Rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç var

Rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç var

Akil İnsanlar İç Anadolu Grup Başkanı Taşgetiren çözüm süreci kapsamında ''Doğu ve güneydoğudan gelenlerin yoğun yaşadığı yerlerde rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı'' dedi.

2013.05.02 16:44 - Son Güncellenme: 2013.05.02 16:44 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç var

Çözüm süreci kapsamında yurdun her yerini gezerek çeşitli kesimlerle görüşen Akil İnsanlar Heyeti, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün moderatörlüğündeki Editör Masası'nda bir aylık çalışmalarını değerlendirdi ve AA editörlerinin sorularını yanıtladı.


İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren, AA Genel Müdürü Öztürk'ün, travma yaşayan kesimlerin daha sonra rehabilite edilmesiyle ilgili çalışma başlatılmasının gerekli olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, batıda "doğu" algısının değiştirilmesi, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden gelenlerin yoğun yaşadığı yerlerde ise çok özel rehabilitasyon çalışmaları yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Taşgetiren, "Rehabilitasyon belki şehit ailelerine, gazilere yönelik ama bence şu önemli, batıda doğu algısını değiştirmek lazım. Terörle sanki içiçe geçmiş bir doğu, güneydoğu algısı var. Öyle bakılıyor. Göç edenler de sanki şehre problem getirmiş insan gibi algılanıyor" dedi.

Kürt sorununu anlatmaya başladıklarında insanların gerildiğini belirten Taşgetiren, bunu anlatabilmek için doğru algılamayı sağlayacak bir dil kullanılması gerektiğini vurguladı.

Taşgetiren, "Ben mesela şunu diyorum, (cezaevinde oruç tutan adamın orucunu ağzına pislik sokarak açtırıyorsanız bu olmaz, bu kabul edilemez bir şey). Adam oruçla o pislik yedirmeyi birlikte algılıyor, devletin yaptığı şeyi, diyorum ki (Diyarbakır Cezaevi belgelerini okuyamazsın). Hakikaten Batı'da, Doğu'da ne yapıldığına dair yeterince bir şey algısı yok. O açıdan da belki Batı'da doğru bir şey oluşturmak gerekiyor" diye konuştu.

Öztürk'ün, "çift taraflı bir rehabilitasyon" diye araya girmesi üzerine Taşgetiren, "Onun çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Mersin'deki çalışmalarını dinlediğini belirten Taşgetiren, "Okuma salonları yapıyorlar. Çocuktan aileye gitmek vesaire gibi doğrudan diyor aileye gidildiğinde size kapanabiliyor ama çocuğuna eğitim verdikten sonra aileye gittiğinizde uyuşturucu vesaire gibi şeyleri... Ben, İzmir, İstanbul, diyelim ki İstanbul'da genelde Doğu'dan Güneydoğu'dan gelmiş insanlarımızın toplu olarak bulunduğu yerler buralara çok özel rehabilitasyon çalışmaları yürütmek gerekiyor."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.02 16:44 - Son Güncellenme: 2013.05.02 16:44 - HABER MERKEZİ
A