Pfizer, Kovid-19 aşısı için ABD'nin dört eyaletinde pilot uygulama programı başlattı

Pfizer, Kovid-19 aşısı için ABD'nin dört eyaletinde pilot uygulama programı başlattı

Pfizer, Kovid-19 aşısı için ABD'nin Rhode Island, Texas, New Mexico ve Tennessee eyaletlerinde pilot uygulama programı başlattığını duyurdu.

2020.11.17 17:00 - Son Güncellenme: 2020.11.17 17:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Pfizer, Kovid-19 aşısı için ABD'nin dört eyaletinde pilot uygulama programı başlattı

ABD'deki ilaç üreticileri ultra soğuk depolama gereksinimlerinin karşılaştığı dağıtım zorluklarını aşmaya çalışırken, Pfizer, dört eyalette deneysel Kovid-19 aşısı için pilot uygulamaya geçti.

İlk verilere göre, ortağı BioNTech ile Kovid-19'u önlemede yüzde 90'dan fazla etkili olan aşıyı geliştiren Pfizer, pazar günkü açıklamasında, "Bu pilot aşı uygulamasından elde edilen sonuçların, etkili Kovid-19 aşı programları hazırlanırken diğer ABD eyaletleri ve uluslararası hükümetler için model görevi göreceğini umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Pilot uygulama için Rhode Island, Texas, New Mexico ve Tennessee eyaletlerinin seçilmesinde ise nüfus çeşitliliği, aşılama altyapısı ve kentsel ve kırsal bölgelerdeki kişilere ulaşma ihtiyacındaki farklılıkların dikkate alındığı belirtildi. 

Pfizer açıklamasında, bu dört eyaletin, pilot uygulama sayesinde aşı dozlarını diğer eyaletlerden daha erken almayacağı ve farklı bir değerlendirme yapılmayacağı belirtildi.

​Pfizer aşısının, -70 derecede nakledilmesi ve saklanması gerekiyor. Uzmanlar, Pfizer'in aşısının dağıtımında depolama nedeniyle zorluklar yaşanabileceğini belirtiyor. Virüse karşı yüzde 94.5 oranında etkili aşı geliştirdiğini duyuran ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna ise ultra soğuk depolamaya ihtiyaç duymuyor. 

Pfizer ve Moderna aşısı, virüse karşı bağışıklık sistemini harekete geçirmek için sentetik haberci RNA adı verilen yeni bir teknoloji kullanıyor.

Pfizer ve ortağı BioNTech, ABD hükümetine 100 milyon doz aşı sağlamak için 1.95 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmada ilave 500 milyon doza kadar alma seçeneği de var.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2020.11.17 17:00 - Son Güncellenme: 2020.11.17 17:00 - HABER MERKEZİ
A