'Popüler kültür Ayda'yı halk kültürü beni sevdi'

'Popüler kültür Ayda'yı halk kültürü beni sevdi'

Ahmet Kaya'ya benzerliğiyle dikkat çeken ve "O Ses Türkiye" yarışmasının birincisi Gaziantepli Mustafa Bozkurt, "Konserlerimi halka veririm, içki masalarına değil" diyor

2013.02.21 07:09 - Son Güncellenme: 2013.02.21 07:11 - Magazin - HABER MERKEZİ
A
'Popüler kültür Ayda'yı halk kültürü beni sevdi'

O Ses Türkiye'nin finalinde favori gösterilen Ayda'yı geçerek birinci olan Mustafa Bozkurt, Türkiye'de insanlara popüler kültürün dayatıldığını iddia etti. Milliyet'e konuşan Gaziantepli Mustafa, yarışmada Ahmet Kaya şarkıları söylediği için bölücü ve PKK'lı yaftası yediğinden dert yandı.

* Yarışmaya katılmanın sebebi yırtmak mıydı, yoksa inandığın fikirlerini uygulamak mı?
O tabirle yırtmak gibi bir amacım yoktu. Çünkü şu var zaten iyiysen kalıcı olursun ama bir şey yoksa sadece geçici bir heves olursun. Daha önce bu yarışmadan çıkanları kimler hatırlayabiliyor ki? Ben gayet bunun farkındayım bunun için de çok büyük heves taşımıyorum. Bir şey yoksa beni yarın zaten kimse hatırlamayacak. Acun Ilıcalı hem popüler kültüre hem halk kültürüne sahip çıktı. Çok samimi insandır. Yarın öbür gün bize de haksızlık etti diyenler de çıkacaktır ama Acun ağabey olmasaydı burada sizinle konuşuyor olamazdım.

* Birinci olmayı bekliyor muydunuz yoksa sürpriz mi oldu?
Bekliyordum tabii. Oraya çıkan herkes bekler. Tabii ki benim inancım daha farklıydı ve daha çok inanıyordum. Birinci olunca içimden gelen ilk söz "Helal olsun" oldu. Beni destekleyenlere de "Helal olsun" diyorum. Yapacaklarımla onlara teşekkür edeceğim.

* Yarışmada son ana kadar Ayda favoriydi. Siz birinci olunca tartışmalar da başladı. Neler söylemek istersiniz?
O kültürel bakış açısıdır. Popüler kültür dinleyicisi tabii ki Ayda'yı öne sürecektir. Halk kültürü dinleyicisi halk müziği dinleyicisi beni ön plana sürecektir. Kim nereden bakarsa öyle görür. Tartışmalar tabii olacak. Bu ülkede bu zamana kadar ne yapıldı da tartışılmadı ki. İyi ne yapıldıysa hep tartışılmıştır.

* Bu durumda halk kültürü popüler kültüre galip mi geldi?
Galip değil, sadece hasret giderildi diye düşünebiliriz. Son yıllarda bu tür yarışmaların sayısı fazlaca arttı. İlk defa bu kadar büyük kitlesi olan yarışmada halk müziği örnekleri birinci olmuş oldu. Yarışmadaki ilk cümlem "Buraya utanarak çekinerek" geldim oldu. Yıllarca bağlama kucağımda türküler söyledim ve "Buraya gelirken çekindim' dedim. Çünkü neden? Hep bize lanse edilen ekranlarda popüler kültür ürünleri var. Bu gün Türkiye'nin en büyük müzik kanallarında bir tane halk müziği göremezsiniz. Bu maddiyatla olacak bir şey değildir.
Bu bir dayatma. İnsanlara kendi kültürü unutturma çabasıdır. Benim bu konuda yeminlerim düşüncelerim var. Bu tabuları yıkıp, halk kültürünü daha ön plana çıkaracağım. Bir Pir Sultan türküsü bin yıldır dinleniyor. Bunu herkes bilir ama diyelim ki bir Tarkan'ın 10 sene önceki şarkısı şu an gündemde midir? Değildir. Kötü demem, onun müziği kötü değildir ama kalıcı da değildir. Bin yıl geçse de Ahmet Kaya'nn, Mahsuni Şerif'in türküleri söylenecektir.

* Halk müziği yaptığınız için bazı şeyleri ispatlamanız daha mı zor?
Biraz daha zor. İlk birinciliği aldığımda konuşma yaptım. Vatan hainliği, PKK'lı yaftası vuruldu, şu denildi bu denildi. Güzel tepkiler de vardı.
* Şimdi neler yapacaksınız?
Albüm yapacağım. Avrupa Müzik'le zaten bir anlaşmamız var, hali hazırda bütün O Ses Türkiye yarışmacılarının sözleşmesi var.

* Ahmet Kaya'yı taklit ederek oyları aldığınız söylendi...
Ahmet Kaya'nın sesini sazını birebir taklit edebilirsiniz ama Ahmet Kaya gibi yaşamazsanız, bu bir taklittir. Ancak Ahmet Kaya gibi düşünebiliyorsanız bu taklitten öteye bir şeydir.

'Araba ödülünü aileme vereceğim'

* Nerede okuyorsunuz?
Gaziantep'te Türk müziği konservatuarı okuyorum. Ben altı yedi senedir ailemden ayrıyım. Birçok meslek dalıyla uğraştım. Araba tamirciliği de inşaat işçiliği de yaptım. En başarılı olduğum konu yine müzik oldu. 9 yaşında bağlama çalmaya başladım.

* Ödülü ne yapacaksınız?
Ödülümüz para değil araba. O annemin ve babamın hediyesidir. Bu ödeyecek bir şey değildir ama onların yaptıklarının yanında küçük bir hediyedir.

* Boş zamanlarında neler yaparsın?
Kafamı rahatlatmak için köyüme giderim, iki üç gün ziyaret ederim. Annemin köyüne Malatya'ya giderim.

* Oyunculuk yapmayı düşünüyor musunuz?
Bilmiyorum ama normalde çok neşeli bir insanımdır. Çevremdekiler oyunculuğumun müzikten daha ağır bastığını söylüyor. Sahnede çatık kaşlı, sakallı bir insan görüyorlar ama o söylediğim türkünün hissiyatından kaynaklanıyor. Ben de gülebiliyorum.

Diğer Magazin Haberleri için tıklayın


2013.02.21 07:09 - Son Güncellenme: 2013.02.21 07:11 - HABER MERKEZİ
A