Rumlara istediklerini verdik

Rumlara istediklerini verdik

Kıbrıs Rum kesimine insani yardım amaçlı elektrik satılması konusunda sözleşme imzalandı

2011.07.16 15:53 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Rumlara istediklerini verdik

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs Rum kesimine insani yardım amaçlı elektrik satılması konusunda bu sabah sözleşme imzalandığını açıkladı.

KKTC'den Kıbrıs Rum kesimine elektrik enerjisi transferinin, gün içinde başlaması bekleniyor. Rum kesimine talebin yoğun olduğu saatlerde 60-70 megawatt, düşük olduğu saatlerde ise 100-120 megawatt arasında elektrik verilecek.

Kıbrıs Rum Sanayi ve Ticaret Odası (KEVE) Başkanı Mavros Mavromatis ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) arasında imzalanan sözleşmeye göre, bugünden itibaren Ağustos sonuna kadar 60 ile 120 megawatt arasında elektrik enerjisi 0.43 TL karşılığında Kıbrıs Rum kesimine satılacak. Talep olduğu takdirde sözleşme yenilenebilecek.

Kıbrıs Rum kesiminde, Rum Milli Muhafız Ordusunun (RMMO) Zigi'deki Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde tutulan barut dolu 98 konteyner 11 Temmuz Pazartesi günü patlayarak üssü ve hemen yakınında bulunan, Rum tarafının ana elektriğini sağlayan Vasiliko'daki elektrik santrali tahrip olmuştu.

Santralın devre dışı kalmasıyla büyük oranda elektrik açığı yaşayan Kıbrıs Rum kesimi, KKTC'nin yardım önerisiyle, elektrik satın almak için girişimlerde bulunmuştu. Dün gün boyu devam eden yoğun görüşmelerin ardından Rum kesiminin KKTC'den elektrik satın alması konusunda prensipte mutabakata varıldı. Ancak, görüşmeyi yapan Rum teknik heyetin siyasilerden yetki beklemesi nedeniyle anlaşmaya imza atılamamıştı.

BAŞBAKAN KÜÇÜK'ÜN AÇIKLAMASI

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakanlık'ta konu hakkında basın toplantısı düzenledi. Küçük, Toplantıda Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Konuralp ve Kıb-Tek Genel Müdürü Fuat Mertay da hazır bulundu.

Başbakan İrsen Küçük, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun da Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı arayarak Kıbrıs Türk tarafının elektrik enerjisi yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade etmesine rağmen dün itibarıyla Rum tarafından olumlu bir yanıt alamadıklarını belirtti.

Rum tarafındaki deniz üssünde yaşanan olayın silahlanmanın korkutucu sonuçlarını ve Kıbrıs gibi bir adada gerekmediğini de ortaya koyduğunu kaydeden Küçük, ''Güçlerimizi barışçı yolda çözüm için sarf edersek yarım asrı aşan Kıbrıs meselesinin çözümünde de büyük katkı yapmış oluruz'' dedi.

BAKAN ATUN

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, Rum tarafında yaşanan facianın ardından Rum tarafına insani yardım boyutunda elektrik satılması konusunda Kıb-Tek'i yetkilendirdiğini söyledi. Teknik konularda dün yapılan uzun görüşmelerde eksiksiz her konuda anlaşmaya varıldığını, ancak Kıbrıs Rum heyeti içerisinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle sözleşmenin imzalanamadığını aktaran Atun, Rum Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mavros Mavromatis ile sözleşmenin bu sabah imzalandığını belirtti.

Atun, KKTC'ye uygulanan ambargolar nedeniyle santrallerde kullanılan akaryakıt ve yeni santraller için uluslararası ihale açılamadığından KKTC'de üretilen elektrik enerjisinin diğer ülkelere göre nispeten daha yüksek olduğunu belirtti.

ELEKTRİK ALANINDA ORTAK AKIL ŞART

Atun, Adada elektrik alanında ortak aklın şart olduğunu, bunu Başbakan İrsen Küçük'le birlikte AB nezdinde ''AB Müktesebata Uyum Programını İzleme ve İlerlemesinden Sorumlu Bakan'' sıfatıyla katıldığı toplantılarda devamlı olarak vurguladığını aktardı.

Atun, Kıbrıs'ın bir ada olması ve çok daha büyük ölçekte elektrik enerjisi yapan bir ülke ile elektrik bağlantısı bulunmamasından dolayı elektrik tedarikinin risk altında olduğunu, bunun Kıbrıs Rum halkının bugün yaşadığı mağduriyetten görülebileceğini dile getirdi.
HABERTÜRK

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.07.16 15:53 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A