'Polis şiddetinin olduğu bir ülkeyi yönetemem'

'Polis şiddetinin olduğu bir ülkeyi yönetemem'

Bulgaristan Başbakanı, yüksek elektrik fiyatları yüzünden düzenlenen gösterilere polisin sert müdahalesi sonucu 26 kişi yaralanınca istifa etti

2013.02.21 07:07 - Son Güncellenme: 2013.02.21 07:11 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
'Polis şiddetinin olduğu bir ülkeyi yönetemem'

Bulgaristan Başbakanı Boiko Borisov, yüksek elektrik fiyatlarına yönelik düzenlenen gösterilerin dur durak bilmemesi üzerine dün istifa ettiğini açıkladı. Gösteriler sırasında polisin eylemcilere yönelik şiddet kullanması, 26 kişinin hastaneye kaldırılması ve iki vatandaşın kendini yakması üzerine istifa eden Borisov, "Polisin insanları dövdüğü bir hükümetin başında olmayacağım" dedi. Meclise yaptığı konuşma sırasında "Bir daha sokaklarda kan görmek istemiyoruz" diyen Borisov "İktidarı bize veren halka bugün iade ediyoruz. Elimizden geleni yaptık" sözlerini sarf etti.

Maliye bakanını kovdu
Bulgaristan'da enerji sektörünün özelleştirilmesiyle fiyatların yükselmesi ülkenin dört bir yanından on binlerce vatandaşın gösterilere katılmasına yol açmıştı. Başbakan'ın maliye bakanını kovması, enerji fiyatlarını indirmeye çalışması ve fiyatları yukarı çeken yabancı şirketleri cezalandıracağını açıklaması gösterilerin sona ermesini sağlamayınca Başbakan Borisov çareyi istifa etmekte buldu. Daha önce seçim tarihi olarak temmuz ayı belirlenmişti, Başbakan'ın bu kararının bu tarihi değiştirip değiştirmeyeceği henüz bilinmiyor.

Elektriğe yüzde 13 zam
Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi Bulgaristan'da halkın protesto gösterileri düzenlemesinin temelinde yüksek enerji maaliyetleri, iktidar tekelleri, düşük yaşam standartları ve yolsuzluk yer alıyor. Borisov'un lideri olduğu sağcı GERB Partisi yönetimindeki hükümetin geçen temmuz ayında elektriğe yüzde 13 zam yapması halkın istifa çağrılarına sebep olmuştu.
İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetano, GERB'in meclisteki en yüksek koltuk sayısına sahip parti olmasına rağmen hükümet kurma görüşmeleri içinde olmayacağını açıkladı. Kemer sıkma politikaları Avrupa'da birçok hükümetin devrilmesine yol açarken diktatör Todor Jivkov'un eski koruması olan Borisov'un bugüne kadar görevde kalmasının nedeni emeklilik dahil olmak üzere maaşları "kesmek yerine dondurmayı tercih etmesi" olarak gösteriliyor. Son kamuoyu yoklamalarında ise GERB'in popülaritesi azalmış, Sosyalistlerinki yükselmişti. 7.3 milyonluk ülkede işsizlik yüzde 11.9 iken ortalama maaş ise yaklaşık 550 dolar.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.02.21 07:07 - Son Güncellenme: 2013.02.21 07:11 - HABER MERKEZİ
A