"Pazartesi normale dönebiliriz"

"Pazartesi normale dönebiliriz"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küresel piyasalarda sakinleşme gözlendiğini söyledi.

2013.06.21 16:13 - Son Güncellenme: 2013.06.21 16:13 - Ekonomi
A
"Pazartesi normale dönebiliriz"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yaptığı yazılı açıklamada "Sakin seyrin devamı halinde önümüzdeki Pazartesi günü politika faizinden fonlama yapmaya başlayabiliriz" dedi.

Fakat Başçı'nın açıklamasının ardından dolar kuru 1.9315 seviyelerine yeniden yükseldi.

TCMB bugün politika faizinden fonlama yaptığı miktar yöntemi ile repo ihalesi açmayarak art arda üçüncü günde de ek parasal sıkılaştırmaya devam etti.

TCMB'nin ek sıkılaştırma adımlarının ardından ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla yüzde 5.26'ya yükselirken bugün maliyetin yüzde 5.50'li seviyelere daha da yaklaşacağı tahmin ediliyor.

TCMB'nin politika faizi yüzde 4.5, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borç alma faizi yüzde 3.5, koridorun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizini ise yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor.

PY bankalar repo imkanı ile TCMB'den yüzde 6 basit faizden fonlama sağlayabiliyorlar; TCMB şu anda ek sıkılaştırmayı en çok yüzde 6'ya kadar gerçekleştirebiliyor.

TCMB ayrıca ek sıkılaştırmayı destekleyici sterilize edilmemiş (etkili) gün içi döviz satım ihaleleri de gerçekleştiriyor.

Dün açtığı ihaleler ile toplam 350 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştiren TCMB bugün de 50 milyon dolar sattı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl bitmeden tahvil alımlarını azaltabileceği açıklamasının ardından gelişmekte olan piyasalardan sert çıkışlar yaşandı.

TL, Fed açıklaması ardından tarihi zirvesini test ederken; bankacılar küresel piyasalardaki satış baskının devam etmesinin TCMB'yi ara bir Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı düzenleyerek faiz koridorunun yüzde 6.5 olan üst bandını artırmaya itebileceğini belirtiyorlar.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.06.21 16:13 - Son Güncellenme: 2013.06.21 16:13 - Ramazan Acar
A