S&P rupiyi vurdu
S&P'nin not uyarısı rupiyi 4 yılın en düşük seviyesine çekti
2013.09.03 15:40 - Son Güncellenme: 2013.09.03 15:41 - Güncel - HABER MERKEZİ
Hint rupisi hükümetin petrol şirketlerine doğrudan dolar satışı sonrasında dolar karşısından 66 seviyesine kadar gerileyen rupi yeni günde rekor seviyesine yeniden yaklaşmıştı. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin not düşürme uyarısı ile 68 seviyesine geldi.
Ortadoğu'da savaş korkularının artması ve piyasalarda baskının yeniden gündeme gelmesi sonrasında S&P'nin not düşürebileceği uyarısı ile kur yüzde 3 değer kaybı yaşadı. Rusya'dan gün ortasında balistik füze tespit edildiği açıklamaları da kurdaki dalgalanmada etkili oldu.
S&P analisti Kim Eng Tan Seul'de yaptığı konuşmada Hindistan için görümün negatif olduğunu belirtirken gelecek 1 yıllık dönemde notun düşebileceği açıklandı. BBB- olan kredi notu ve negatif görünüm ile S&P tarafından bir not düşüşümü daha gelmesi halinde çöpe düşecek olan Hindistan'da gelecek yıl yapılacak olan seçimler öncesinde koalisyon hükümetinin de zor girebileceği kaydedildi.
Notun kırılması noktasında Endonezya'dan daha önce olduğu kaydedilen Hindistan için çift açık korkusu dile getirilirken sermaye çıkışlarının olumsuz etkisine dikkat çekildi. Gün içinde rupideki değer kaybı ile son 4 yılın en düşük seviyeleri gözlendi.
Haftanın ilk işlem gününde 66 seviyesinde olan kur gelişmelerin ardından 68.27'ye geldi. Rupi 28 Ağustos'ta 68.85 ile 20 yılın zirvesine çıkmıştı.