Rum liderin 'Ankara' hedefi

Rum liderin 'Ankara' hedefi

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler için Avrupa Birliği bakanı eski yardımcısı Andreas Mavroyannis'i atadı. Hedef KKTC'yi bypass ederek Ankara'ya gelmek.

2013.07.17 11:03 - Son Güncellenme: 2013.07.17 11:03 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Rum liderin 'Ankara' hedefi

NTV'nin edindiği bilgilere göre müzakereci Mavroyannis, sadece Kıbrıs Rum toplumunu temsil edecek ve herhangi resmi bir sıfat taşımayacak.

Rumlar bu yolla, Mavroyannis'in gayrı resmi de olsa Türkiye'yle doğrudan ilişki kurmasını hedefliyor.

Ancak Ankara, Rumların muhatabının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğu tezine bağlı kalarak, gayrı resmi dahi olsa KKTC'yi bypass edecek hiçbir girişime sıcak bakmıyor.

Rum kesiminde siyasi partilerden kurulu ülkenin en yüksek danışma organı olan Ulusal Konsey'de alınan kararla müzakereciliğe atanan Mavroyannis, diplomasi deneyimine sahip.

Yıllarca Avrupa Birliği bakan yardımcısı olarak görev yapan Mavroyannis, Kıbrıs sorunundaki tutucu yaklaşımlarıyla da tanınıyor. Mavroyannis sorunun temelinde adadaki Türk varlığının yattığına inanıyor.


Rum tarafı AB eski bakan yardımcısı Mavroyannis'i Kıbrıs müzakereleri için atadı.

Rumların yılbaşında göreve seçtiği yeni lideri Nikos Anastasiadis, ülke tarihindeki en büyük ekonomik kriz nedeniyle Kıbrıs görüşmelerine başlayamamıştı.

Kıbrıs'taki iki lider, Ekim ayında müzakerelere yeniden başlayacak. Birleşmiş Milletler iyi niyet misyonu çerçevesindeki yeni müzakere sürecinde, liderlerin yanı sıra iki toplum müzakerecilerinin de görüşmeler yapacağı belirtiliyor.

NTV

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.17 11:03 - Son Güncellenme: 2013.07.17 11:03 - HABER MERKEZİ
A