Resimli kitaplar lafazan yapıyor!

Resimli kitaplar lafazan yapıyor!

İçinde yazı olmayan resimli kitapların çocukların dil gelişimine ve ifade yeteneğine daha fazla katkı sağlayabileceği belirlendi.

2013.05.02 18:06 - Son Güncellenme: 2013.05.02 18:06 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Resimli kitaplar lafazan yapıyor!


Kanada'nın Waterloo Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, resimli kitaplar sayesinde 18-25 aylık çocukların daha karmaşık cümle yapılarını duyduğunu ve ileride kelimeleri ustaca kullanabilecek hale geldiklerini ortaya çıkardı. Araştırmaya imza atanlardan Daniela O'Neill, ebeveynlerin genellikle yazı içermeyen resimli kitapların "gerçek okuma" sayılmadığını ya da sadece eğlence niteliği taşıdığını düşündüğünü belirtti. Ancak O'Neill, bu tür kitapların çocuklar için özellikle okula başlama döneminde çok önemli olabileceğine, karmaşık yapıları duyan çocukların "hayatını kolaylaştırabileceğine" dikkati çekti.


Araştırmacılar, 25 annenin sesini, yazılı ve yazısız resimli kitapları okurken kaydetti. Annelerin, sadece resim içeren kitapları "okurken" yazılı resimli kitaplardakinden daha karmaşık cümle yapılarını, farklı zaman çekimlerini ve ruhsal durumlara ilişkin kelimeleri kullandığı görüldü. "First Language" dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarının, ebeveynler ve eğitimciler için önem taşıdığı çünkü genellikle satışa sunulan yazılı kitapların daha eğitici olduğunun düşünüldüğü vurgulandı. O'Neill, her tür kitabın, çocukların dil becerisine katkıda bulunduğunu ancak bunu farklı yollarla yaptığını da belirtti.
 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.02 18:06 - Son Güncellenme: 2013.05.02 18:06 - HABER MERKEZİ
A