Sahil şeridi siyaha boyandı

Sahil şeridi siyaha boyandı

KKTC'de İskele ilçesinin Kalecik beldesinde AKSA Elektrik Santrali'ne ait gemiden petrol boşaltımı sırasında, borudaki basınçtan kaynaklanan petrol sızıntısı yaşandı. Sızıntı sonrası sahil şeridi siyaha bürünürken, KKTC makamları kirliliğin önlenmesi için Türkiye ve Birleşmiş Milletler'den yardım istedi.

2013.07.17 13:44 - Son Güncellenme: 2013.07.17 13:44 - Dünya
A
Sahil şeridi siyaha boyandı

AKSA Elektrik Santrali'ne ait gemiden petrol boşaltımı sırasında meydana gelen olayda deniz yüzeyindeki petrol, gece rüzgarın neden olduğu dalganın etkisiyle Aksa Bölgesi ile Çayırova'daki fener arasındaki yaklaşık 3 kilometrelik alana yayıldı. Sızıntının ardından bölgedeki sahil şeridi, katranı andıran bir renge dönüştü.

AKSA, Kıbrıs Türk Petrolleri (K-PET), Altınbaş Petrol (ALPET), Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi ekipleri kirliliğin yayılmasını önlemek amacıyla deniz yüzeyinde yaklaşık 5-6 kilometrelik bariyer kurdu. KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı İsmail Başarır, Gazimağusa Kayamakamı Beran Bertuğ ve çok sayıda yetkili bölgede incelemelerde bulundu. Harmancı, inceleme sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, akaryakıt tahliyesinden kaynaklı çevre kirliliği yaşandığını, ilk olarak önlemlere yoğunlaştıklarını, Kıbrıs Türk Petrolleri, Altınbaş Petrol, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi'nin kendi imkanlarıyla devrede olduklarını ifade etti. Birleşmiş Milletler ve Türkiye Büyükelçiliği'nden yardım talep edildiğini, kalıcı zararı önlemek için tüm kurumların istişare halinde olduğunu söyleyen Bakan Harmancı, "Bu temizleme sürecinden sonra, yaşananların suçlusu kimse onlarla ilgili cezai müeyyidelerin uygulanmasına da bakacağız" dedi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.17 13:44 - Son Güncellenme: 2013.07.17 13:44 - boş7
A