Sadece Türkiye'de yetişiyor

Sadece Türkiye'de yetişiyor

HOLLANDA'ya kaçırılmak istenirken ele geçirilen ve dünyada sadece Erzurum'un Karayazı İlçesi'nde yetiştiği belirtilen ters laleler Atatürk Üniversitesi'ne ait botanik bahçesinde görülebiliyor.

2013.05.02 12:35 - Son Güncellenme: 2013.05.02 12:36 - Güncel
A
Sadece Türkiye'de yetişiyor

Erzurum'un Karayazı İlçesi'nde yetiştiği belirtilen ve Latince 'Fritillaria Michailerlovskyi' adı ile bilinen ters lale türünün 57 soğanı 2 yıl önce Hollandalı turistler tarafından kaçırılırken, Kapıkule Sınır Kapısı'nda ele geçirildi. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde koruma altına alınan laleler, geçtiğimiz yıl Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz tarafından Erzurum'a getirtildi. Prof. Dr. Hasan Yılmaz, Atabotanik Bahçe'de önce saksılara yerleştirdiği ters lalelerin toprakta çiçek açtığını söyledi.

ÇİÇEK AÇTILAR


Atabotanik Bahçe'de görülebilen ters lalelerin 10 gün boyunca çiçekli kalacaklarını belirten Prof. Dr. Hasan Yılmaz, herkesin rahatlıkla gelip görebileceğini anlattı. Lalelerin doğal ortamında koruma altına alındığını kaydeden Prof.Dr. Yılmaz "Lalelerin yetiştiği Karayazı İlçesi'nde de gösteri bahçeleri yapmak istiyoruz. İnsanlar oraya gittiklerinde ters lale görebilecekler. Bu da turizme yön verebilecek bir etki. Ayrıca ters laleleri çoğaltarak halka dağıtmayı planlıyoruz. Ters lalelerin özelliği endemik olması. Dünyada sadece burayı yaşam alanı olarak seçmiş. Sarı ve mor renkleri var. Ayrıca bu ters laleler, bazı hastalıkların tedavisinde çare olarak görülüyor" diye konuştu.

İHBAR ETSİNLER

Prof. Dr. Hasan Yılmaz, Karayazı'ya da gittiğini belirterek, "Dağlarımızda, ovalarımızda çok kıymetli hazinelerimiz yatıyor. Özellikle bu endemik bitkilerin kaçırılmaması için muhtarlara, bekçilere, çobanlara çok iş düşüyor. Dağlarda gezenlere, şüpheli davranışları olanları ihbar etsinler" dedi. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.02 12:35 - Son Güncellenme: 2013.05.02 12:36 - Ramazan Acar
A