Resmen 'gitme' demeyiz ama...

Resmen 'gitme' demeyiz ama...

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Başbakan Erdoğan'a 'Gazze ziyaretini ertele' çağrısının ardından, İsrailli üst düzey diplomattan benzer mesaj geldi: Biz resmen 'gitme' demeyiz. Ama Gazze'ye gitmesi çözüme katkı sağlamaz

2013.05.02 08:44 - Son Güncellenme: 2013.05.02 08:44 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Resmen 'gitme' demeyiz ama...

 


 

Mavi Marmara saldırısının ardından İsrail'den gelen özür iki ülke ilişkilerini yavaş yavaş yumuşatırken, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gelecek ay Gazze'ye yapmayı planladığı ziyarete İsrail yönetimince sıcak bakılmadığı ortaya çıktı.

İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesindeki Küresel Eğilimler Araştırma Merkezi (GPOT) ile İsrail'deki Van Leer Enstitüsü, iki ülke ilişkileri ve Filistin-İsrail gerilimi üzerine Kudüs'te iki günlük bir çalıştay düzenlendi. Toplantı için Türkiye'den giden gazeteciler önceki gün Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir diplomatla görüştü. İsrailli diplomat Türkiye'yle 2.5 yıl önce yaşanan gerilimin ardından bilinçli şekilde "sessizlik stratejisi" izlediklerine dikkat çekerek  şu mesajları verdi:

TAZMİNAT KOMİSYONU TOPLANIYOR:

Ortadoğu 2.5 yıl önceki gibi değil. Bölge ne Türkiye ne de İsrail için aynı. Bölgede demokrasiye sahip sadece Türkiye ile İsrail var. Bu nedenle de artık eski dönemi en kısa zamanda kapatmalı ve bizi ilgilendiren önemli konularla ilgilenmeliyiz. Mavi Marmara olayında zarar görenlerin aillelerine ödenecek tazminatı
görüşmek için oluşturulan komisyon yakında Kudüs'te toplanacak .

RESMEN GİTME DEMEYİZ:

Türkiye'nin Hamas'a yakınlığı yeni değil. Ancak bizim için Hamas düşman ve Türkiye de bunu biliyor. Gazze'ye gidilip Hamas'la görüşülmesi, İsrail ile ilişkileri geliştirmenin iyi bir yolu değil. Ama yine de biz resmen 'gitmeyin' demeyiz, sonuçta Türkiye'nin kendi kararı bu. Erdoğan'ın Hamas'ı barış ve İsrail'i tanıma yönünde ikna edip etmeyeceğini bilemem. Ancak geçmişte bu konuda başarısız oldular ve şu anki göstergeler Hamas'ın tutumunda bir değişiklik olmayacağı yönünde.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.02 08:44 - Son Güncellenme: 2013.05.02 08:44 - HABER MERKEZİ
A