Saç neden kabarır? Saç kabarmasını önlemek için neler yapılabilir? Saç kabarmasını önleyen doğal ürünler nelerdir?

Saç neden kabarır? Saç kabarmasını önlemek için neler yapılabilir? Saç kabarmasını önleyen doğal ürünler nelerdir?

Saç kabarması; havadaki nem, kuruluk ve rüzgâr gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Peki, saç neden kabarır? Saç kabarmasını önlemek için neler yapılabilir? Saç kabarmasını önleyen doğal ürünler nelerdir?

2024.03.28 10:20 - Son Güncellenme: 2024.03.28 10:21 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Saç neden kabarır? Saç kabarmasını önlemek için neler yapılabilir? Saç kabarmasını önleyen doğal ürünler nelerdir?

Saç kabarması; havadaki nem, kuruluk ve rüzgâr gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Peki, saç neden kabarır? Saç kabarmasını önlemek için neler yapılabilir? Saç kabarmasını önleyen doğal ürünler nelerdir?

Saç kabarması; havadaki nem, kuruluk ve rüzgâr gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Saç kabarmasını önlemek için saçtaki nemi korumak ve saça nem kazandırmak gerekmektedir. Saçtaki nem oranını korumak için yapılabilecek işlemler şu şekilde sıralanabilir:

Saç kurutma makinesi kullanmak, saçın nem miktarını azalttığı için olabildiğince az kullanılması gerekmektedir. Saçın kendiliğinden kurumasını beklemek tavsiye edilmektedir.

Saçtaki nemi, uyurken yastık kılıfı emmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için uyurken, saçları ipek eşarp veya boneyle sarmak gerekmektedir.

Saçın nem kaybetmesine kullanılan temizleme ürünleri de sebep olabilmektedir. Daha nemli saçlar için, sülfatsız şampuanların kullanılması gerekmektedir.

Saç nemini korumak için, şekillendirme işlemlerinde alkolsüz ürünlerin kullanılması gerekmektedir.

Klasik havlular, saçın nem yapısını bozmaktadır. Saçın nem oranını korumak için mikrofiber havlu kullanmak gerekmektedir.

Saça nem kazandırmak için yapılabilecek uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:

Saçı temizlemek için gliserinli şampuanlar tercih etmek

Saça nem kazandıran; susam yağı, argan yağı, hindistancevizi yağı ve badem yağı gibi doğal yağlarla saç bakımı gerçekleştirmek

Mayonez, avokado ve muz gibi besinlerle saç maskeleri hazırlamak

Gün içerisinde kabaran saçlara saç serumu uygulamak

Saç bakım ürünleri kullanılarak saça nem kazandırmak

Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde, saç diplerini şapka eşarp gibi aksesuarlarla korumak.

Saç Kabarmasının Nedenleri

Saç kabarması, saçların nemsiz kalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Saç kabarması; estetik görünümü bozmakta ve bireyleri rahatsız etmektedir. Saç kabarmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Alkol içerikli şekillendirme ürünleri kullanmak

Sülfat içeren şampuanlar kullanmak

Yetersiz beslenmek

Saçı sürekli saç kurutma makinesi kullanarak kurutmak

Saçı çok sıcak suyla yıkamak

Saçı çok sık yıkamak

Saça boya ve açıcı gibi kimyasallar uygulamak

Havuzda yüzmek

Saçı kuru haldeyken taramak

Genetik

Yaşlanma

Tiroit hastalıkları

Hamilelik

Vitamin eksikliği

Saç Kabarmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Saç kabarması sorununun temel kaynağını nemsizlik oluşturmaktadır. Saçın doğal nemini kaybetmesine; yanlış temizleyici ürün ve yöntemler kullanmak, yetersiz beslenmek ve alkol içerikli saç ürünleri kullanmak gibi pek çok etken sebep olmaktadır.

Saç kabarmasını önleyen ürünler; krem, yağ, serum, şampuan ve maske formlarında bulunmaktadır. Saç temizliğinde ve bakım işlemlerinde kullanılan bu ürünler; saça nem veren yağlar içermektedir. Bu ürünlerin düzenli olarak kullanılmasıyla saç kabarıklığı önlenebilmektedir.

Saça düzenli bakım yapmak; saç yapısını nemlendirmekte ve saçı beslemektedir. Saç bakım işlemlerini rutine dönüştürmek, saç kabarıklığını önleyebilmektedir. Saç bakımı yapmak; saçın temiz, hacimli ve sağlıklı görünmesini sağlamaktadır.

Saç bakım yağı; saça nem kazandırmak, yıpranmış saçları onarmak ve saç kabarıklığını önlemek için kullanılabilmektedir. Saç bakım yağı kullanmadan önce; ürün içeriği incelenmeli, saçı ağırlaştırmayacak yapıda olmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Saç Kabarmasını Önleyen Doğal Ürünler

Saç kabarması; saç kuruluğundan dolayı oluşmaktadır. Saçın nemimi kaybetmesine sebep olan pek çok faktör bulunmaktadır. Bu sebepler arasında; saçı yanlış ürünlerle, sıkça yıkamak, saç kurutma makinesi kullanmak ve yetersiz beslenmek bulunmaktadır.

Saç kabarması; saç temizleme ve bakım uygulamalarını değiştirerek önlenebilmektedir. Saç temizliğinde sülfatlı şampuanlar yerine, gliserin içeren şampuanların kullanılması gerekmektedir. Sülfat; saçı kurutmakta ve kabarmasını tetiklemektedir. Gliserin; saçı nemlendirmekte ve saç tellerinin birbirlerine daha yakın olmasını sağlamaktadır.

Saç kabarıklığının önüne geçmek için, saç bakımı işlemlerinde doğal yağların kullanılmasına önem gösterilmektedir. Saç bakım ürünlerinin içeriklerinde ve doğal saç bakım maskelerinde; mineral yağlar önemli yer tutmaktadır. Saç kabarmasını önleyen yağlar şu şekilde sıralanabilir:

Hindistancevizi yağı

Argan yağı

Badem yağı

Susam yağı

Badem Yağı

Tatlı badem yağı; hafif yapısı, besleyici ve nemlendirici özellikleri sayesinde, saç bakımında kullanılabilmektedir. Badem yağı, saç kuruluğunu engellediği için saç kabarmasını önlemektedir. Badem yağının; saç tellerini güçlendirmek, saça parlaklık vermek ve saça esneklik kazandırmak gibi özellikleri de bulunmaktadır.

Susam Yağı

Susam yağı; saç bakımı uygulamalarında ve ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Susam yağı; saç derisindeki kepeklerin giderilmesini sağlamaktadır. Susam yağının saça faydaları arasında; saçı nemlendirmek, saça güç ve esneklik kazandırmak, saçın kırılmasını engellemek, saçların daha hızlı uzamasını ve daha dolgun görünmesini sağlamak bulunmaktadır. Susam yağıyla bakım yapılan saçlarda, kabarma sorunu oldukça azalmaktadır.

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağı; saç derisini ve saç tellerini beslemek için, saç bakımı işlemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kepek sorununun giderilmesine yardımcı olarak, saç derisinin nefes almasını sağlamaktadır. Saçı nemlendirme özelliği sayesinde, saç kabarmasını önlemektedir.

Argan Yağı

Argan yağı; saç kabarmasını önleyen yağlar arasında en yaygın kullanılan saç bakım yağı olarak yer almaktadır. Argan yağının; saçı nemlendirme ve ısıya karşı koruma özellikleri bulunmaktadır. Saça nem takviyesi sağlaması ve ısıya karşı koruyarak nem kaybının önüne geçmesi, saç kabarması sorunun oluşmasını önlemektedir. Saç bakımı için argan yağının; haftada bir kez saç diplerine ve uçlarına az miktarda uygulanması yeterli olmaktadır. Argan yağının saç üzerinde 30 dakika kadar bekletilmesi, ardından şampuanlanarak saçtan arındırılması gerekmektedir. Kullanılan şampuanın sülfatsız olmasına, yıkama suyunun çok sıcak olmamasına dikkat etmek gerekmektedir.

KAYNAK: MARUDERM

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.03.28 10:20 - Son Güncellenme: 2024.03.28 10:21 - HABER MERKEZİ
A