Sağlık Bakanı Koca açıkladı! Toplam can kaybı 1006 oldu

Sağlık Bakanı Koca açıkladı! Toplam can kaybı 1006 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca "Bugün vefat eden 98 vatandaşlarımızla birlikte toplam can kaybımız 1006'ya yükseldi." dedi. Türkiye'de son 24 saatte ise 4747 yeni vaka ortaya çıktı.

2020.04.10 19:28 - Son Güncellenme: 2020.04.10 20:42 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Sağlık Bakanı Koca açıkladı! Toplam can kaybı 1006 oldu
04:49 Sağlık Bakanı Koca'dan önemli açıklamalar!

İLGİLİ VİDEO

Sağlık Bakanı Koca'dan önemli açıklamalar!

01:05 Bakan Koca: "Avrupa ülkeleri içinde tedbirleri en erken alan biziz"

İLGİLİ VİDEO

Bakan Koca: "Avrupa ülkeleri içinde tedbirleri en erken alan biziz"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının satır başları: 

Söyleyeceklerimi bir aile büyüğünüz olarak dinleyin. 

Türkiye'nin toplam sağlık personeli sayısı 1 milyon 61 bin 635'tir. Bunun 165 bin 363'ü doktor, 204 bin 969'u hemşiredir.

Yoğun bakım kapasitesinde Avrupa'nın en avantajlı ülkesiyiz. Türkiye en başından biri hiçbir kafa karışıklılığı yaşamamıştır. Bir halk sağlığı tehdidini diğer konulardan ayıran stratejiye güvenin. Bütün sağlık çalışanlarımız uzun nöbetler yapıyor. Onların cesaret dolu çabalarıyla birçok hastamız taburcu oldu. 2 bin 423 hastamız taburcu oldu.

Virüsü kesin taşıdığı bilinenler tedavi altındadır. Dışarıda kimin taşıdığı belli değildir. Taşıyıcılardan biri siz de olabilirsiniz. Sizlerde belirti olmaması sizleri yanıltmasın.

Virüse karşı bir şey olmaz düşüncesi yanlıştır. Virüs bu güveni boşa çıkartacaktır. Toplumda tanısı konmayan hastalar olabilir. 

Sizler dahil herkes virüsü taşıyabilir. Lütfen tedbirli olun. Gevşeklik gösterirsek başarı çok zaman alır.

Sayıların nerelere varabileceği tüm dünyada gözler önündeyken bunu tarihi bir sorumluluk görmemek mümkün değil. Türkiye'nin bütün illeri...

Hepimiz bu mücadelenin kurallarına adapte olursak o kadar hızlı sonuç alırız. Kuralları tavizsiz uygularsak hastalığın yeni kişilere bulaşmasını önlemiş olacağız. Kontrol altına aldığımız ise özlediğimiz hayatın güneşi doğmuş olacak.

Sağlık çalışanlarına dönük şiddetin toplum vicdanına göre cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum. Değerli vekillerim, bu yası tasarısının evet oyuyla bir an önce yasalaştırılmasını istiyorum. 

Son 24 saatte 4747 yeni vaka ortaya çıktı, bir günde hayatını kaybedenlerin sayısı ise 98. Toplam can kaybı sayımız ise 1.006 kişi oldu.

E devlet üzerinden talep gönderenlere maske göndermeye devam ediyoruz.

Eczanelerimizden ücretsiz maske verilmesine başlayacağız. Bunu birçok ilimizde görmüş olacağız. Telefonuna bir kod sistemi oluşturacağız. Vatandaşımız herhangi bir eczaneye giderek bu dönemde 5 adet maskesini alabilecekler. Sağlık ordumuzun birer ferdi olan eczacılarımıza teşekkür ediyorum.

Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastamız giderek azalıyor.

Türkiye'de vaka sayısına göre ölüm oranı yüzde 2.15. Nüfusu 10 milyonu aşan ülkeler arasında 12. sıradayız.

Hastalıkla Türkiye'nin bütün şehirlerinde mücadele ettiğimiz bir aşamadır. 

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Trabzon ve Rize'nin genel olarak durumunun haritalarda görmüş oluyorsunuz.

Hep birlikte coronayı yeneceğiz.

SORU CEVAP

Özellikle şu dönemde pandemi hastasıyla yoğun ilgilenen hekim ve çalışan personelimiz var. Bütün personelimiz tavandan performansını almış olacak. Ama bunun dışında bazı branşların bu hastalarla ilgili olmadığını biliyoruz. Her çalışan her hekimin yetkisiyle tavandan ücret alabilir olacak.

Bir taraftan gece gündüz çalışan arkadaşlarımız diğer taraftan hiç randevu dahi verilip hasta bakmayan kişi ile aynı mı görülmeliydi? Hizmetinden yer alan herkes tavandan alacak.

Bilim Kurulu'nun tavsiye kararları bu anlamda bugüne kadar uygulamadığımız bir karar olduğunu bilmiyorum. İstanbul özelinde seyrin nasıl gittiğini rakamlarla konuştuk. Bu dönemde taramayı giderek arttırdığımız bu dönemde vaka sayısının artışı doğaldır.

Türkiye olarak, erkenden kullanmaya başladığımız ilaçların faydasından her geçen gün daha fazla emin olduğumuzu söyleyebilirim.

Artış hızının yavaşladığını rahat söyleyebiliriz. Bu dönemde ısrarla söylediğim biz evdeki izolasyonumuzu son derece önemsiyor olmalıyız. Önümüzdeki iki haftanın çok önemli olduğunu söylemek istiyorum.

Medyada gündem oldu özellikle geçen hafta Avrupa bölge direktörü ile görüştüğümüzü ifade etmiştim ve medyada yer aldı. 

GİRİŞ ÇIKIŞ YASAĞI

İstanbul için şu anda yatak yoğun bakım oranımız yüzde 59.5. Bu anlamda şu an herhangi bir sorunun olmadığını rahat söyleyebiliriz.

Denklik çok çabuk hızlandırılabilir bu anlamda faydalanmamız ve hizmet etmelerini sağlamamız mümkün olabilir.

Maskeleri dağıtırken şunu söylemiyoruz maskelerinizi takın güvenle sokağa çıkın. Asla böyle bir şey söylemiyoruz. Biz zorunlu olmadıkça evden çıkmayın diyoruz.

Şunu rahat söyleyebiliriz yoğun bakım sürecimiz diğer ülkelere göre özellikle son haftalar giderek düşmeye başladı. 

Entübe hastaların sayısının giderek azalmaya doğru başladığını demin de söylemiştim. İstanbul gibi bir yerde giderek bir haftalık zaman diliminde 2 kat 3 kat artış beklersiniz. Bu dönemde artış görmemiş olmamız bizim için çok önemli.

Bizim bütün vakalarımıza Türkiye'de yaşayan herkes için. Türkiye'de yaşayıp pozitif bulduğumuz vakayı sayının içine koymamak gibi bir durum söz konusu değil.

Biz özellikle sağlık personelimizin zaten testlerini yapmaktan asla vazgeçmeyiz. Herkese hiçbir semptomu olmayan herkese test yapılmasını DSÖ'de önermiyor. Semptomu olan herkese test yapma imkanımız var.

İngiltere'ye bugün gönderildi. Koruyucu malzeme ağırlıklı gönderdik. 40'tan fazla ülkeye gönderdiğimizi biliyoruz.

Çin Bilim Kurulu ile bugün arkadaşlarımız görüştü.

Çin bilim insanlarının bize ifade ettiği Türkiye olarak sağlık sistemimizin özellikle birinci basamak özelinde de Çin'den daha güçlü olduğunu ve bu süreçte yapılan yaklaşımımızın son derece doğru olduğunu ifade etmiş olduk.

Bizim bu noktada erken dönemde nasıl davrandığımızı dünya biliyor. Biz şu dönemde salgının bir ayı bulduğu bu dönemde İstanbul'un salgının yüzde 60'ın bulunduğu bu dönemde ölüm oranları ortada.

Şu ana kadar iyileşip tekrar hasta olan vaka yok.

Kapatılan hastanelerle ilgili daha önce birçok kez ifade etmiştim. Hiçbir hastanemizi kapatmayın, özellikle sağlık amaçlı kullanacağımızı birçok kez söyledim. 

Biz var olan hiçbir hastanemizi daha önce kapatılması düşünülen hiçbirini kapatmamayı sağlık ve sağlıkla ilgili eğitim olmak üzere depreme dayanıklı olanları kullanmaya devam ediyor olacağız.

Önümüzdeki iki haftanın önemli olduğunu, önümüzdeki günlerde daha net ifade edebiliriz.

E devlet üzerinden 3.5 milyon maske dağıtıldı. 

Her kişiye yığılma eczanelerde olmasın diye bir kod gönderiyoruz. O kodla vatandaşımız herhangi bir eczaneye gittiğinde takibini yaparak kime maskenin verilip verilmediğini çok rahat söyleyebiliriz.

Burada özellikle vatandaşımız cep telefonuna mesaj ve kod gelmedikçe eczaneye gitmemeli. Kod geldiğinde de o kodla eczaneye gidip çok rahat alabilir.

Bütün vatandaşlarımızın önümüzdeki 2-3 haftanın önemli olduğunu evlerinden çıkmama konusunda gayret içinde olmalarını, temas ve izolasyonları dikkatle önemsemelerini istiyoruz.

Evde izolasyonu sağlayabilirsek başarımız artmış olur.

Pandemi döneminde de vatandaşlarımız zorunlu çocukluk aşı takvimini ihmal etmemeli. Sokağa çıkma yasağının aşıyla ilgili kısıtlaması yok.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2020.04.10 19:28 - Son Güncellenme: 2020.04.10 20:42 - HABER MERKEZİ
A