraz daha özelliği olan işletmelerdir. Kendi vatandaşına doğruyu söyleyen bir yapı olduğu için sizler aracılığıyla biz de vatandaşlarımızı teşvik ediyoruz. Yani kuyumcular ne söylüyorsa onu alın" ifadelerini kullandı.

"Mihenk taşına sürüyoruz"

Sahte altını anlamak için klasik yöntemleri kullandıklarını belirten kuyumcu esnafı, "Zorlandığımız zaman mihenk taşına sürüyoruz ve oradan ayarını rahatlıkla anlayabiliyoruz. Çeyrek altın ve ziynetlerde genelde sesinden anlaşılıyor. Sahte altının sesi biraz daha farklı geliyor. Altın esnek olduğu için yamulma olayı altında daha basitken sahte altında yamulma olmaz. Böyle bir durum başımıza daha önce çok geldi. Biz çok eskiden beri kuyumcu olduğumuz için bunu kolaylıkla anlayabiliyoruz. Anladığımız zaman da müşterimize altını iade ediyoruz " şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.03.04 08:58 - Son Güncellenme: 2021.03.04 09:34 - HABER MERKEZİ
A