Sağlığınız için 'ceviz kırın'!

Sağlığınız için 'ceviz kırın'!

Doktorlar sert kabuklu yiyeceklerin sağlık açısından çok yararı olduğunu söylüyor. Uzmanlara göre bu yiyeceklerdeki yağ asidi kolesterolü düşürüyor.

2013.05.09 21:39 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:39 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Sağlığınız için 'ceviz kırın'!

Ceviz ve fındık gibi sert kabuklu yiyeceklerin sağlık açısından birçok yararı olduğu belirtildi. Uzmanlar bu tür yiyeceklerin içinde bulunan yağ asitlerinin, kandaki "kötü" kolesterolü düşürdüğünü söylüyor. Penn Eyalet Üniversitesi'nde beslenme uzmanı Prof. Penny Kris-Etherton "Uzun zamandır cevizin kalp dostu bir besin olduğunu ve kandaki kolsterolü düşürdüğünü biliyoruz. Ama şimdiye kadar cevizin içindeki kangi bileşimin bu faydayı sağladığını bilmiyorduk. Şimdi bütün ceviz ve yağ bileşimlerinin kalp sağlığını geliştirebildiğinin ek yolarını anladık" dedi.


Cevizin 30 dakika gibi kısa bir sürede güçlü bir etki yaptığını söyleyen Kris-Etherton ve ekip arkadaşı Claire Berryman ceviz ve sert kabuklu yiyeceklerin öz yağının damar fonksiyonlarını koruduğunu ve aynı zamanda damarlardaki önemli hücreleri muhafaza ettiğini belirtti.

Çalışma Journal of Nutrition dergisinin haziran sayısında yayımlanacak. Çalışmada yüksek kolesterollü 15 katılımcıya dört tedavi yönteminden biri uygulandı. 85 gr. sade yiyecek, tam ceviz, 6 gr. ceviz kabuğu, 34 gr. yağı alınmış ceviz içi veya 51 gr. ceviz özü yağı verildi. Uzmanlar ayrıca ceviz çalışmasından önce katılımcıların biyokimya ve psikolojik tepki değerlerini aldı ve sonra 30 dakika, bir, iki, dört ve altı saat sonra takip etti.

İnceleme sonunda  Berryman, Kris-Etherton ve diğer ekip üyeleri cevizin kötü kolesterolü yok ettiğini tespit etti. Berryman yaptığı açıklamada "Bizim çalışmamız cevizin içinde bulunan yağın bir yemekten sonra damar fonsiyonlarını koruduğunu gösterdi" dedi. Ceviz yağının ayrıca kalp damar hastalıklarında önemli rol oynayan endotenyal hücrelere iyi geldiği de belirtildi.  

GAZETEPORT

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.09 21:39 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:39 - HABER MERKEZİ
A