RTÜK Gezi cezalarının nedenini açıkladı

RTÜK Gezi cezalarının nedenini açıkladı

Radyo ve Televizyon Üsk Kurulu, Gezi Parkı sürecinde halkı tahrik etmekle suçlanan kanallara verilen cezaları böyle açıkladı.

2013.06.29 11:40 - Son Güncellenme: 2013.06.29 11:40 - Medya - HABER MERKEZİ
A
RTÜK Gezi cezalarının nedenini açıkladı

Radyo ve Televizyon Üsk Kurulu (RTÜK), bazı televizyon kanallarına, Gezi Parkı odakları olayları duyurdukları için ceza verildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını, söz konusu kanalların kişilere yönelik galiz ifadelere yer verdikleri, gerçek dışı bilgileri aktardıkları ve şiddeti özendirici yayın yaptıkları gerekçesiyle müeyyideye tabii tutulduğunu bildirdi.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın, Halk TV, Ulusal Kanal, Cem TV ve Em TV'nin, Gezi Parkı odaklı eylemleri duyurduğu için cezalandırıldığını öne sürerek, Üst Kurul üyeleri hakkında görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı.

ŞİDDETE ÖZENDİRİCİ YAYINLAR

Eylemlerle ilgili yayın yapan diğer kanallara olduğu gibi söz konusu yayın kuruluşlarına da bu nedenle herhangi bir müeyyide uygulanmadığına işaret edilen açıklamada, "Ancak söz konusu kanalların, kişilere yönelik galiz ifadelere yer verdikleri, doğruluğu teyit edilmemiş gerçek dışı bilgileri aktardıkları ve şiddeti özendirici şekilde yayın yaptıkları görülmüştür" ifadesi kullanıldı.

RTÜK'ün anılan kanallara, 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinde yer alan "Yayın hizmetleri tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır. Soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz" hükmüyle "Yayın hizmetleri, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz" hükmünü ihlal ettikleri gerekçesiyle müeyyide uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sayın Milletvekilinin, Halk TV, Ulusal Kanal, Cem TV ve Em TV'ye eylemi yayınlayarak kitleleri haberdar ettikleri gerekçesiyle müeyyide uygulandığı ve dolayısıyla Üst Kurul Üyelerinin görevlerini kötüye kullandıkları iddiası tamamen gerçek dışıdır. Kaldı ki salt kitlelerin haberdar edildiği gerekçesiyle yayın kuruluşlarına müeyyide uygulamak, Üst Kurulun, 'yayın hizmetleri alanında ifade ve haber alma özgürlüğünün, düşünce çeşitliliğinin ve çoğulculuğun güvence altına alınması için gerekli tedbirleri almak' göreviyle de çelişir."

Üst Kurulun bütün kararlarının, "www.rtuk.org.tr" adresinde yayınlandığı belirtilen açıklamada, müeyyide kararının yargı denetimine açık olduğu da hatırlatıldı.

Diğer Medya Haberleri için tıklayın


2013.06.29 11:40 - Son Güncellenme: 2013.06.29 11:40 - HABER MERKEZİ
A