Rusya'dan korkutan aşılama uyarısı: Yetişemeyiz

Rusya'dan korkutan aşılama uyarısı: Yetişemeyiz

Geçtiğimiz hafta bir kişide koronavirüsün Hindistan'da ortaya çıkan Delta Plus mutasyonunun tespit edildiği bildirilen Rusya'da koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama süreci yavaş ilerlerken vakalar artıyor. Kremlin Sözcüsü Peskov "Vatandaşın yüzde 60'ını sonbahara kadar aşılamaya yetişemeyiz" dedi

2021.06.30 10:48 - Son Güncellenme: 2021.06.30 10:48 - Dünya
A
Rusya'dan korkutan aşılama uyarısı: Yetişemeyiz

Rusya'da haziran başında Kovid-19 vaka sayısının yeniden yükselişe geçmesiyle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde virüse karşı aşılanma zorunluluğu getirilmesi yönünde karar alındı.

Toplumsal bağışıklığın sağlanması için sonbahara kadar halkın yüzde 60'ının aşılanması Rus yetkililer tarafından hedeflense de yeterli katılımın olmaması nedeniyle süreç oldukça yavaş ilerliyor.

Yıl başından itibaren kitlesel aşılama süreci başlayan Rusya'da, 22 Mart'ta 6 milyon 300 bin kişinin aşılandığı duyuruldu. 145 milyon nüfuslu ülkede iki doz aşı yaptıranların sayısı ancak 11 milyon civarına yükselebildi. Aşılama sürecinin yavaş ilerlemesi ve Kovid-19'un yeni varyantlarının ortaya çıkması, haziran itibariyle günlük vaka ve ölü sayılarının da artmasına neden oldu.

Bunun üzerine başta başkent Moskova olmak üzere geç de olsa ülke genelinde aşılama konusunda sert tedbirler alınmaya başlandı ve aşılanmanın zorunlu hale getirilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı.

Buna, Rus vatandaşlarının ülkede üretilen Kovid-19 aşılarına ilgisizliği neden olduğu ifade edilirken, toplumda "aşının ilerleyen dönemde insan sağlığını olumsuz etkileyebileceği" iddiaları aşı kampanyalarına ilgiyi olumsuz etkiliyor.

AŞI SERTİFİKASI 'SAHTEKARLIK' BAŞLATTI

Bununla birlikte, aşı sertifikasının restoran, kafe gibi kamusal alanlara girişlerde zorunlu hale getirilmeye başlanması "sahtekarlık" olaylarının başlamasına neden oldu.

Sahte aşı sertifikaları aracılığıyla resmi barkod (QR kod) alma vakalarının gündeme gelmesi Rus yetkililerde endişeye yol açtı.

"SONBAHARA KADAR YETİŞEMEYİZ"

Sahte sertifikalar konusunda yorum yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bu durum endişelendiriyor. Bu, Rus yasalarına aykırıdır. Elbette, dolandırıcılarla mücadele etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Peskov, Kovid-19'a karşı aşılanan kişi sayısının son zamanlarda arttığını ancak bunun yeterli olmadığını belirtti. Daha fazla vatandaşın aşılanacağı umudunu paylaşan Peskov, "Vatandaşların yüzde 60'ını sonbahara kadar aşılamaya yetişemeyiz. Bu hafta aşılanmak isteyen kişi sayısının arttığı görülüyor. Bu haftaya kadar, aşılanma süreci, devletin gerekli imkanları oluşturmasına rağmen düşük seviyede idi." dedi. Peskov, toplumsal bağışıklığın oluşturulması sürecinin de uzun sürebileceği öngörüsünde bulundu.

VAKALAR 5 MİLYONU AŞTI

Rusya'da, ilk Kovid-19 vakası 31 Ocak 2020'de, virüs kaynaklı ilk ölüm 19 Mart 2020'de kayıtlara geçmişti. Mayıs sonu ve haziran başında 10 binin altında olan günlük vaka sayısı, 9 Haziran'da 10 binin üzerine çıkmıştı. Kısa sürede büyük bir sıçramayla günlük vaka sayısı 14 Haziran'da 14 bin 723, 19 Haziran'da 17 bin 906 olarak kayıtlara geçmişti.

Rusya'da, 24 Aralık 2020'de 29 bin 935 kişide virüsün tespit edilmesiyle "en yüksek" Kovid-19 günlük vaka sayısının görüldüğü ve virüs nedeniyle 635 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.06.30 10:48 - Son Güncellenme: 2021.06.30 10:48 - Gülcan Tekin
A